Mevzuya bir de böyle bakalım

Mustafa Demirer, 31 Mart yerel seçimlerine günler kala, son siyasi gelişmeleri yorumladı

17 Mart 2024 Pazar 13:48
Mevzuya bir de böyle bakalım

MUSTAFA DEMİRER

31 Mart yerel seçimlerine gün sayarken bilhassa muhalefete mensup siyasi partilerin belediye başkan adaylarının sahadan gelen açıklamalarında ağırlıklı olarak ekonomi başı çekiyor. Diğer taraftan iktidarın yerel aktörlerinin söz verip sürüncemede bıraktıkları veya ağır aksak gelen yatırım ve hizmetler de muhalefetin gündeminde. Ardından kamuda şeffaflık ve hesap verilebilirlik, kaynakların verimli kullanılması, dürüst-ahlaklı-adil-birlikte ve paylaşımcı yönetim gibi genel ahlaki normlar öne çıkarılıyor. Bazı adayların genel problemlere dikkat çekerek yereli rahatlatacak ekonomik modeller ortaya koydukları ve etik normlara sıkça vurgu yaptıklarını söyleyebiliriz.

ŞEHRİN TRAVMA VE SEVİNÇLERİNİ BİZ GÖĞÜSLÜYORUZ

Yerel seçimlerde genel politikalar elbette etkili oluyor. Bu seçimlerde de o etkiyi derinliğine hissediyoruz. Gerçeği tereddütsüz kabul etmekle beraber şehre dair problemlere çözüm beklememiz gerektiğini gözden kaçırmasak iyi olacak. Çünkü yaşadığımız kentin sevinçlerini ve travmalarını birlikte paylaşıyor, yine birlikte göğüslüyoruz.

YEREL YÖNETİMLER HASARI AZALTACAK FİKİRLER ÜRETEBİLİR

Makro ekonomide yaşananların yerele yansıttığı sıkıntıların daha az hasar vermesini önlemek için belediye başkanı seçilecek adayın sosyo-ekonomik canlanmaya katkı sunacak icraatlar geliştirmesini beklemek en doğal hakkımız.

Mesela; kent genelinde yeni alanlar açarak kısa, orta ve uzun vadeli imar planları üretilebilir, ekonomik ve sosyal canlanma tesis edilebilir. Ana arterlerde hep birlikte şahit olduğumuz şehir içi trafik sorunlarına belediyenin imar destekli operasyonel birimleri ile neşter vurulabilir. Dar gelirlileri, emeklileri, dezavantajlı grupları, gençleri, istihdamı, sosyal ve gelir getirici argümanları destekleyen fikirler geliştirilip hayata geçirilebilir. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Gelelim Çorum’un seçiminin detaylarına; Çorum’da yerel seçimde ittifak kararı sonrası özellikle MHP üzerine özel bir yüklenme yapıldığına şahit oluyoruz. Unutulmaması gereken; AK Parti ve MHP, 15 Temmuz’dan sonra ittifakı kurdular ve ilkesel, iletişim kanalları güçlü, ahenkli, az sorunlu ve muhalefete göre çok daha başarılı bir istikamette yürüyorlar. Yukarıda yaşanan insicam, Çorum kent merkezinde yapılacak seçime ittifak kararı olarak yansıdı. İlçelerde ise AK Parti ve MHP birbirlerine rakip.

MHP’YE YÜKLENENLERE HATIRLATMAK LAZIM

MHP’yi belediye seçiminde ittifak kararı nedeniyle eleştirenlere, yakın zamanda genel seçimlerde partinin uzun bir aradan sonra milletvekili çıkardığını, dolayısıyla her iki partinin tabanlarından birbirlerine geçiş olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Diyeceğim odur ki; kim ne derse desin AK Parti ve MHP’nin Çorum özelinde belediye başkanlığı seçimlerine ittifakla girmesi siyaseten isabetli ve tabanlar açısından anlamlı bir karar olmuştur.

MHP ŞEHRE TOPLAM FAYDAYI ESAS ALIYOR

Bazı çevreler Cumhur İttifakı açısından heyecanı düşük kampanya dönemi geçirildiğini söylese de, Çorum’da ittifakın paydaşlarının uyumlu, iletişime açık ve çözüm odaklı, ilkesel bir süreçle yol aldıkları gözleniyor. MHP’nin genel merkezini yerelde temsil eden il başkanının, destek verdikleri başkan adayının şehre katma değer üretecek, vatandaşın problemlerini hafifletecek, toplam faydanın esas alındığı bir anlayışı benimsediğini biliyoruz.

