Fahri hemşehrimizdi, Alâeddin Yavaşça vefat etti

Türk müziğinin duayeni fahri hemşehrimiz Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca hayatını kaybetti.

23 Aralık 2021 Perşembe 14:08
Fahri hemşehrimizdi, Alâeddin Yavaşça vefat etti

Türk müziğinin duayenleri arasında yer alan Klasik Türk müziği ve Devlet Sanatçısı bestekar Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, tedavi gördüğü hastanede 95 yaşında hayatını kaybetti. ünlü müzik adamları Alâeddin Yavaşça ve merhum Avni Anıl, Çorum eski Belediye Başkanı Turan Atlamaz döneminde Belediye Meclisi’nin oy birliği ile Çorum’un Fahri Hemşehrisi ilan edilmişti.

Alâeddin Yavaşça

1 Mart 1926 yılında Kilis’te dünyaya gelen Yavaşca, Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Konya Lisesi'nde başladığı lisenin 2 ve 3. sınıflarını İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul’daki birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.

600 BESTE

İlk eserini 1951 yılında bestelemiş olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın dini ve din dışı, saz ve söz eseri olarak 600’ü aşkın bestesi bulunuyor. Ayin-i Şerif’ten, çocuk şarkısına uzanan geniş bir bestekârlık yelpazesine sahip.

Yavaşca; Amerika, İngiltere, Almanya gibi birçok ülkede konserler verdi. Alaeddin Yavaşca’ya Gaziantep Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İTÜ ve Erzurum Atatürk Üniversitesi’nce Fahri Doktora Unvanı verildi. Yavaşca’ya 1991 Yılında ise Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

Tanınmış bazı eserleri
Başka söz söylemem aşktan yana ben
Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Kimseyi böyle perişan etme Allahım yeter
Rûhum su gelen yılda bile mâziyi andı
Şen gözlerinle yüzüme bir baktın
Sarı mimozamsın sen benim
Gülen gözlerinin mânası derin
Ayrılıktan başka var mıdır söze hacet
Ümitsiz Bir Aşka Düştüm Ağlarım Ben Halime
Ne Günah Etse Açılmaz İki Gönlün Arası (Güfte Dr.Rahmi Duman)
Kimseyi böyle perişan etme Allahım yete

Son Güncelleme: 23.12.2021 15:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayindir 2021-12-24 13:03:42

Yuce Yaradan rahmet eylesin. Buyuk bir degerdi kendi alaninda. Sanat dunyasi ve sevenlerine taziyelerimi sunar, bas sagligi dilerim.

banner165