Külcü'nün konuşmasında altını çizdiklerimiz

Külcü yeniden siyaset sahnesine çıktı. Kalabalığa hitabında biz de konuşmasının bazı kısımlarının altını çizdik

23 Kasım 2023 Perşembe 23:42
Külcü'nün konuşmasında altını çizdiklerimiz

MUSTAFA DEMİRER

Çorum eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, uzun bir aradan sonra kamuoyu önüne çıkarken, önümüzdeki yerel seçimler öncesinde belediye başkan aday adaylığını açıklamasının menfi-müsbet yansımaları başladı.

HİTABET, BELÂGAT VE AKICI DİL

Parti önünde siyasi mesajlar içeren gövde gösterisi, akıcı dili, hitabeti ve belâgatı hem sıkı taraftarlarını hem de takipçilerini peşinden sürüklerken, şehirde bir harekete ve heyecana da neden oldu diyebiliriz. Alışık olduğumuz üzere Külcü’nün konuşmasındaki üslubu ve tarzının fazlaca özgüvenli bulunduğu söylenebilir.

NE SÖYLEDİ ONA BAKALIM

Tabi ki irdelenmesi gereken Külcü’nün siyasi şölene dönüştürdüğü aday adaylığı çıkışından ziyade söyledikleri.

Külcü konuşmasında belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiği hizmetlerinin hepsini değil, ama önemli bir bölümünü üzerini çize çize anlattı. Mahalle spor salonları ve mescitleri, kültür merkezleri, yeni şehir stadı, sebze hali, terminal, kamyon garajı, oto galericiler ve traktörcüler siteleri, belediye öncülüğünde işyerleri, kentpark, belediye hizmet binası, çöp arıtma tesisi, yeraltı konteynırları, rüzgar tribünleri, ikinci spor salonu, hayvan pazarı ve yeni bulvar yollar gibi…

HİZMETLER KABÜL, AMA…

Külcü’nün görevde kaldığı sürede belediyecilikte Çorum için ciddi yatırım ve hizmetler yaptığını peşinen kabul etmekle beraber, ardı arkası kesilmeyen iddialar açısından şehirde yoğun tartışmalara neden olduğu da üstü örtülemez bir gerçek.
Külcü ayrıca görevi devraldığı 2019 yılı öncesindeki mali yapı ve belediyeye gelir getirici yatırımlarına ayrı parantez açarak mevcut Başkan Halil İbrahim Aşgın’a göndermelerde bulundu.

BİZİM ALTINI ÇİZDİKLERİMİZ…

Külcü, bazı yatırımların altını çizdi, ancak bizim de yatırımlara dair altını çizdiğimiz bazı hususlar var. O hizmetler sayılırken, bazı hususlar da hafızalarımızda yerini koruyor. Şöyle ki:

* Açık kaynaklardan bakılabilir; Külcü döneminde 40’ın üzerinde kente TOKİ Başkanlığı eliyle şehir stadyumları yapıldı. Biz belediye kaynakları ile yapmayı tercih ettik. Külcü, vekillik tecrübesinden hareketle bir şehre Ankara aracılığıyla nasıl şehir stadı veya başkaca bir yatırım kazandırılacağını en iyi bilen isimlerden.

* Stadyum inşaatı kısmen de olsa yarıda kalınca yapım maliyeti 2-3 kat arttığı gibi, ilgili bakanlığa devredilerek eksikliklerinin giderilmesi ve resmi prosedürler epeyce çamur çiğnetti.

* Yeni stat şehirde başka yer yokmuş gibi mevcut hastanenin muhtemel genişleme alanına yapıldığından, sağlık hizmetlerinde şu anda fiziki problemler had safhaya ulaştı. Hastaneye giden her Çorumlu bunu rahatlıkla gözlemliyor.

* Yine 3 bin 500 kişi kapasiteli yeni spor salonu inşaatı tamamlanamadığından maliyeti katlandı, yeni belediye yönetimi şehir stadında olduğu gibi kendi kaynaklarını kullanmak yerine bakanlığa devrini sağladı, ikinci kez ihale edildi ve uzun süreçlerden sonra henüz bitirilebildi.

