Sektör temsilcileri ile buluştu, işte detaylar

AK Parti Çorum Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Mühendisi/Sosyolog Hüseyin çalışkan, sektör temsilcileri ile kentsel dönüşüm ve imar projelerini paylaştı.

28 Kasım 2023 Salı 15:06
Sektör temsilcileri ile buluştu, işte detaylar

AK Parti Çorum Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Mühendisi/Sosyolog Hüseyin çalışkan, sektör temsilcileri ile buluşmasında kentsel dönüşüm/değişim, imar planları ve yönetmeliklerle ilgili projelerini paylaştı.

İşte detaylar:

“Gerek 17 Ağustos 1999 ve gerekse de 06 Şubat 2023 depremlerinden sonra Ülkemizin, Kentlerimizin ve Belediyelerimizin bir numaralı gündemi Kentsel Dönüşüm olmuştur ve olmalıdır da.

Kentsel Dönüşüm’de, Kentsel Değişim de, İmar Planları da, Yönetmelikler de, İmarı da, Feni de bizim işimizdir. Bu konularda 35 yıllık bilgi ve birikimimiz vardır.

Çorum özelinde Kentsel Dönüşümün 7 (yedi) temel ayağı olup, özetin özetinin özeti şeklinde olmak üzere konu başlıkları şu şekildedir:

1-Birincisi; NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU VE YENİLENMESİ

Nazım İmar Planımız; Çevre Düzeni Planı ile değişen ihtiyaçlar, edinilen tecrübeler, biriken bilgiler ve değişen yönetmelikler esas alınarak kapsamlı revizyonla yenilenecektir.

2-İkincisi; MERKEZDE KADASTRO PARSELLİ OLAN ESKİ DOKUDA ÇÖZÜM

Kent merkezinde kalan ve yaklaşık 885.000 m2 lik alanda mevcut olan, düzgün geometrik şekli olmayan, bir imar planına göre oluşmamış, yapılaşmada birbirine mahkum olan, eski kadastro parsellerinden oluşan, eski dokunun acilen ve ivedilikle değişim ve dönüşümünü yapmamız lazım. Çünkü geç kaldığımız her gün bize zarar yazıyor ve her geçen gün, çözümü zorlaştırmaktadır.

3-Üçüncüsü; MERKEZDE Kİ PARSELASYONLU ESKİ DOKUDA ÇÖZÜM

Kent merkezinde kalan ve yaklaşık 1.700.000 m2 lik alanda mevcut olan, imar planı ve bu imar planına göre parselasyonu yapılmış ancak gerek eski kadastro parselleri üzerindeki bir kaç katlı çok eski yapıların halen mevcut olmasından, gerek bu yeni parsellerin büyüklüklerinden ve mülkiyet sayısının fazlalığından, gerek bu bölgelerde yapılmış olan imar plan özelliklerinin gerçekçi olmamasından dolayı yapılaşamayan, atıl durumda kalan  çok büyük rezerv alanları vardır.

İKİNCİ ve ÜÇÜNCÜ MADDE Kİ ALANLARIN DEĞİŞİMİ VE DÖNÜŞÜMÜ NETİCESİNDE ELDE EDİLECEK KAZANIMLAR:

1. Eski dokunun değişimi ve dönüşümü neticesinde modern şehir merkezi.

2. İç merkezdeki ticaretin, merkezin 2 nci ve 3 ncü halkalarına yayılması ve neticesinde ticaret türü çeşitliliği ve talep alternatifliği sağlanacaktır.

3. Merkezde; yaşanabilir, bölgenin dokusu ile uyumlu, modern ve güvenli konut ihtiyacı, sosyal donatılar ile birlikte karşılanacaktır.

4. Kent merkezindeki otopark ihtiyacı, bu bölgelerde yapılacak yapıların bodrum katları ve ortak otopark alanları ile bölge genelinde açık, kapalı ve az katlı otoparklarla çözülecektir.

5. Bu sayede merkezde ki trafik yoğunluğu 2-3 ve 4 ncü halkalara yayılarak, merkezin yük hafifletilmiş olacaktır.

6. Ana arter alternatif yollar ile ara yolların plandaki genişliklerde açılması neticesinde şehir içi trafik hareketi dağıtılmış olacaktır.

7. Şehir içerisinde dönüşüm ihtiyacı ve zorunluluğu olan bölgelerin önündeki kentsel dönüşümle ilgili engeller kaldırılmış ve dikkat ile ilgi bu bölgelere yönlendirilmiş olacaktır.

