Açılışı bisiklete binerek yaptılar

Çorum Akıllı Bisiklet Uygulaması (ÇORBİS) protokolün bisiklet turuyla hizmete girdi.

16 Eylül 2020 Çarşamba 11:42
Açılışı bisiklete binerek yaptılar

Çorum’da bisiklet sporunu teşvik ederek araç trafiğinin azalmasına katkıda bulunacak Akıllı Bisiklet Uygulama Projesi (ÇORBİS) hayata geçti.


Kadeş Barış ve Kardeşlik Meydanı’nda başlangıcı yapılan proje bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının yanı sıra bisikleti sağlıklı yaşamın bir parçası haline getirmeyi hedefliyor.
Proje kapsamında ilk etapta Çorum Belediyesi tarafından 50 bisiklet alınırken şehrin 8 ayrı bölgesine de istasyon kuruldu."Bisiklet yollarını artırmamız gerekiyor”
Bugünün Avrupa Hareketlilik Haftası’nın başladığı gün olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, hareketlilik anlamında bisikletin her zaman ön plana çıktığını söyledi. Çorum’da hem ulaşım hem sağlık noktasında bisikletin daha aktif kullanılmasını istediklerini dile getiren Başkan Aşgın, “Bu anlamda alt yapı da çok önemli. Sadece bisikletle olmuyor. Bisiklet yollarını da artırmamız gerekiyor. Şu an itibariyle 8 bin 50 metre bisikleti yolumuz var. En son Recep Tayyip Erdoğan Caddemizde dünya standartlarına uygun bir bisiklet yolunu halkımızın hizmetine sunduk” dedi.
ÇORUM BİSİKLETİ AKTİF KULLANAN İL OLACAK
Bisiklet yolunu artıracaklarını açıklayan Aşgın, Fen İşleri ve İmar Müdürlüğü’ne her yeni açılan ve genişletin yolların bundan sonra bisiklet yolu olacağını bildirdi. Önümüzdeki günlerde şehrin ana arterlerinde de bisiklet yolu için bir anket çalışması yapılacağını dile getiren Başkan Aşgın, anket sonucunda ana arterlerde de bisiklet yolu istenirse, halkın istediğini yaparak ana arterleri de bisikletle buluşturacaklarını belirtti. ÇORBİS’in rahatlıkla kullanılabilen bir sistem olduğunu anlatan Aşgın, “Şu an itibariyle 8 istasyonumuz var. Bunların 5 tanesinden kiralama yapılabiliyor. Bunların sayılarını da artıracağız. Çorum bisikleti aktif olarak kullanan şehirlerden birisi olacak” ifadelerini kullandı.
Vali Mustafa Çiftçi de, birçok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılan bisikletin Çorum’da da yaygınlaştırılmasının güzel bir uygulama olduğunu ifade etti.
Açılışa Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve daire müdürleri de katıldı. Program sonunda ÇORBİS istasyonunda incelemede bulunan protokol üyeleri daha sonra bisikletle şehir turu yaptı.

Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay, MHP İl Başkanı Agah Karapıçak, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Aktar’ın katıldığı açılışta Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve Vali Mustafa Çiftçi birer konuşma yaptı. Konuşmalarının ardından protokol bisikletlere binerek Gazi Caddesi’nde tur attı.

Belediye Başkanı Aşgın, “Şehrimizde yaşam kalitesini artıran proje ve çalışmalarımızla Çorum'umuz daha da güzelleşiyor. 8 bin metre bisiklet yoluna sahip şehrimizde bundan böyle açılan her yeni yolda bisiklet yolları yapacağız. Şimdiden 500 aboneye ulaştık.” dedi.

ÇORBİS’TEN NASIL FAYDALANILACAK?

Şimdilik 8 noktada bulunan ÇORBİS istasyonlarından bisiklet almak isteyenler, cep telefonlarına ÇORBİS uygulamasını indirerek sisteme üye olacak. Kullanım koşullarını kabul ettikten sonra uygulama üzerinden belirlenen ücretleri seçerek hesabına yükleme yapabilecek. Hesaba yükleme yaptıktan sonra 5 terminalde bulunan istasyonların ödeme noktalarında yer alan ekranlara uygulama üzerindeki karekod’u okutarak bisikletleri kullanabilecek.