* Kentpark’tan övgüyle bahsetti. E haksız da değil. Bu proje Çorumlu’nun tamamının firesiz beğendiği ve takdir ettiği hizmet oldu, hakikaten örnek gösterildi. Bu arada ne yaptı ne etti, şehrin topyekûn direncine rağmen eski stadyum alanını gökdelen imarına açtı. Yeni yönetim şehrin karşı durduğu bu yanlışı görüp rezidans imarını değiştirdi, bölgeyi millet bahçesi yaptı. Sentetik sahaları yıktı, ancak Atatürk Spor Salonu korundu.

* Külcü’nün döneminde yeni bulvar caddeler açılırken -tuhaf bir şekilde- yine başka alan kalmamış gibi şehrin merkezine alış veriş merkezi yapıldı. Başka illerde sıfırdan kent merkezlerine yapılan AVM örneği var mıdır bilemiyorum. Bölgede dikey (!) mimariye uygun çok yüksek katlı konutlar ve iş merkezlerine onay çıkarıldı. Malum şehir içi trafik kargaşasından halen dertleniyoruz. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

* Külcü kendi döneminde hazır hale getirdikleri birçok bulvar yolu mevcut başkan Aşgın’ın ‘lütfen açabildiğini’ ima etti. Evet, Sayın Külcü kent merkezinde trafiği rahatlatan güzel bulvar yolları hızla açtı, ancak açılan yeni yolların plan ve projelerinin birçoğu kendisinden önceki belediye başkanı Turan Atlamaz ve o dönemin belediye meclisi tarafından hazırlanmıştı. Başkan Aşgın da, Külcü döneminde bitme aşamasına getirilen, yarım kalan veya yeni bulvar yollar açıyor.

* Selef Başkan, 500-700 milyon lira arasında borç devraldığı için sık sık orada burada dert yanan Başkan Aşgın’ı eleştirmekte, göndermeler yapmakta haklıydı. Lakin kendi döneminin belediye başkan yardımcısı ve belediye başkanı Zeki Gül’ün görevde kaldığı bir yıllık geçiş sürecinde başlayan genel ekonomik dalgalanmalar ve seçim ekonomisine bürünen mali yönetim anlayışını es geçti.

* Samsun Ladik’te kurulan rüzgar enerjisi tribünlerinin belediye kasasına sağladığı hatırı sayılır gelirden bahsetti. Mevcut belediye yönetimi de GES kurarak benzer bir adım attı.

* Külcü, Başkan Aşgın’ın sosyal medya üzerinden iş yapıyor gibi göründüğü, algı yaptığı yorumunda bulundu. ‘Bir nevi Aşgın’a ‘sosyal medya başkanı’ demek istedi. Çorumlu’nun ekseriyeti de bu mecraların bıktırıcı şekilde kullanılmasından pek hoşnut değil. Ancak Külcü ve Aşgın’ın mensubu olduğu siyasi partinin genel merkezinin, gerek teşkilatlar gerekse belediyelerde sosyal medya kullanımını faaliyetler kapsamında ‘kriterler’den birisi olarak değerlendirdiği de biliniyor.

* Konuşmanın bir diğer ara başlığı da arsa satışlarıydı. Çorum’da Başkan Aşgın’ın eleştirildiği mevzulardan birisi de bu. Ancak belediyenin arsa satıp gelir elde ederek şehir için başkaca bir hizmete dönüştürmesi doğal. Belediye isterse ve üzerinde çalışırsa kendisine her yerde istediği kadar değeri yüksek, kıymetli arsalar üretebilir.

* Kendisinden önceki dönemi eleştirmediğini, bayrağı devralarak hizmetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Külcü, -işe bakın ki- kendisinden sonraki dönemi eleştirerek aynı pozisyona düşmüş oldu. Aşgın da benzer davranışlar sergilediğinden biraz ironi yaparsak, her iki ismin birbirini en güçlü rakip olarak gördükleri sonucu çıkıyor. Minik bir hatırlatma yapmak da bize düşüyor; aman dikkat! Siyasette bu tür pozisyonlarda aradan üçüncü bir isim çıkabilir.

*Külcü’nün belediyeyi yönetirken eleştirilen yanları olduğu gibi, disiplinli, riski seven, takipçi, kararlı ve her zaman olmasa da, zaman zaman inatçı özellikleri beğenildi. Partisi onu il başkanı, milletvekili, belediye başkanı yaptı. Mevcut Başkan Aşgın da benzer şekilde genç yaşta belediye başkanı oldu. Müteşekkir olmaları lazım. Her iki taraf aynı partide siyaset yaptığından birbirleri ile çekişmek yerine sürecin başından bu yana sihirli sözcük diyalogla tecrübe aktarımına gitselerdi, şehre daha fazla katma değer sağlarlardı.