8. Bu değişim ve dönüşüm sosyal ve ekonomik hususlara da katkı sağlayacaktır.

9. Planın uygulanması neticesinde, insanımızın gayrimenkulünün değeri hak ettiği ekonomik seviyeye ulaşacaktır.

10. Böylece insanımız vefatından sonra mirasçılarına problem bırakmayacak, hayattayken ekonomik ihtiyacını karşılayacaktır.

4-Dördüncüsü; MEVCUT-KATLI ve ÇOK KATLI YAPILARDA ÇÖZÜM

Ülke olarak yaşadıklarımızdan dolayı geldiğimiz noktaya göre, akademik bilgi, yönetmelikler, malzeme kalitesi ve teknoloji eksikliklerinin olduğu dönemlerde yapılan, gelişen bilgi ve teknolojiler ile değişen yönetmeliklere göre deprem performansı yeterli olmayan eski yapıların, parsel, ada ve bölge bazında değişim ve dönüşümüdür.

16/05/2012 tarihinde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmelik; riskli alan ve riskli yapı tespitinin yapılarak, bu alan ve yapıların, yeni ve ileri bilgi, yönetmelikler ve gelişmiş teknoloji ile dönüştürülmesini esas almaktadır. Ancak bu zamana kadar Çorum'umuzda bu konuda yeterli dönüşüm sayısına ulaşılamamıştı.

Bu konu tüm boyutları ile ele alınacak, teşvik edici kararlar alınarak, tespit ettiğimiz engeller kaldırılacak, hızlı ve seri biçimde Çorum genelinde bu yapıların dönüşümü sağlanacaktır.

Bu konuda, Yukarı Sanayi mevcut planı yapılaşacak, Mimar Sinan Mahallesi'ne ise yeni bir planlama yapılacaktır.

5-Beşincisi: MEVCUT İMAR PLANLARINDA, REVİZE VE HİZMET  YAKLAŞIMI

Gelişen bilgi, edinilen tecrübeler, değişen yönetmelikler ve teknolojik gelişmeler ışığında, halen yapılaşmaya açık alanlarda, mevcut planların rehabilitasyonu ve revizesi yapılacak ve bu sayede tespit ettiğimiz eksiklikler giderilerek, vatandaşımıza hakkaniyet çerçevesinde iade edilecektir.

6-Altıncısı: YENİ İMAR PLANLARI YAKLAŞIMI

Gelişen bilgi, edinilen tecrübeler, değişen yönetmelikler ve teknolojik gelişmeler ışığında, şehrin dönüşümüne ilaveten, şehrin değişimini ve değişimin yönünü aksını-akslarını belirlemek ve yönlendirmek, bu amaca uygun vizyoner ve çağdaş, şehrin ticaret, üretim, sosyal ve kültürel birikimlerini ön plana çıkaracak şekilde imar planları yapılacaktır.

7-Yedincisi: ÇORUM BELEDİYESİ İMAR YÖNETMELİĞİ 

1. Çorum Belediyesi İmar Yönetmeliği çalışması yapıldı, Bakanlığa sunuldu, inceleme neticesinde revize istendi ve mevcut durum bu aşamada diye biliyorum. Biz yönetmeliği inceleyecek, durumu değerlendirip, Çorum Belediyesi İmar Yönetmeliği çalışmasını kesinlikle tamamlayacağız.

2. İmar planı ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak, parsele yapılan mimari tasarım ve projelerde, yönetmeliklerde yoruma dayalı hususlar ile toleranslar vatandaşımızın lehine yorumlanacaktır.

3. Otopark Yönetmeliği vatandaşımızın lehine yorumlanacaktır.

4. Yönetmeliklerde aşılamayan hususlar Meclis Kararı ile, bu şekilde de aşılamayan hususlar ise İmar Plan Notları ile çözüme kavuşturulacaktır."


 

Son Güncelleme: 29.11.2023 10:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2023-11-29 12:02:28

Çözümün sorunlarına hakim.kim belediye başkanı olursa olsun bu sorunların üzerine gitmeli.

Avatar
Gözlemci 2023-11-29 12:07:21

Ne bu kardeşim, insaatcısın anladık, da belediye başkanlığıda müteahitlik değil herhalde. Bütün bunlar para ile olacak şeyler. Parayı, kaynağı nereden bulacaksın? Şişmiş personeli ne yapacaksın? Verimliliği nasıl sağlayacaksın?