Yapı denetimde standart yükselecek

AK Parti Çorum Belediye Başkan Aday adayı İnşaat Mühendisi/Sosyolog Hüseyin Çalışkan, yapı, yapı denetim, yönetmelikler, denetim ve dokunuşlar başlığı altındaki projelerini açıkladı.

13 Aralık 2023 Çarşamba 20:39
Yapı denetimde standart yükselecek

AK Parti Çorum Belediye Başkan Aday adayı İnşaat Mühendisi/Sosyolog Hüseyin Çalışkan, yapı, yapı denetim, yönetmelikler, denetim ve dokunuşlar başlığı altındaki projelerini açıkladı.

İşte o projeler:

Gelişen bilgi ve teknoloji, bunlara bağlı olarak değişen yönetmelikler ile dünyanın ve özellikle ülkemizin yaşadığı afetlerden dolayı gelinen noktaya göre, binalarımızı deprem ve diğer afetlere göre bir ya da bir kaç kat dayanıklı yapılması gerektiği aşikar hale gelmiştir.

Yer kabuğunun yapısını anlama, deprem dalgaları, zemin ve yapı etkileşimi, zemin iyileştirme bilgisi ve tekniklerinde ki gelişmeler ve bu teknolojiye ulaşılabilirlik, donatı, çelik ve beton teknolojilerindeki gelişen bilgi ile beraber kalitenin ve dayanımın artması, bunlara bağlı olarak gerek yönetmeliklerdeki standardın, gerekse de yapımcı ve alıcıda ki hassasiyet, bilgi, algı ve duyarlılığın artması vb gibi nedenlerden dolayı bir çok alanda iyi bir noktaya gelinmiştir.

Gelinen bu durumun fiziki anlamda uygulanması ve ek önlemlerle desteklenmesi de gerekmektedir.

1-YAPI, YAPI DENETİM, ŞANTİYE ŞEFLİĞİ VE PROJELERDE STANDART YÜKSELTME

1. Mevcut imar alanlarında yapılacak yapılarda, BKS 2 (Bina Kullanım Sınıfı)  kabulü ile Bina Önem Katsayısının 1 yerine 1,2 alınarak hesap yapılması hususu, konunun tarafları ile birlikte değerlendirilecektir.

2. Yeni imara açılacak alanlarda yapılacak yapılarda ise, BKS 2 (Bina Kullanım Sınıfı) kabulü ile bina önem katsayısının 1 yerine 1,2 alınarak hesap yapılması istenecektir.

3. Yapı denetim hizmetinin verilmesi hususunda ki, varsa aksaklık ve eksikliklerin tespiti yapılacak ve bu hizmetlerin tam verilmesi hususunda ki denetim karalılıkla uygulanacaktır.

4. Yapı denetim firmalarında çalışan ve imzaya yetkili proje ve kontrol mühendis/mimarlarının, belediyemiz görev alanındaki hizmetlerinde, yapı denetim sistemi içerisinde ki proje kontrollerini ve sahadaki denetim hizmetlerini bizzat ve eksiksiz yapmaları esastır.

5. Yapı denetim hizmeti verilme aşamalarında, belediyemiz görev alanına giren kontrollerde, sıfır tolerans uygulanacaktır.

6. Şantiye Şefliği hizmetinin verilmesi hususunda ki, varsa aksaklık ve eksikliklerin tespiti yapılacak ve bu hizmetlerin tam verilmesi hususunda ki denetim kararlılıkla uygulanacaktır.

7. Şantiye şefliği hizmeti verilme aşamalarında, belediyemiz görev alanına giren kontrollerde, sıfır tolerans uygulanacaktır.

8. Malzeme ve kalite kontrol laboratuvar hizmetinin verilmesi hususunda ki varsa aksaklık ve eksikliklerin tespiti yapılacak ve bu hizmetlerin tam verilmesi hususunda ki denetim kararlılıkla uygulanacaktır.

9. Malzeme ve kalite kontrol laboratuvar hizmeti verilme aşamalarında, belediyemiz görev alanına giren kontrollerde, sıfır tolerans uygulanacaktır.

2-YÖNETMELİKLER VE UYGULAMALAR MİMARİ, STATİK-BETONARME, TESİSAT PROJELERİ ve DOKUNUŞLAR

1. Mimari Statik Betonarme, Elektrik ve Mekanik Tesisat Projelerinin; imar planı, imar, yangın, engelli ve deprem yönetmeliklerine dayalı kontrolleri ve bu kontrollerde tereddüt edilen ve yoruma dayalı olan maddelerdeki hususlar, Belediyemiz teknik personelleri ile Mimar-Mühendis paydaşlarla diyalog içinde görüşülerek karara bağlanacak ve taraflara yazılı olarak tebliğ edilecektir.