* Külcü eski başkan olarak ‘yeni bir şeyler söylemek lazım’ dedi. ‘Yeni şeyler’ ne, merakla bekliyoruz.

TARTIŞMAYA AÇIK İSİMDİ, TARTIŞILIYOR

Ezcümle; Külcü sevabıyla, günahıyla aday adayı olması halinde tartışmaya açık bir isim olacaktı, bunu ta baştan yazıp çizmiştik. Daha adaylığını resmen açıklamadan duyurduğu ‘yeniden başlıyoruz’ sloganı üzerinden CHP’den ilk salvo geldi. Parti önündeki aday adaylık konuşmasını yaptığı gün yaygın medyanın solundan kroşeler savruldu.

PARTİ İÇİ DEFANS ZİNDE

AK Parti yıllar içinde irtifa kaybetse de, dışarıda değil kendi bünyesinde ciddi muhalefet barındırmaya devam ediyor. Temennimiz önümüzdeki çetrefilli sürecin centilmence, gerginlikten uzak, adayların en kısa sürede belirlenerek kazasız, belasız atlatılması ve ön önemlisi de memlekete hizmet için en hayırlısının gerçekleşmesi.
 

Son Güncelleme: 24.11.2023 09:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan 2023-11-24 02:16:11

Neden görevden alınmış bilen varmı

Misafir Avatar
Batandaş 2023-11-25 07:05:54 @Hakan

Neden kimse açıklamıyor böyle bir görevden alınış hangi ülkede olur acaba?
Yarın bu adamlar hiçbirşey olmamış gibi karşımıza çıkıyorlar yani bu ne dek oluyor hatırlanacağı üzere bir il başkanıda birden görevden alınmış hatta
başkan yardımcısı da kayıplara karışmıştı

Beğenmedim! (0)
Avatar
Taner 2023-11-23 23:56:26

Sayın Demirer sen külcü ye karşı hep mesafeli davrandın ama adam hizmet üretti ; mazeret değil . Ondan sonra Zeki Gül geldi o da ekonomik sıkıntıları çözemedi . Külcü nün yaptıkları ve vizyonu bunlaı10 A katlar . Halil beyin yaptığı güneş , Rüzgar ilinin 10 da biri . Bu sadece biri

Misafir Avatar
Mehmet Ali'ye 2023-11-24 13:33:55 @Taner

Pek sevgili Mehmet Alicimmm, Reis her türlü hata ve günahtan münezzeh bir varlık mıdır? Reis'in ihtiras ve hırsla görevden aldığı ihtimali hiç mi yok peki. Görevden alınınca Çorum mu şahlandı. Demiryolu mu geldi, havaalanı mı yapıldı. Şehre devlet yatırımları mı aktı. Ne oldu, söyle de bilelim. Kime faydası oldu.

Beğenmedim! (3)
Misafir Avatar
mehmet ali 2023-11-24 09:11:46 @Taner

bu kadar mükemmeldi de Reis niye görevden aldı. devam etseydi. çorum bi çorum daha olsaydı. Reis mi istemedi çorumun çok daha fazla gelişmesini

Beğenmedim! (4)
Avatar
Merhaba 2023-11-24 01:34:23

Sayın editör boşuna yorulmusun.Külcude biliyor aday gösterilmeyecegini aklısıra algı yapıyor.Bende sizin gibiyiyim hemde adayım diyerek geçmişi bir nebze unutturacak. Ve hafızalarda aday gösterilmesi profili yaratacak.saygilar

