Pilot il Çorum, ‘biz de varız’

Çorum İl Su Kurulu Toplantısı, Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever'in katılımıyla pilot il seçilen Çorum'da gerçekleştirildi.

01 Mart 2024 Cuma 17:09
Pilot il Çorum, ‘biz de varız’

Çorum İl Su Kurulu Toplantısı,  Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever'in katılımıyla pilot il seçilen Çorum'da gerçekleştirildi.

Türkiye’nin önemli havzalardan biri olan Yeşilırmak Havzası içinde yer alan 2024 yılı ilk İl Su Kurulu Toplantısı Çorum’da yapıldı.

VALİ BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI

Çorum Valisi Sayın Doç. Dr. Zülkif  Dağlı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire Sever ile Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz, Osmancık Sungurlu, İskilip Kaymakamları, Çorum Belediyesi, İl Müftülüğü,  İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, DSİ 54. Şube Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Karayolları 73. Şube Şefliği, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Meteoroloji Müdürlüğü, YEDAŞ Bölge Müdürlüğü, Çorum OSB Müdürlüğü, OKA İl Koordinatörlüğü, Çorum Ticaret Borsası, Çorum Ziraat Odası temsilcileri katıldı. Toplantıda Çorum İlindeki su yönetimi ile ilgili gündemdeki konular değerlendirildi.

ÇORUM PİLOT İL OLDU

İl Su Kurulu üyeleri ile Kızılırmak ve Yeşilırmak Havzalarında yer alan su kütlelerinin miktar ve kalite olarak korunması, içme suyu ve atık su arıtma tesislerinin yeterliliği ve uygun koşullarda işletilmesi, taşkın riskleri ve su verimliliği konularını değerlendirerek, sorumlu kurumlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ve ihtiyaç duyulan planlamaları ele aldı. Ayrıca, İl Su Verimliliği Planlarının hazırlanması için Çorum ilinin pilot il olarak belirlenmesi, organize sanayi bölgelerinin Yeşil OSB kapsamındaki uygulamalara yer vermesi başta olmak üzere su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin kararlar alındı.

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRÜ KONUŞTU

Toplantıda Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, değişen iklim koşullarında su stresi altında olan ülkemizde su kaynaklarının miktar ve kalite olarak sürdürülebilirliğinin sağlanması için havza bazlı etkin su yönetimi ve verimli su kullanımına vurgu yaparken, Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Çorum şehri adına Su Gönüllüsü olarak Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Su Verimliliği Seferberliğinde “biz de varız” diyerek, Su Verimliliği İl Planlarının hazırlanmasına pilot olarak Çorum’da başlanmasının kent açısından faydalı olacağını ifade etti.

TOPLANTI HAKKINDA…

Sınırsız olmayan bir kaynak olan suyun kullanımına yönelik arz-talep dengesinin oluşturulması için koruma-kullanma ilkeleri doğrultusunda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesi, bu doğrultuda havza bazlı bütüncül yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bilhassa, iklim değişikliği etkilerinin şiddetli şekilde hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemizde bütüncül ve etkin su yönetiminin sağlanması için çalışmalar yürütülmektedir.
Bütüncül havza yönetimi, farklı sektörlerin ve kullanıcıların bir arada düşünülmesine, tehdit ve olanakların uzun vadeli değerlendirilmesine, havza içindeki bir alana yapılan müdahalenin olumlu ve olumsuz etkilerin izlenilmesine olanak sağlamaktadır. 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda, 25 nehir havzası için nehir havza yönetim, taşkın yönetim, sektörel su tahsisi ve kuraklık yönetim planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum kuruluşlarca yerine getirilmesi süreci takip edilmektedir..

Ulusal Su Kurulu, Havza Su Kurulu ve İl Su Kurulları vasıtasıyla ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanmaktadır.

Son Güncelleme: 01.03.2024 17:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zzz 2024-03-01 21:03:52

Bunların hepsi mi Çorum suyunu yönetecekmiş....derin çaya kaç kez girmişler bunlar ....oğuzlarda piknik yapınca su uzmanı oluyor bunlar

Avatar
Bir bilen 2024-03-01 22:29:30

Reklamları izliyorsunuz, hepinize teşekkürler

Avatar
YİNE BEN 2024-03-02 09:16:26

VALİ İYİ FENA DEĞİL MEMUR İSRAFI NA DA EL ATARSA VİZYONU VAR...HEEE MEMUR İSRAFI NEDİR: İŞİNİ YAPMAYAN SOKAĞA ÇIKMAYAN GÜVENLİK GÖREVLİLERİ...UYGULAMA DA GEÇ KALAN ..VERGİ DAİRESİ MENSUPLARI...HİÇ DENETLEME YAPMAYAN MİLLETİ EŞEK ETİ İLE TANIŞTIRAN GIDA KONTROL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ...PLAN PROĞRAM FİZİBİLİTE KENT DOKUSUNA UYGUN BİTKİ VE MAHSULU HİİİÇ ARAŞTIRMAYAN YÜZLERCE TARIM VE HAYVANCILIK BİNA GÖREVLİLERİ...BAĞLI BULUNDUĞU ŞEHRE KAPILARI KAPALI ÜRETMEYEN İLİNE KÜSKÜN ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ VE REKTÖRLER DAHA ANLATAYIM MI VALİ HAZRETLERİ.....BİDE BU VAR KURUM AMİRLERİ VE FÖRST LEYDİLER....