Uyku problemi yaşayanlara tavsiyeler

Uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorlananlar için uzman önerileri...

13 Mayıs 2021 Perşembe 09:39
Uyku problemi yaşayanlara tavsiyeler

Sağlıklı bir uyku, günlük hayatta dinç hissetmek için oldukça büyük önem taşıyor. Ancak yaptığımız birtakım hatalarla bu süreci baltalayabiliyoruz. Uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorlananlar için önerilerde bulunan Psikiyatrist Dr. Alişan Burak Yaşar, bakın hangi tavsiyelerde bulundu...

Yatağa yatıp 20 dakika boyunca uyuyamadıysanız...

Yatakta uyanık olarak çok fazla vakit geçirmek yerine gerçekten uykulu hissettiğinizde uyumaya çalışmak uyku kalitenizi olumlu yönde etkileyecektir.

20 dakika veya daha uzun bir süre boyunca tekrar uyuyamadıysanız kalkıp uykulu hissedene kadar beklemek ve daha sonra tekrar denemek uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

Yatağınızı sadece uyumak için kullanın

Yatağınızı uyumak dışında başka bir amaçla kullanmamaya özen göstermelisiniz. Böylece vücudunuz yatağı uyku ile ilişkilendirecektir ve uyumak daha kolay olacaktır.

Geceleri sık sık saati kontrol etmeyin

Yatmadan önce yapılan 15 dakika esneme/gevşeme hareketleri de faydalı olabilir. Geceleri sık sık saati kontrol etmek uykunuzu kaçırabilir ve uykusuzluk durumuna ilişkin olumsuz düşüncelerinizi pekiştirebilir.

Yatmadan önce ağır şeyler yemeyin

Sağlıklı ve dengeli bir diyet iyi uyumanıza yardımcı olur. Yatmadan hemen önce ağır bir yemek tüketmek uykunuzu bölebilir.

Odanıza giren ışığı bloke edin

Yatağın ve yatak odasının uyumak için sessiz ve rahat olması da önemli. Sabahın erken saatlerinde gelen ışığı bloke etmek için perdeleri çekmek, göz maskesi kullanmak ve eğer gürültü varsa kulak tıkacı takmak iyi bir fikir olabilir.

Yorgun hissetseniz de işlerinizi planladığınız gibi yapın

Kötü bir gece uykunuz olsa ve uyandığınızda yorgun hissetseniz de gün içindeki aktivitelerinizi planladığınız şekilde yapmak uyku kalitesi açısından faydalı olacaktır.

Kahveden medet ummayın

Eğer gece uykunuzu alamadıysanız gün içerisinde ne kadar kafein tüketseniz de bu bir gece önceki uykunuzu telafi edemez. Aksine o gece alacağınız uykuyu da negatif yönde etkiler.

Milliyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.