Avatar
Altı çizilen konuşmalar 2023-11-24 00:47:43

Öncelikle elinize sağlık ..
Bu kadar bölümün altını çizebilmeniz , külcünün bişiler yaptığını gösteriyor..
Doğrusuyla yanlışıyla bir irade koymuş ve yapmış , aşgınla geçen 5 yılda altını üstünü çizebileceğimiz bişiler varmı merak ediyorum doğrusu ..
külcü eski başkan olarak yeni şeyler söylemek lazım demiş , doğrularını çoğaltıp , yanlışlarını azaltacak olarak algılarsak , Çorum için heyecan duyabiliriz sanırım..
Mevcut başkan neden yeni şeyler söylemiyor ?
Dolu dolu geçen 5 yılın anittada yapılan tanıtım toplantısına katılan biri olarak , külcünün yukarıda saydığınız icraatların yarısını ve hatta çeyreğini dahi göremedim , yeni döneme dair ise * dev projeler geliyor * ve benzeri cümleler dışında 1 tane proje de duymadım..
Dediğiniz gibi bu seçim ikisi arasında geçecek gibi görünüyor lakin yapılanlar yapılmayanlar doğrular ve yanlışları alt alta koyunca külcü bişiler vadediyor Çoruma dair..
İktidar paritisinin 22 yıllık iktidarında külcünün yaptıklarını çıkınca geriye de pek bişi kalmıyor.. Erol Olçok hastanesi dışında..
Bu arada hastaneyi belediye mi yaptırdı yada yerini seçti ? Bu konuda külcü ne tarafıyla eleştiriliyor onu anlamış değilim , vesselam , aşgının harcı değil başkanlık , o aşikar .. külcünün ortaya bir vizyon koyduğunu da görüyoruz , hal böyleyken , eğer ikisi arasında kalacaksak , tercihimiz külcü olmalı , 3.bir isim varsa daha iyisini yapacak , onu da ayrıca değerlendirelim

Avatar
DEMİRER ALTI ÇİZİLİ 2023-11-24 03:26:14

Sn Demirer altı çizilmesi ve bilinmesi gerekenler var kimse buralara hiç değinmiyor. Yüce Rabbimiz Kuranı Kerimde şöyle buyuruyor. Sizden öncede kavimler vardı ve yeryüzünü sizden daha iyi inşaa etmişlerdi. Ancak biz onları azginlari yüzünden helak ettik diyor. Yani bu dünya ve bu ülke yada bu şehir ilk defa stad ilkdefa cami okul park vs görmedi. Bu şehrin eski stadı kendi döneminde şehirler arasında ilk 10 giriyordu. Meselenin temel ilkesi adaletli ve ahlaklı olmaktir. Muzaffer kulcuye sormanız gereken soruları neden sormuyorsunuz. Gazeteci dediğin kamuoyu adına sorması gereken ve belgesi olan şeyleri yazmaktır. Birileri gibi gidin gizlice ses kaydını alıp özel hayatına tecavüz edin demiyoruz. Gazeteci olarak sormanız gereken soruları sorun. Arkadaş bu şehirde ben açık yüreklilikle kimse kimseye dokunmuyor. Hatta düşman gibi gozukenlerde aslında çok sıkı sırdaş ve arkadaş sadece paylaşırken proplem yaşıyorlar. Yoksa kimsenin adalet ve ahlakla hele hele halk ve vatandaşla ilgili hiç bir merhameti ve kaygısı yok varsa ceplerini doldurup bu millete sevda ile şarkı hikayeleri ve şirk dolu sözlerle dünyayı adaletsiz, ahlaktan kuraldan uzak sevdirme yarışında bir yığın politikacı. Mustafa Demirer efendi öbür tarafta Birilerinin yalan sevdası ve şarkısını bize sormayacaklar. Talutlamı beraberdin tagutlami beraberdin. Bize hani cemaat hangi tarikata mensup olduğumuzu sormayacaklar kurana ve peygambere devletinin yasalarına uydun mu diye soracaklar. Boş boş gazetecilik yapan çok en azından siz bu çıtayı biraz yükseltin.

Avatar
editör 2023-11-24 10:10:34

sayın editör keşke gazetecilik ilkesiyle tarafsız bir yazı ele alsaymışsın sürekli külcüye yüklenerek şimdiki başkanın boş geçen onca senesine hiç deginmemişsin

Avatar
engin 2023-11-24 08:59:29

sayın editör stadyumun yarıda kalmasına sebep olan, işi beceremeyip bakanlığa devreden çamur çığnatan şu anki yönetim

Avatar
kenan z. 2023-11-24 09:12:38

anlaşılan şöyle oluyor halil ibrahim aşgın bir önceki dönemden devraldığı projeleri tamamlayamayıp daha doğrusu beceremeyip bakanlığa devretmiş.keşke belediye binasınıda devretseydin personel 4 yıl seni beklemezdi.