Seçimin ardından siyasette bu hafta iki sürpriz gelişme birden yaşandı. Birisi Çorum Belediyesi’nde görev dağılımı, diğeri il genel meclisi başkanlık seçimleriydi.

İLK SÜRPRİZ FATİH ÖZÜYAĞLI

Belediye’de mevcut üst düzey kadroda köklü yenilenme beklenmezken, imar işlerinde değişim olacağı konuşuluyordu. Öyle de oldu. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın özel kalem müdürü Fatih Özüyağlı’nın başkan yardımcısı (vekaleten) atanması ilk sürprizdi.

Başkan yardımcılarının görev dağılımında imar işleri ile birlikte daha önce Başkan Yardımcısı Alper Zahir’e bağlı olan emlak istimlak müdürlüğünün Fatih Özüyağlı’ya bağlanması ise ilkinden daha fazla dikkat çekiciydi. Bu arada daha önce imar işlerinin bağlı bulunduğu Başkan Yardımcısı Ünsal Yeter’e ise yapı kontrol müdürlüğü bağlandı. Yani imar, yapı kontrol ve emlak istimlak iki ayrı başkan yardımcısına dağıtıldı.

FATİH ÖZÜYAĞLI MÜSPET, AMA…

Özüyağlı’yı tanıdığımız kadarıyla kişilik özellikleri son derece müspet, ancak imar işleri için tecrübe yönüyle oldukça genç teknik bir adam.

Şimdi Sayın Aşgın’a soralım:

Başkan yardımcısı atadığı ve memleketin imarını bağladığı çalışma arkadaşı için takdir yetkisini kullanırken, kendisinden sıkça işittiğimiz adalet, liyakat ve istişare (A.L.İ.) silsilesini dikkate aldı mı? Hatta bu riski nasıl göze almış anlaşılır değil.

Belediye’de 3’ü seçilmiş, 4’ü memur başkan yardımcılığı kadrosu tamamen doluyken, vekaleten başkan yardımcılığına atama yapılması ilgili yasaya, mevzuata uygun mu? Vekaletle başkan yardımcılığı ile imza yetkisi de verileceğinden imar uygulamalarında şehir ileride bir problem yaşar mı?

Teamül gereği imar işleri, yapı kontrol ve emlak-istimlak müdürlüklerinin dağınık değil, tecrübeli teknik bir başkan yardımcısında toplanması bütüncüllük ve hizmet verimliliği yönüyle daha isabetli olmaz mıydı?

Bu arada Aşgın’ın, tam da il genel meclisinin seçimlerinin sonuçlandığı saatlerde CHP’nin bayramlaşma merasimine ‘çat kapı’ gitmesi de sürprizler arasına dahil edilebilir.

GELELİM İL GENEL MECLİSİNE;

İl Genel Meclisi’nde 18 AK Parti, 10 MHP, 9 CHP’li olmak üzere toplam 37 üye bulunuyor.

Bayramın ikinci günü aniden duyduğumuz oturum ve CHP’li üyelerin tek fireli desteğiyle AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Muhammet Fatih Temur başkan seçildi.

KAMUOYUNA YANSIMASI ŞAŞIRTICI

Uzun süredir Cumhur İttifakı ile yol yürüyen, hatta merkezde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliğinde ittifak yapan AK Parti’ye, il genel meclisinde verilen CHP desteği, her iki tarafın seçmeni ve Çorum kamuoyuna şaşırtıcı bir gelişme olarak yansıdı.

PEKİ NELER OLDU?

Öğrendiğime göre; 2 ve 3 yıl olmak üzere iki dönem yapılan il genel meclis başkanlığı için MHP, sadece ilk dönem olan 2 yıllık süreçte temsil talebi eğilimindeydi. AK Parti il teşkilatı cephesinden teklife olumlu bakıldı, ancak son dakikaya kadar net bir cevap verilmedi. İl Genel Meclisi Başkanlık seçimi öncesi siyasi partilerin bazı vekilleri, il başkanları, meclis temsilcileri birbirleriyle çok yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdi. Son olarak üye Muhammet Fatih Temur, CHP ve MHP temsilcileri ile görüştü. Görüşmenin ardından Temur, AK Parti’nin başkan adayı olarak çıktı. MHP görüşme sonrası adayını çıkarma kararı aldı. CHP ise aday çıkarmazken, AK Partili başkan adayına tam destek verdi.

Biz tarafların içerdeki yoğun görüşme mesaisinin detaylarını bilmiyoruz elbette, söyleyeceklerimiz tamamen dışarıya yansıyan tabloya dair oluyor.

İL BAŞKANLIĞI SÜRECİNİN HESAPLAŞMALARI

Bu arada AK Parti cephesinde yaşanan gelişmeler, il başkanlığına talip olan isimlerin ve destekçilerinin iç hesaplaşmalarının yansıması olarak değerlendirilebilir. Yani dersimiz henüz Çorum değil. Daha önce seyrettiğimiz filmler gibi ‘il başkanı kim olacak’ sorusu.

CHP'de de AK Parti kadar olmasa da il teşkilatı ile milletvekili arasında ciddi bir mücadele gözleniyor. CHP milletvekilinin il genel meclisinde çıkan tabloyu genel merkeze rapor ettiği gelen bilgiler arasında.

CHP, AK PARTİ ADAYINI KENDİSİNE DAHA YAKIN GÖRÜYOR

CHP tarafının ise İl genel meclisindeki tabloya yerel dinamiklere göre baktığı ifade ediliyor. CHP, AK Parti başkan adayını kendisine daha yakın görüyor ve eşit hizmet vurgusu yapıyor. Bu durumda AK Parti adayının da CHP’yi kendisine daha yakın hissettiği sonucu ortaya çıkıyor. Muhatapları sürece açıklık getirirse olup bitenler daha net anlaşılabilir.

AK PARTİ/CHP İTTİFAKI HAYIRLI OLSUN

AK Parti ve CHP’ye yeni ittifaklarının memleket için hayırlı olmasını dilerken, siyasetin il genel meclisi kısmındaki tablonun dışarı yansıması MHP’nin günü birlik düşünmeyerek ilkesel hareket ettiği yönünde. Öyleyse peşinen MHP İl Başkanı Mehmet İhsan Çıplak’ın şahsında tüm MHP’li il genel meclis üyelerini tebrik etmek lazım. MHP’nin mecliste ikinci parti olarak yapıcı muhalefetinin de kırsala hizmette etkin olacağını düşünüyoruz.

‘SİYASETEN BÖYLE DEMEK…’ MEMLEKETE KAYBETTİRİYOR

Mevzuyu genel siyaset açısından değerlendirmek gerekirse; meslekten ve biraz da ilgiden olsa gerek, Çorum siyasetini uzun yıllardır takip ediyoruz. Eskiyi, yeniyi alayını gördük. Görünen değil, görünmeyen ince hesapların arka planını tecrübe ettik.

Siyasette kazanmak için her yol mübah görüldüğünde ilkeler ortadan kalkıyor. Şahısların ikballeri öne çıkıyor. Bu durum kısa vadede kazanç gibi görülse de, o partiye, topluma ve şehre kazandırmıyor.

Siyasete bulaşanlar olayların doğru veya eğriliğine göre vaziyet almayıp, ‘siyaseten böyle…’ dediklerinde, toplumun her alanında değer kayıpları ve bozulma başlıyor. Zaten yıllardır da ‘siyaseten böyle…’ sözünün kayıplarını yaşamıyor muyuz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.