MUHALEFET AK PARTİ VE MHP’NİN KARARINI BEKLEDİ

Cumhur İttifakı’nın Çorum’da yaptığı işbirliğinin beklenen düzeyde heyecana neden olmadığı iddiasının konjonktür gereği olduğu düşünülebilir. Oysa muhalefetin aday belirleme sürecinde AK Parti ve MHP’nin kararını beklediği, süreçten önce farklı, sonuçlandıktan sonra yeni strateji ve hamleler geliştirdikleri malum. Bu durum bile Çorum’da Cumhur İttifakı’nın belirleyici olduğunun net göstergesi olsa gerek.

ÖRNEKLERLE ANLATALIM

Örneğin; ittifak kararından sonra İYİ Parti’nin sürpriz bir hamle ile eski MHP il başkanlarından Ahmet Ertekin’i aday göstermesi, yine kulislerde geçtiği üzere Yeniden Refah Partisi’nin popüler birkaç isme teklif götürmesi, nihai aşamada eski AK Partili bir yönetici olan Av. Yaşar Anaç’ın başkan adayı çıkması, CHP’nin Cumhur İttifakı’nın kararı öncesi TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal’ın ismi üzerinde yoğunlaşması, ittifak kararı çıktıktan sonra H. Levent Çöphüseyinoğlu’nun başkan adayı olması gibi…

YENİDEN REFAH, İYİ PARTİ VE CHP

Seçime doğru AK Parti teşkilat ve kadrolarının yetersizlikleri nedeniyle Yeniden Refah Partisi’nin oylarını artıracağı, CHP’nin aday adaylığı sürecinden kaynaklı bazı seçmenlerinin sandığa gitmeyeceği, milliyetçi oyların ittifaktan dolayı İYİ Parti’ye kayacağı gibi birçok yorum yapılıyor.

CHP SEÇMENİ SANDIKTA BİRLEŞİR

Çorum’da en güçlü ikinci parti olan CHP’nin aday belirleme sürecinde kendi içinde yaşadığı iddia edilen anlaşmazlıklarını iddiaların aksine sandığa yansıtacağını düşünmüyorum. CHP seçmeni sandıkta firesiz birleşecektir. Milliyetçi kökenli seçmenden İYİ Parti’ye tercihler olabilir, ancak saflar çok önceden netleştiğinden neticeye etkisi tartışılır.

SEÇİME BİRKAÇ GÜN KALA ÇORUMLU İÇİN ÖNEMLİ

Bu arada ekonomik dalgalanmalar, hayat pahalılığı, iktidarın mevcut teşkilatları ve kadroları ile belediye başkanının hizmetlerini beğenmeme vs. gibi nedenlerle AK Parti’ye oy vermeyecek olan seçmenin ağırlıklı bir bölümünün Yeniden Refah Partisi’ne yöneleceği yorumları doğru olabilir. Ancak Yeniden Refah’ın oy oranındaki yükseliş Cumhur İttifakı’nın oy oranına nasıl ve ne kadar etki edecek sandıkta görülecek. Çorum’da seçime bir veya iki gün kala seçmenin etraflıca bir analizle kararını netleştirdiği de ayrı bir vakıa.

İTTİFAK AVANTAJLI, AMA AŞGIN’IN HEDEFİ HAYAL

Günün sonunda iktidarın son iki dönemdir Çorum’daki teşkilat ve milletvekilleri, çoğu zaman meclis aday listeleri haklı olarak beğenilmiyor, yetersiz görülüyor, yoğun bir şekilde tepki alıyor ve eleştiriliyor. Lakin genel değil yerel seçime gidiyoruz. Mevcut Belediye Başkanı yaptıkları ile yapmadıkları ile eleştirilse de, Cumhur İttifakı’nın 31 Mart seçimlerinde daha avantajlı olduğu söylenebilir. Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın söylediği üzere yüzde 60-65 gibi bir oranı bulacağı ise bize göre hayalden ibaret. Çorum’da merkez ilçede yaşayan ve belediye seçimlerinde oy kullanacak 60 bin emekli olduğu belirtiliyor. İl genelinde 120 bin emekliden bahsediliyor. Diğer dar gelirli hemşehrileri de dahil edersek seçimin gidişatını onların belirleyeceğini hesap etmek zor olmasa gerek.

UNUTMAYALIM, 5 YILLIĞINA BELEDİYE BAŞKANI SEÇECEĞİZ

Özetle; her ne kadar ekonomi, hayat pahalılığı gibi genel problemleri iliklerimize kadar hissediyor olsak ta, Çorum’u yeni dönemde 5 yıl yönetecek belediye başkanı seçeceğiz. Mevzunun bu tarafına da bakmak lazım.
 

