Çorum güreşin başkenti

Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu ve UWW eski Asbaşkanı Ahmet Ayık, Çorum'un güreşin başkenti olduğunu söyledi.

13 Ekim 2023 Cuma 15:19
Çorum güreşin başkenti

Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu ve UWW eski Asbaşkanı Ahmet Ayık, güreşin bir bütün olduğunu belirterek, “Güreşin yağlısı, karakucağı olmaz” dedi.

ULUSLARARASI SEMPOZYUM BAŞLADI

Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından “Olimpik Güreşin Geleceği” konulu panel düzenlendi. Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde olimpik güreşin geleceği masaya yatırıldı.

GÜREŞ İÇ ANADOLU’DA FUTBOLLA EŞ DEĞERDİR

Panelde bir açılış konuşması yapan UWW eski Asbaşkanı Ahmet Ayık, Çorum’un güreşin İç Anadolu'daki yataklarından hatta başkenti olduğunu belirterek, “Güreş, İç Anadolu'da birinci spor hatta futbolla eşdeğerdir. Dünya'da en çok reytingi olan spor olmasına rağmen güreş bazı yerlerde futbolun önüne geçiyor. Türkiye'de 5 farklı dalda güreş var. Dünya'da her ülkenin kendine ait geleneksel güreşleri var” dedi.

GÜREŞTEN NE İSTİYORLAR BİLMİYORUM

2013 yılında güreşin olimpiyatlardan çıkarılması için teklif verildiğini hatırlatan Ayık, “Akıllının birisi kuyuya bir taş attı. Burada birey olarak kesinlikle kimseyi hedef almıyorum. 2013 yılında İcra Kurulunda güreşin kaldırılması için teklif verildi. Bu teklif yönetim kuruluna geldi yapılan oylamada reddedildi. Orada oylamayı kazandık. 2024 yılında oylama yok. 2028 yılında ne olur belli değil. Şimdilik ses yok. İnşallah böyle bir oylama olmaz. 1898 yılında Yunanistan’da yapılan ilk olimpiyatlarda ana dal olarak atletizm ve güreş vardı. Yıl 2023. Güreşlerden ne istiyorlar bilmiyorum. Detaylarına girmek istemiyorum. Sık sık güreşte bir zamanlar kuralların değişmesi, güreşi seyredilemez seyirci anlayamaz hale geldi. 1.5 dakika grekoromen, 2 dakika serbest böyle bir şey olur mu? Güreşi oyuncağa çevirdiler. 2 dakika güreş mi olur. 3 dakikaya çıkarana kadar akla karayı seçtik. 102 yıl sonra FILA’nın adı değişti. Amblemi değişti. İnşallah ata sporumuz güreş istenilen özlenen seviyede yerini alacaktır” diye konuştu.

GÜREŞİN YAĞLISI, KARAKUCAĞI OLMAZ

Güreşin bir bütün olduğunu vurgulayan Ayık, “Üzülüyorum bazen. Türkiye’de karakucak diye ve yağlı güreş diye bölünerek ayrı federasyonlar kuruldu. Karşı değilim. İkinci federasyon başkanlığımda birleştirdim. Güreş bir bütündür. Güreşin yağlısı, karakucakı olmaz. Ben bütün dallarda güreş yaptım. Bu işin yağlısı, karakucağı, minderi olmaz. Ben güreşi bütün olarak görüyorum. Öyle olması lazım. Böldüler canları sağolsun. Böyle daha mı iyi? Daha mı hayırlı? Bilemiyoruz. Zaman bize gösterecek. Yarında çok hatırlı birisi çıkacak diyecek ki “Karakucağı bana verin. Grekoromen Federasyonu ben olayım. Yağlı güreşler Ali, Veli olsun” diye bölecekler. Komünizmde olduğu gibi böl, parçala, yut. İnşallah bunlar olmaz. Olabilirde. O nedenle ata sporumuza sahip çıkalım. 65 yıldır güreşle yatan, güreşle kalkan birisiyim. Bu spora ömrümü verdim. Helali hoş olsun”şeklinde konuştu.

GÜREŞ BİRAZ SAHİPSİZ KALDI

Yapılan yönetmeliklerin güreşe nefes aldırdığını açıklayan Ayık, “Türk güreşi biraz sahipsiz kaldı. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında biraz sahiplenildi. Ödül yönetmeliği çıktı. Türkiye bugün biraz güreş varsa ödül yönetmeliği ve verdiği sosyal güvence sayesinde. İkinci federasyon başkanlığım döneminde Spor Müşavirliği yasası ve ödül yönetmeliği güreşe biraz nefes aldırdı” ifadelerini kullandı.

KONGREYE KİMLER KATILDI?

Kongreye Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Prof. Dr. Gazanfer Doğu, Avrupa ve Dünya şampiyonu Nazmi Avluca, Dünta şampiyonları Ercan Yıldız ve Doç. Dr. Mehmet Özal, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kutlu katıldı.

Son Güncelleme: 14.10.2023 08:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
M.S.K 2023-10-13 17:07:27

MaşAllah Sayın Dekana Çoruma Geldiğinden beri adeta bahar havası esti sürekli birleştirici bütünleştirici etkinlikler planlıyor altında başarıyla kalkıyor.
Bu kadar başarılı milli sporcuyu bir araya getirmesi bile hayret verici.
Sağolsun