Uygulama üzerinden kullanmayı tercih etmeyenler ise istasyonlarda bulunan ödeme noktaları üzerinden üyelik işlemlerini gerçekleştirdikten sonra ister kredi kartı ile isterse belli bir ücret karşılığında abonelik kartı alarak ÇORBİS'ten faydalanabilecek.

Abonelik kartlarının temini ve dolum işlemleri Çorum Belediyesi veznelerinden nakit veya kredi kartı ile gerçekleştirilebilecek.

Son Güncelleme: 23.09.2020 00:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2020-09-16 12:11:45

Şehrin heryerini saran bisiklet yolu ağında güvenle bineriz artık tabi bize de eskort eşlik edip yol açarsa :)

Avatar
ÇORUMLU 2020-09-16 13:46:56

ÇORUM için çok büyük yatırım İşsizler azalacak Çok büyük bir fabrika kuruldu

Misafir Avatar
hasan 2020-09-16 14:48:39 @ÇORUMLU

bir belediye nasıl bir fabrika kurabilir mesela?örnek bir projeniz varmı? var ise başkana iletildimi? herşeye muhalefeti bir bırakın ne olur küçük veya büyük ortada yapılan bir iş var vede arac trafıgınden kurtulmak için alternatif bir imkan,bir çözüm.bir kerede alkışlamayı bilseniz yada sessiz kalmayı...

Beğenmedim! (2)
Avatar
Bisiklet sever 2020-09-16 15:02:37

1) Merkezi arterlerde hız sınırı 50 yerine 30km/s yapılır ise motorlu araçlar ile bisikletler beraber hareket edebilir. Bu kural koyulacak ise; Emniyet in bunu tam olarak denetlemesi gerekir, yoksa bir işe yaramaz.
2) Gazi caddesi kenarına parklanma azaltılmalı. Zaten yaya yolu yetersiz bir de bisikletler buradan geçiyor. Kaldırımlarda işgaller artıyor. Bazı noktalarda kaldırım büyütülmeli. Malum pandemi gereği sosyal mesafe korunmalı. Gazi caddesi kenarına park yapmak kaldırılsa kaç sürücü mağdur olacak. Bu noktalara park etmek isteyen sürücülerden ancak %1 inin ihtiyacı karşılanıyor onlar da daha uzakta ücretli yerleri seçebilir.
3) Gazi caddesi 1 gidiş 1 geliş araç trafiği yapılsa daha çok araç geçer. çünkü park yeri arayan kalmaz. Kaldırım ve bisiklet yolu rahatlar. Doldur boşalt dışında park halinde araç olmaması caddeyi daha şık gösterir. Festivalden hatırlanabilinir.

Avatar
Faruk 2020-09-16 16:43:41

İşin garip tarafı, Kendi yaptıkları bisiklet yolunu kullanmayıp, Gazi caddesinde sürdüler. Tabi açılıştaki şatafata girmiyorum. Bu devlet protokol vs git gide acaib bir hal alıyor. Hayırlısı diyelim.

Avatar
Sinan 2020-09-17 11:18:59

Bisikletin yaygınlaşmasını adina çok guzel bi hareket. Ama daha önemlisi bisiklet yollarının olması, şehrin ana caddelerini birleştiren bisiklet yolları

Avatar
garip 2020-09-17 08:08:52

şehrin hastaneleri virüslü hastalarla dolmuş, ilçelere hasta nakilleri başlamış ama olsun. bir önemi yok bizim şatafatlı işlere ihtiyacımız var dimi. yazık çok yazık. iyiki ölüm var, iyiki ahirette hesap var.

Avatar
Buraya yazıyorum 2020-09-17 11:23:17

Tek kelime ile israf. Yollardan arabalar zor geçiyor, yayalar zor yürüyor. Bikac bikac yolu var diye kim biner ki bisiklete, üstelik kiralayıpta. Seneye kalmaz tüm bisikletler kaldırılır. Israflari bir kalem daha eklenmiş olur.

Avatar
xyz 2020-09-16 15:10:51

avrupada paris Turkiyede Corum