Son Güncelleme: 17.03.2024 17:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bir bilen 2024-03-17 15:51:39

Çorumluya ne verirsen onu yer. Toplumsal bilinç sıfırdır. Çoruma bunca yıldır kaç tane becerikli bürokrat geldi. Resmen Çorum sürgün yeridir. Bakın bir hastane ihalesini bile kaç senede yapabildiler. Millet hastanede muayene olamıyor, umurlarındamı beyefendilerin. Çorumlunun sevmediği ve istemediği birinin üniversiteye rektör olarak atamasında söz sahibi olabildiklermi. Onların terk derdi var eşi dostu işe yerleştirmek. Anlaki Çorumluda bunu hak ediyor. Peygamberimiz ne demiş, layık olduğunuz gibi yönetilirsiniz.

Avatar
Sikma canini Mustafa 2024-03-17 14:01:32

Hic lafi uzatmaya gerek yok Mustafacigim, bizim Corum cogunluk nerdeyse ordadir, cunku cahil bir sehir. O yuzden Akp gule oynaya rahat rahat kazanir. Hic kampanya yapmalarina bile gerek yok.

Misafir Avatar
Çorumsuz 2024-03-17 16:33:41 @Sikma canini Mustafa

Kampanya dediğimiz koca otobüsü berbat trafikli şehir yollarına sokuşturup ramazan ramazan bar bar gezdirmek mi ki muhterem, adamlar zaten yaptıkları anketin sonucunu kâle almadan aday dayattılar.. Rahat ol, onlar da şehrin/insanının vaziyetinin farkında...

Beğenmedim! (4)
Avatar
Mazlum 2024-03-17 18:04:08

Bir parti düsünü kac yıl sonra vekil cıkarmıs her #ey lehine hooop ittifak. Madem ittifak AKP meden İskilip osmacık ve sungurluda neden aday cıkardı. İttifak ilçelerde veya MHP lehine olmadı. 5 meclis üyeliğine Yazık Hangi yatırım var Hastane yaptılar acılışı dahi yapılamadı yetmezmiş gibi stadı hastanenin yanına yaptılar. Allah'tan ki eski stadın yeri yeşil kaldı. UYUMAYA VE UYUTMAYA devam

Avatar
YİNE BEN 2024-03-18 17:57:28

NERESİNDEN BAKARSAN BAK MUSTAFA KARDEŞİM ..MUHALEFET OLMAYAN MEMLEKET ......AKP Yİ SON 10 YILDA YERDEN YERE VURAMAMAK BU ÇAPSIZ MUHALEFETİN ESERİ...GÜÇ ZEHİRLENMESİ AKP Yİ BİTİRDİ NEYLEYELİM Kİ VATANDAŞ YILANA SARILMAK ZORUNDA....

Avatar
Gerçeğin etkisi 2024-03-17 14:39:53

Şehir merkezinden köylere kırsal kesime 16bin seçmen kaydı.. çantada keklik görmesin kimse..bu seçim sürpriz olacak

Avatar
Sa26 2024-03-17 17:37:48

İttifak olmasaydı ak parti Çorumu alamazdı. Burada mhp ye eleştiri yapanlar ak partili değil akpli sırtlanlardır.Bazı sağ seçmen yeniden refaha gideceği doğru genel seçimde millet ittifağında olduğu için Çorum merkezde chp daha öndeydi ama bu seçim iyi parti ayrıldığı için belli oy ona gider. Halil İbrahim alır yazarın dediği gibi %60 hayal he o kadar da zaten almasın insanda nefis olduğundan hemen kibir abidesi oluşmasın

Avatar
Hasan 2024-03-19 12:43:31

Bu seçimi yani yerel seçimleri 1- 10 bin alan emekliler,2-Ciraklik sigortası girişi kabul görmeyenler.3-Kademeli emeklilik bekleyenler belirleyecek ve bu sandığa yansıyacak.

Misafir Avatar
İsmail 2024-03-22 02:41:03 @Hasan

42 _43 yaşındaki insanları üç oy için Emekli yaptılar cogu calismaya devam ediyor emekli maaşı 10000 oda devlet desteğiyle çoğu bide çıraklık kademeli emeklilik çıkarırlar sa gerisini düşünmek bile zor ucuz et kuyruğuna girmek için bile para bulamayacak emekli

Beğenmedim! (0)
Avatar
Veli 2024-03-19 15:09:46

Ya arkadaş seçime eşit şartlarda girilmiyor ki. Başkanın reklam bütcesi nereden geliyor kimse sormuyor. Bilbortlarla çorum etrafı donatılmış başkanın resimleriyle. Bunun basımı tasarımı bilbort kirası kim ödüyor bi açıklansında her bilsin. Yetimin hakkı varsa zehir olsun. Diğer adaylar iki direk arasına fotoğrafını asma ya çalışıyorlar. Veya ağaca yapıltırıyorlar . Yazık