2. Bu sayede, içte denetim birliği, objektifliği ile tarafsız ve eşit yaklaşım sağlanmış olacak, dışta da belediyeye proje sunan mimar ve mühendislerin elinde, tereddütleri giderilmiş, belediye teknik personellerine sormak zorunda kalmayacakları döküman olacaktır.

3. Bu durum aynı zamanda, hem belediye teknik personellerinin aynı projeyi tekrar tekrar inceleme yükünü azaltacak, hem de belediyeye proje sunan mimar ve mühendislerin, projelerde şansını deneme niyetlerini iptal ederek, projecilere de kolaylık sağlayacaktır.

4. Çorum Belediyesi İmar Yönetmeliği çalışması yapıldı, Bakanlığa sunuldu, inceleme neticesinde revize istendi ve mevcut durum bu aşamada diye biliyorum. Biz yönetmeliği inceleyecek, durumu değerlendirip, Çorum Belediyesi İmar Yönetmeliği çalışmasını kesinlikle tamamlayacağız.

5. İmar planı ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak, parsele yapılan mimari tasarım ve projelerde, yönetmeliklerde yoruma dayalı hususlar ile toleranslar vatandaşımızın lehine yorumlanacaktır.

6. Otopark yönetmeliğinin uygulanmasında maksimum tolerans sağlanacak, meclis kararı ve/veya plan notları ile desteklenecektir.

7. Mevcut imar planları ve mevcut parselasyonlara da uygulanması istenen otopark yönetmeliğinin uygulanmasında, çeşitli zorluklar ortaya çıkmaktadır.

Bu zorluklar:

7.1. Ayrık nizamlı projelerde, binanın bodrum katında, otopark yönetmeliği hükümleri ve manevra mesafe ile yarıçapları uygulandığında, kolonların aks araları çok açılmakta ve dolayısıyla taşıyıcı sistem zorlanmaktadır.

7.2. Genelde şehir merkezlerinde bulunan bitişik nizamlı parsellerde ise, bodrum katına rampa ile araç indirilememesi, zeminden bodrum kata inen araç asansörlerinin maliyeti dolayısıyla imtina edilmesi ve parselin bu maliyeti karşılayacak bölgede olmaması vb gibi sebeplerden dolayı, eski doku bölgelerinde otopark ücreti hesaplanmakta ve bu ücrette ciddi rakamlar tuttuğu için, bu bölgeler yapılaşamamakta ve hatta yapılan anlaşmalar iptal olmaktadır.

7.3. Bu ve benzeri bir çok sebeplerden dolayı otopark yönetmeliğinin bazı maddeleri, bizim gibi illerde yapılaşmayı caydırıcı olmaktadır.

7.4. Bu sebeple, otopark yönetmeliğinin ilgili hükümlerinin yumuşatılması hususunda bakanlığımız nezdinde girişimlerde bulunulacaktır.

7.5. Netice alınamaz ise, yerelde meclis ve plan notu kararları ile ilgili hükümler yumuşatılarak uygulanabilir ve kabul edilebilir seviyeye çekilecektir.

8. Hangi merdiven tipi olursa olsun, merdivenin tamamı sirkülasyon alanı kabul edilerek, emsalden düşülecektir.

9. Katlar alanına dahil edilmeyen kullanımlarda maksimum tolerans kullanılacaktır.

10. Yönetmelikte bulunan ve "Bütün cepheleri toprağın altında kalan..." ifadesinde maksimum tolerans kullanılacaktır.

11. Kapalı ve açık sundurma uçlarına kolon dikilmesi hususu Bakanlık ile görüşülecek, yönetmelik açısından değişiklik talep edilecektir.

12. İmar çapı ücreti 1/2 - 1/3 veya 1/4 e düşürülecek, kalan ücret yapı ruhsatı aşamasında tahsil edilecektir.

13. Yapı ruhsat harçlarına kartsız ödemede de taksit yapılacaktır.

14. İmar yönetmeliklerinde aşılamayan hususlar Meclis Kararı ile, bu şekilde de aşılamayan hususlar ise İmar Plan Notları ise çözüme kavuşturulacaktır.

15. Bu konulara daha yapılacak ilaveler var ve ilave de edeceğiz. Burada mesele temel yaklaşımı ortaya koymaktır.

Durmak yok, yola devam. Yolda özel menzilde güzel.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
2023-12-14 19:47:04

Hüseyin bey proje açıklıyor bence gayet güzel. Ama bağımsız olmanız isabetli olacaktır. BBP'den olduğunuz ifade ediliyordu

Avatar
Trx 2023-12-14 21:43:34

Resmen ben yönetmeliklere uygun olmayan plan notu Meclis kararı alacağım diyor. Açık açık suç işleyeceğini belirtiyor zaten yıllardır yapılan şey bu. Ama bunu bir teknik eleman olarak söylüyor. Yazık çok yazık