Hobi bahçeleri, bağlar ve imar

AK Parti Çorum Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Mühendisi/Sosyolog Hüseyin Çalışkan, yeni toplu kontu,bağ, imar ve yeşil doku projelerini açıkladı.

11 Aralık 2023 Pazartesi 11:40
Hobi bahçeleri, bağlar ve imar

AK Parti Çorum Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Mühendisi/Sosyolog Hüseyin Çalışkan, ‘ihtiyaçlar Hiyerarşisi Projelerimiz’ ana başlığında yeni toplu konut bölgeleri, hobi bahçeleri ve imar, şehirli paydraşlara yönelik bağ alanları ve yeşil dokuya ilişkin projelerini paylaştı.

İşte o projeler

İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ PROJELERİMİZ

1-YENİ TOPLU KONUT BÖLGELERİ

Bu konudaki projemizi paylaşmış ve heyecanlı geri dönüşler almıştık.

2-HOBİ BAHÇELERİ ve İMAR

Vatandaşın ihtiyacından kaynaklanan ve bu ihtiyacın tarım arazilerinde toplu ticarete döndüğü hobi bahçeleri, mevcutta parselasyon krokisi yaptırılarak, kooperatif hissesi yada anonim şirket hissesi şeklindeki formüllerle satılmakta, ruhsatlı yada ruhsatsız ortak kuyudan su ve ortak trafodan da elektrik ihtiyaçları karşılanmakta ve devamında da mimarlık ve mühendislik hizmeti almadan, ruhsatsız olarak binalar yapılmaktadır.

Vatandaşın toprakla uğraşma, ekme, dikme, yeşillendirme ve ağaçlandırma ihtiyaç ve arzusunun gerisinden gelmeye çalışmak değil, önünden gitmek, ihtiyaçlarına talepten önce çözüm üretmek ve üretilen çözümleri zamanında vatandaşa sunmak önceliğimizdir.

Hobi bahçelerinin teknik olarak kurallarına uygun yapılma şekli olan, mevzi imar planı yapılması işlem prosedürleri, zaman alıcı ve yorucu olduğu için, resmi olarak bu yoldan gitmeden, gayri resmi şekilde hobi bahçeleri yapılmakta ve yapılaşmaktadır.

21 nci yüzyılın ikinci çeyreğine girmekte olduğumuz bir zamanda, hobi bahçelerinin bu şekilde yapılması ve yapılaşması bize yakışmamakta ve kuralsızlık kural haline gelmektedir.

Bu amaçla;

1. Milli Emlak Müdürlüğü tarafından bu ihtiyacı karşılamaya yönelik imarlı parsel üretimi zaman zaman yapılmıştır. Ancak göründüğü kadarıyla bu yeterli olmamakta ve şehrin ihtiyaç duyulan her bölgesini kapsamamaktadır. Bu nedenle, Valilik ve Milli Emlak Müdürlüğü ile istişareler yapılarak, şehrin her bölgesinde hazine arazilerinden imarlı parsel üretimi artışı sağlanma çalışmasına her türlü katkıyı vereceğiz.

2. Yapılanlara ilaveten, Çorum Belediyesi mülkiyetinde ki ve bu amaca uygun olan parsellere, imar planı ile değişik büyüklüklerde ve değişik yapı-yapılaşma özelliklerinde parselasyon yaparak, bu ihtiyacı hızlıca karşılamaya çalışacağız.

3. Tarım İl Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışmalar neticesinde, hobi bahçesi yada bağ alanı olmaya müsait, marjinal tarım arazisi alanlarını belirleme çalışması yapılacak ve bu çalışma altlık olmak üzere, talebe dayalı olarak veya resen bu alanlarda imar planı ve parselasyonu yapılarak, yapılaşmaya açılacaktır.

4. Hızlıca şehrimizin dört bir tarafında, bu amaca uygun bulduğumuz alanlarda, imar planı ve değişik büyüklükte parselasyon ile değişik yapı-yapılaşma özelliklerinde hobi bahçesi yapılaşması çalışmaları yapacağız.

5. Vatandaşımızın mülkiyetindeki parsele hobi bahçesi yönündeki özel taleplerinde ise, mevzi imar planı için gerekli olan kurum görüşleri konusunda, Valiliğimizin de desteğiyle, belediye olarak kurumlar nezdinde ki yazışma ve takiplerde, ivedi şahsi girişimler ve yazışma takipleri neticesinde, hızlı netice alınması sağlanacaktır.

6. Bu sayede vatandaşımızın hobi bahçesi ihtiyacı, müstakil ve şahsi tapulu, imarlı ve yapacağı yapının da yapı ruhsatlı olarak yapılması temin edilmiş olacak ve bu sayede de bu parsellere ve binalara harcanacak aynı zamanda milli servet olan paranın, yerinde ve tekniğine uygun olarak harcanması temin edilmiş olacaktır.

7. Ayrıca bu şekilde üretilmiş imarlı parsellerde ki yapılaşmalarda gerektiğinde, değişik tipler ve değişik dış cephe görünüşleri belirlenecek ve şehrin siluetini bozmayan hatta katkı sağlayan yapılaşmalar ortaya çıkacaktır.

