10 kavşakta 'akıllı kavşak' uygulaması

Çorum Belediyesi şehir içi trafikteki yoğunluğu çözmek için akıllı kavşakların sayısını artırıyor

13 Ekim 2020 Salı 16:46
10 kavşakta 'akıllı kavşak' uygulaması

Çorum’da trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla 10 farklı kavşakta akıllı kavşak uygulaması kullanılıyor.

Çorum Belediyesi, şehir merkezi ve çevreyolunda trafik akışını rahatlatmak için kullandığı 'Akıllı Kavşak' uygulamasını geliştirerek uygulandığı nokta sayısını artırmayı hedefliyor.

Kent içi içi ulaşımda trafiği daha akıcı hale getirme çalışmaları kapsamında önemli noktalarda bulunan akıllı kavşak sistemlerini geliştirilerek sayılarını artırılıyor.

Akıllı kavşak sistemlerinde kullanılan son teknolojiyi Çorum’a kazandırdıklarını ifade eden Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü, "Her kavşakta yoğunluk ölçen kameralar, sanal bant aralığıyla araç kuyruklarını tespit edip trafik lambalarına anlık komutlar vererek trafik akışını hızlandırıyor. Kavşakların her bir kolunda bulunan kontrol cihazı içerisindeki kameralar internet üzerinden eşzamanlı olarak Çorum Belediyesi bünyesinde bulunan Trafik Kontrol Merkezi’ne veri akışı sağlıyor. Sistem, şehir içinde özellikle trafiğin yoğun olduğu noktalar olan Anıt, Vilayet, Eski Emniyet, Abide, Kışla, Türk Telekom ve İmam Hatip Kavşağı olmak üzere 7 farklı noktada kullanılan sistem çevre yolunda da İlim Yayma, İskilip ve Toptancılar Sitesi Kavşağı’nda kullanılıyor." dedi. Çöplü, belli noktalarda belli saat aralıklarında oluşan trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla kullanımda olan sistemi geliştirip en gelişmiş teknolojiye sahip akıllı kavşak sistemlerini şehirde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ve şu an için yeni eklenen noktalarla birlikte toplam 10 farklı kavşakta bu uygulamayı kullandıklarını belirtti. 

Geçtiğimiz günlerde Çorum Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen Kent Merkezi Trafik Düzenleme Toplantısında konuya ilişkin bir sunum yapan Trafik Mühendisi Halil Şentürk, akıllı kavşak uygulaması ve bu uygulamanın Çorum trafiğine etkileriyle ilgili teknik bilgiler verdi. Şentürk, ‘’Kavşağın dört kolunda kamera sensörler bulunmakta. Bu kamera sensörler, kavşağın yaklaşım kollarındaki trafik yoğunluğunu algılamakta. Sistem, yapay zekâ algoritmalarıyla beraber eğer bir geliş kolunda trafik yoğunluğu varsa o yönün süresini artırıyor; eğer trafik yoğunluğu yoksa oraya verebileceği minimum süreyi vererek diğer geçiş yönlerine sırayı veriyor. Bu sayede sürücülerin kavşakta bekleme süresi kısalmış, karbon emisyonu ve yakıt tüketimi azalmış oluyor.‘’ dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Slm 2020-10-13 19:21:02

Bütün sayıların o kavşakların hepsini kullanıyorum öyle bir sistem yok birileri herhalde belediyeyi dolandırıyor bu iş yapan firmalar yani ışıklar sürekli aynı saniyede yanıp sönüyor sırayla tuzcular kavşağında da akıllı kavşak sistemi var diyorlar ama hep aynı şekilde aynı saniyede aynı şekilde aynı çerçeveden ışıklar yanıyor hiçbir fark yok birileri devleti dolandırıyor herhalde ya da belediyeyi

Misafir Avatar
çalışan 2020-10-14 22:26:40 @Slm

çok doğru söylüyorsunuz.birileri dolandırıyor olabilir bu belediyeyi..bu memlektten değilim ama böyle saçma bir uygulamama da görmedim..ama suç firmlarda değil bu işe atanan belediyenin mühendislerinde.bu nasıl bir kontrolörlük. takılan aydınlatma direğinin markası belli ki HEPER. Takılan kameranın markası belli ki Vguard.başkan yardımcıları hiç mi bakmaz buna, hiçmi kontrol etmez. her iş her adama verilmemeli bu kadar basit. İsteyen gitsin belediyenin yaptırdığı yerlerdeki kamera ve aydınlatma direğinin markasına baksın.Çorumda firma kalmamış gibi neden hep anlara firmalarına veriliyor bu iş.kim bu işi kontrol eden ama oturduğu koltuktan kalkmayan elektrik mühendisi diye hiç düşünmüyorlar mı.bunları lüten ismail yağbat ve zübeyir tuncel takip etsin.

Beğenmedim! (0)
Avatar
yazmayı öğreniyorum 2020-10-13 19:58:05

Ya haber yapıyosunuz. tam beş keź üst üst üsteaynı yazıyı tekrar ediyosunuz.
Çorum Belediyesi şehir içi trafikteki yoğunluğu çözmek için akıllı kavşakların sayısını artırıyor

Avatar
Yasemin 2020-10-13 19:32:06

Teşekkürler, duyarlılığınizdan dolayı.

Avatar
Mert 2020-10-13 22:58:07

Yoğunluğa göre olup sırayla olmazsa yanma sırasının olduğu yolda bekleyen araç sürücüsüne haksızlık olmaz mı

Avatar
the realist 2020-10-14 19:16:55

bahsi gecen sistem yaklasik 5 yildir aktif olarak kullaniliyor sehir icerisinde, yani yeni birsey degil, aciklamanin lemzi cöplü tarafindan yapildigi soyleniyor kendisi mali müsavi,trafik muhendisi degil, ulkede herkes herseyi biliyor genel sorun, oysa birseyleri bilmemek de bir erdemdir.

Avatar
SORUMLU 2020-10-16 11:48:06

HAYIRLI OLSUN.İYİ OLMUŞ.

Avatar
ALİ ÇELEBİ 2020-12-30 14:12:07

ÜLKEDE SORUN SİNYALİZASYON ÇETESİ
VALILERIMİZİN KÖR'VE SAGIR OLMALARI

banner165