Muhalefette kimler adaylık yolunda

AK Parti'nin adayı netleşince gözler muhalefet partilerine çevrildi. Muhalefet partilerinde kimler adaylık yolunda bir bakalım.

20 Ocak 2024 Cumartesi 11:32
Muhalefette kimler adaylık yolunda

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’da ittifak kararının ardından AK Parti, Halil İbrahim Aşgın ile yola devam edince, gözler haliyle muhalefet partilerine çevrildi.
Muhalefete geçmeden AK Parti’nin aday adaylarına dair buraya kısa bir not düşelim.

AK Parti’de Başkan Halil İbrahim Aşgın’ın kuvvetle muhtemel yeniden aday gösterilmesi bekleniyordu, öyle de oldu. Seçim kampanya süreci ve sonrası için zaman içinde dile getirileceklerimiz olacak elbette. Şimdilik bununla yetinelim.

Aday adaylardan eski başkan Muzaffer Külcü’nün Çorum’a dair söyleyeceği yeni sözleri duyamadık ama adını konuşturduğunu, gücünü koruduğu mesajını verdiğini ve ses getirdiğini ifade edebiliriz. Külcü, ‘ben de varım’ diyerek uzun vadede siyasetin farklı yelpazelerinde öne çıkabileceğini gösterdi. Bu arada Başkan Aşgın’ın ikinci dönemde adaylığı ilan edilince, çarşı-pazarda Külcü’nün başka bir siyasi partiden veya bağımsız aday olabileceği dillendirilmeye başlandı. Külcü gibi tecrübeli bir siyasi figürün en azından şu anki konjonktürde partisinde durmaya devam edeceğinden, ‘kaybettiren’ pozisyonuna düşmeyeceğinden emin olduğumuzdan, bu türden yakıştırmaların sadece söylentiden ibaret olduğu görülüyor.

AK Parti’nin bir diğer belediye başkan adayı Zeki Gül’ün memuriyette yaş haddini doldurana kadar, siyasette ise hemen şimdi emekliye ayrılması gerektiği görüşü kamuoyunda ağırlık kazanıyor. Gül, Alaca Belediye Başkan Adaylığı ile başlayan siyaset serüvenini genel seçimlerde 3.sıra milletvekili adaylığı ile sürpriz bir şekilde zirveye taşıdı. Lakin Alaca’da yaşadığı kayıp, kısa süre önce milletvekili adaylığı ve ardından şimdi de belediye başkan aday adaylığında devam etti.

Bürokrasi geçmişi oldukça parlak olan AK Parti Belediye Başkan Aday Adayı Muhsin Dere’nin, son genel seçimlerde milletvekilliği adaylığına ilişkin kulisler şehirde kabul görürken, belediye başkan adaylığına talip olması aynı oranda karşılık bulmadı. Aslen Sungurlulu olan Dere, bundan sonraki süreçlerde muhtemelen siyasette değil, ama bürokraside yer bulabilir.

Aday adayları arasında teknik adam sıfatıyla 35 yıllık birikim ve tecrübesini şehre katma değer katacak projelerle hemşehrilerine sunan tek isim İnşaat Mühendisi/Sosyolog Hüseyin Çalışkan oldu. BBP’nin kurucu lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile yol yürüyen, Muhsin Başkan’ın vefatından sonra oy verme dışında hiçbir parti ile organik bağı bulunmayan Çalışkan’ın adaylığı zor ihtimaldi, ancak yaşadığı şehre dair çarpıcı fikirleri, düşünceleri ve önerileri yeni seçilecek belediye başkanı tarafından değerlendirilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

GELELİM MUHALEFETE

Çorum’da iktidardan sonra ikinci parti konumundaki ana muhalefetin temsilcilerinin stratejisinin, iktidar partisinin MHP ile yapacağı ittifak kararı ve mevcut Başkan Halil İbrahim Aşgın’ın yeniden aday gösterilmesi ile şekilleneceği konuşuluyordu. Öyle de oldu. 

CHP kulislerine göre; AK Parti ve MHP’nin yerel seçimde kent merkezinde ittifak kararı uzun süredir dillendirilen TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ismini gündemden çıkardı.

Çorum Belediye Başkan Adaylığı için Tuncay Yılmaz, Sermin Kaleli, Feridun Ayvazoğlu ve Osman Samsunlu olmak üzere 4 ismin genel merkezin önünde olduğu belirtiliyor. CHP’nin bu hafta içinde adayını açıklaması bekleniyor.

İYİ Parti'de Sosyolog Menekşe Fakı, Çorum Bekediye Başkan Aday Adaylığını daha önce açıklamıştı.

Parti kulislerinde Bekir Özsaçmacı ile birlikte bu dönem MHP’den Belediye Başkan Aday Adayı olan eski il başkanlarından Ahmet Ertekin’in ismi sıkça geçiyor. Çorum’da AK Parti ve MHP’nin yerel seçimde ittifak kararı alınmasının ardından Ahmet Ertekin isminin İYİ Parti’den adaylığının öne çıkarıldığı iddia edilirken, MHP’nin etkin isimlerinin gelişmelere vereceği tepki merak ediliyor.

Yeniden Refah Partisi’nin iktidarın yıpranmışlığı, ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve mevcut konjonktürün partilerine avantaj sağlayacağı düşüncesinden hareketle vaziyet aldığı, bu kapsamda ülke genelinde olduğu gibi Çorum’da da yerel seçime iddialı girmek hedefiyle kamuoyunda bilinen ve tanınan isimlere adaylık teklifi yaptığı konuşuluyor.
 

Son Güncelleme: 20.01.2024 16:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emekli 2024-01-20 22:32:38

Yazının başlığı muhalefet ama yarısından fazlası AKP:)))

Avatar
İskilip'li 2024-01-20 15:24:18

Çeto başkanaday olursa kazanır yoksa akapeye hayırlı olsun

Avatar
İskilip 2024-01-20 12:04:35

İskilipde MHP adayı açıklandı. Mevcut başkan aday gösterilmedi. Her aday gösterimi böyle olur ister kabul et ister etme. Kimler bıraktı gitti ki hey be hey. Yağmur yağıyor ilçemize ilçeye girelim stadyum yanıbaşı binaların önündeki kaldırımlarda yürümek göllentilerden mümkün değil araçlar insanlara su atıyor. Halkeğitim karşısı işyerlari önündeki kaldırımlar da aynı şekilde insanlar yürüyemiyor. Özal idare binası köprü arası da aynı Yağmur yağdığında yürüyemiyoruz. Lütfen seçime az kaldı hiç olmasa bu kısa sürede halkı güzel yaşatın kendiniz yaşadınız halk yaşasın

Avatar
murat 2024-01-20 12:09:20

O zaman durum şu ki; AKP rekor oyla vurup geçecek.
Aşgın a hayırlı olsun. Belediyeye adam doldurmayı bıraksınlar artık ne olur.

Avatar
Uğur Yıldırım 2024-01-21 06:50:26

CHP nin yazılı adaylar da kendileri kabul görmüşse en yararlı isim sayın Sermin kaleli olur parti Çorumu kazanmak istiyorsa başarılar dilerim

Avatar
A.G. 2024-01-21 13:54:52

Teşekkürler Mustafa kardeşim. Yerinde bir tahlil.Muhalefet adayını açıklayınca bir bir yorum daha yaparsın herhalde .ilgiyle takıp ediliyorsun.