8. Bu şekilde yapılan hobi bahçesi ve bağ-bahçe yapılaşmalarında, mücavir alan içinde kalan bölgelerde vatandaşımızın belediye hizmetlerinden de yararlanması sağlanmış olacaktır.

9. Ve en önemlisi de, müstakil tapulu ve imarlı hobi bahçesi, bağ-bahçe parsel ve yapılaşmaları sayesinde, vatandaşımızın gayrimenkullü hem ekonomik değerini korumuş ve hatta artırmış, hem de el değiştirmelerde alıcının tereddütlerini ortadan kaldırmış olacaktır.

ŞEHİRLİ PAYDAŞLARIMIZ PROJELERİ

3-BAĞ ALANLARI ve YEŞİL DOKU

Şehrimizde bağ-bahçe ihtiyacı, hassasiyeti ve kültürü çok eskiden beri mevcut olup, gözlemlediğimiz kadarıyla bu ihtiyaç ve hassasiyet bir çok ilimizden daha ileri seviyededir. Ahçı, Ilıca, Ayarık, İbrahim Çayırı, Çoraklık, Hacıkerim ve İçeridere bağları imarlı, Mücavir alan içerisinde kalan, Eskiekin, Aliki, Çomar ve Kuruçay bağları ise imarsız alanda kalmaktadır.

1. Bu bağ alanlarının yeşil dokusu korunacak ve mevcut imar planları dahilinde yapılaşması devam edecektir.

2. İmar planlı olan bağlarımızın, halen bölgesel olarak yapılan imar uygulamaları, bağların tamamını kapsayacak şekilde tamamlanacak ve plana göre yolları açılıp, alt yapıları tamamlanacaktır.

3. Ayrıca bu amaçla, yeni imar planı yapılacak düşük yoğunluklu alanlarda, vatandaşımızın bağ-bahçe ihtiyacını karşılamak ve parasal imkan olarak erişilebilirliği sağlamak için, 1.000 m2 nin altında, 750 ve 500 m2 büyüklüklerinde de parselasyon yapılacaktır.

4. Mücavir alan içerisinde kalan, imarsız olan yeşil doku alanlarının da, benzer yaklaşımlarla imar planları yapılacaktır.

5. Mücavir Alan genişletilerek, mücavir alan dışında kalan yeşil doku alanları, mücavir alan içine alınıp, imar planları yapılacaktır. Durmak yok yola devam, takibe de devam.

Son Güncelleme: 11.12.2023 11:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim 2023-12-11 14:03:49

Hüseyin beye pek şans verilmiyor ama dişe dokunur ve hayalcilikten uzak uygulanabilir projelerin sahibi tek aday kendisi. Keşke parti üst yönetimi, daha doğrusu reis bunları bilse ama sadece keşke olarak kalacak galiba.

Avatar
Vatan 2023-12-11 14:48:25

Tarım arazilere imar verirsin O zaman ne ekip ne biçip yiyecek bu insanlar İki kuruş keyif için tarıma el verişli yerlere ev yapılıyor bu mu imar Daha sonra toprak tanverim bekliyelim Her kez köyü olan köyüne yapsın ev

Avatar
Hayrolsun... 2023-12-11 17:49:03

Gayet mantıklı ve süreklilik arz eden bir çözüm yöntemi. Millete ait olanı, halkla paylaşmak. Bu denli somut projelerle beyanat veren pek yok. Hüseyin Bey'i tanırım, bilirim, itimat da ederim. Umarım, Çorum'a güzel eserler bırakma fırsatını verirler.(Görev alanı, Çorum Merkezle sınırlı.İskilipli Rumuzu ile yazan arkadaş,İskilip İlçemizin problemlerini de Sabri Çiçekci Başkan zaten halledecektir.) Allah nefesi doğru olana yardım etsin. Amin...

Avatar
Md 2023-12-12 09:09:50

ha hah

Avatar
iskilipden 2023-12-11 14:02:00

ilçede kaldırımlara plastik dubalar çakılıyor. O kadar ucuzmu mini mini aralar ile yapıldı bu dubalar zaten kaldırımlar küçüçük iki kişi sığmaz kimin için bu çalışma halk içinmi büyük soru işareti kazakistan içinmi o da muamma

Avatar
İskilip 2023-12-11 14:49:48

Bir Kazakistan lafı hiç eksik olmuyor yorumlarda ve yazı yazan insan düşünen insandır, düşünen insan zamanını anlaşılmayacak işlere harcamaz ve İskilipli hemşehrim hiç harcamamalı İskilip gerçekten güzel beldemizdir gezilip görülmesi gereken yerleri çoktur ve özellikle hâlâ varsa kiraz zamanında ziyaret edilmelidir

Avatar
Öz iskilipli 2023-12-11 16:41:19

Kiraz ah esti yöresini olur ise ama bulunur ise oda bozuldu heralde Kazakistan menşeli inşAllah getirmezler.

Avatar
Fahri şimşek 2023-12-12 07:54:38

Bu kafaylamı başkan olacaksınız tek yapacağın ülke tarımına köstek olmaktır gerçi AKP'li in tek düşüncesi nerden para kazanırım nasıl olsa Ukrayna Rusya ve diğer ülkelerden tahıl geliyor ordanda voleyi vuranlar el oğusturuyorlar ????????????.