Davulculara bu Ramazan bahşiş yok!

Gelenek bu Ramazan ayında da yaşanacak. Ancak bazı farklarla. Davulcular vatandaştan bahşiş almayacak

09 Mart 2024 Cumartesi 13:31

Çorum’da Ramazan ayında davulcular, sadece cumartesiyi pazara bağlayan gece vatandaşları sahura kaldırarak geleneği yaşatacak. Ayrıca davulcular vatandaştan bahşiş almayacak.

Beyaz gömlek, fes ve yelekten oluşan giysileri ile mahalleleri dolaşacak davulcular bahşiş toplayamayacak. Davulcuların masrafları Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Geçtiğimiz yıllarda halktan gelen şikayetler üzerine sahurda davul-zurna ile oyun havası çalınmasını yasaklayan Çorum Belediyesi, davulculara sahurda aynı ritmde davul çalma zorunluluğu getirmişti. Bu karar doğrultusunda her yıl Ramazan ayında görev yapan davulculara ritm eğitimi veriliyor. Ayrıca davulcular bu yıl ilk kez Ramazan ayı boyunca sadece Cumartesi’yi Pazar'a bağlayan gece vatandaşları sahura uyandıracak.

Çorum Belediyesi Mehteran takımı amiri Salih Candan, Ramazan davulculuğunun yüz yıllardır süre gelen bir gelenek olduğunu belirterek, Çorum’da en güzel günlerde de, en kutsal günlerde de davulcularım sokakta olduğu açıkladı.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın da bu geleneğin yaşatılmasını istediğini dile getiren Candan, “Ramazan davulcuları belediye başkanımızdan ne talep ettiyse maddi ve manevi her türlü desteği verdi. Bu geleneğin yaşatılmasından ve kaybolmamasından yanayız. Babadan oğula, oğuldan toruna devam etmesini arzuluyoruz” dedi.

VATANDAŞ 1 TL DAHİ ÖDEMEYECEK

Ramazan davulcularının her hafta Cumartesiyi Pazar’a bağlayan gece 46 davulcunun görev yağacağını açıklayan Candan, “Hiçbir vatandaşımız hiçbir davulcuya 1 TL dahi ödemeyecek. Davulcu kardeşlerimizin bütün masrafları, tüm bahşişleri maddi giderlerini Çorum Belediyesi karşılayacak. Burada belirlediğimiz 46 davulcumuz var. Bu 46 kardeşimizin dışında sokaklarda kimse olmayacak. Hiçbir kapıdan para toplanılmayacak. Eğer birisi davulcu bahşişi diye kapılarına gelirse para vermesinler ve 153 zabıta hattını arayarak bizi bilgilendirsinler. Bunu takip edeceğiz. Hiçbir davulcu para talep edemeyecek”.


 

Son Güncelleme: 10.03.2024 19:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hacı kerim 2024-03-09 19:47:48

Bekara karı boşamak kolay derler, gece uyumak ve uyutmak zorunda olanların yıllarca kimse anlamadı.Bence hiç olmamalı ya da sembolik olarak saat kulesi civarında bazı günler töresel olarak çalınmalı.Davul gelenek falan değil eskiden teneke de çalarlardı amaç sadece uyandırmaktı.Artık alarmlı telefonlar var.Ayrıca yiyip yatan var tutmayan var hasta var var oğlu var..O kadar kıymetli gelenek varken tam tamı gelenek bellemeyelim.İnsan hakkını ihlal eden gelenek olamaz.

Avatar
Tolga 2024-03-09 14:19:30

Davulcular sadece cumartesiyi pazara bağlayan gece çalacaklar.. Amaç bu geleneğin yaşatılması aynı zamanda fazla rahatsızlık verilmemesi.. Mantıklı destekliyorum

Avatar
Ahmet 2024-03-09 15:44:50

Büyük hizmet. 20 liradan kurtardı bizi büyük başkan. Şimdi o parayla neler alırım neler...

Avatar
Okuyucu 2024-03-09 18:18:34

Ne oldu davulcular konusunda geri adımı atıldı . Desene tıbidi içkencesinden tam kutulamadık

Avatar
Can 2024-03-09 23:37:00

Yorum yapanların oruç tuttuğundan şüpheliyim..ne oldu davul çalınıyorsa, ona varana kadar hiç derdiniz kalmadı tek derdiniz davul

Avatar
Davul suz 2024-03-09 14:52:48

Zaten davulcuyla kalmıyor çoğu kişi bir de iki defa bahşiş almaya geliyorlar, esnafa da gidiyorlar gerek yok yani

Avatar
Vatandaş 2024-03-10 12:24:28

Davulculara gerek yok tofaşçı kardeşler egzozlarla yüksek müzik çalarak kaldırıyorlar bizi sağolsunlar motorcu arkadaşlarda onlara eşlik ediyorlar arada sırada havai fişeklerle patlıyor gece 12 den sonra.