Çorum'dan 12 ülkeye ihracat

Çorum'da kurulu Saraylı Tarım, 12 ülkeye ihracat yapıyor.

11 Şubat 2021 Perşembe 14:42
Çorum'dan 12 ülkeye ihracat

Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile birlikte Saraylı Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ilıca’ya organize sanayideki soğuk hava tesisinde ziyaret etti.

Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Çorum’un en kapsamlı meyvecilik projesini hayata geçiren ve kente büyük bir tesis kazandıran Ilıca’ya teşekkür etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı ise, yapılan yatırımın Çorum’da tarım sanayinin gelişmesi adına çok önemli bir adım olduğunu belirtti.
Organize Sanayi Bölgesi’nde 13 bin tonluk depolama kapasitesiyle Çorum’un ve bölgenin en büyük ve en modern soğuk hava deposu tasnif ve paketleme tesislerini hizmete açan Saraylı Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ilıca da, Meyvecilik sektöründe Çorum’da lokomotif olmayı hedeflediklerini kaydetti.
Hayata geçirdikleri proje ile meyvecilik konusundaki önyargıları bertaraf ettiklerini ve sektöre yeni bir bakış açısı getirdiklerini vurgulayan Ilıca, Çorum’da modern meyveciliğin gelişimi ve yaygınlaşması konusunda ciddi mesafe aldıklarını, önümüzdeki yıllarda tesislerinin kapasitesini 30-40 bin tona çıkararak Çorum’un özellikle meyvecilik alanında açık bir pazar olması konusunda öncü rol üstlendiklerini söyledi.

Tesisler hakkında bilgi veren Saraylı Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ilıca, tesislerin sahip olduğu teknoloji yönüyle Türkiye’nin en modern soğuk hava deposu doluğunu ve dinamik kontrollü atmosfer sistemi olarak bilinen bu teknolojiden Türkiye’de iki tane bulunduğunu belirterek, “Meyve çekirdeği ve kabuğundan sensörler aracılığıyla aldığımız sinyallerle oda sıcaklığı, oksijen miktarı, karbondioksit oranı, azot düzeyi, nem değerleri gibi tüm verileri elektronik ortamda izliyor, meyvenin anlık ihtiyacına göre oda şartlarını düzenliyoruz. Bu işlemlerde hiç bir kimyasal kullanmıyor, tamamen teneffüs ettiğimiz havayı kullanıyoruz. Elektronik cihazlarla havayı ayrıştırarak istediğimiz değerleri yakalıyoruz” dedi. Meyvenin çeşidi, hangi şartlarda hasat edildiği, hasat-depolama arasında geçen süre, meyvenin yetiştiği bölgenin iklim şartları gibi pek çok etkenin meyve depolanma şartlarını etkilediğini ifade eden Mustafa Ilıca, “Bu şartları bize en gerçekçi olarak bildiren ise meyvelerden sensörler aracılığıyla alınan sinyallerin elektronik cihazlarda değerlendirilmesi sonucu elde edilen verilerdir. Yani her odanın değerleri, içerisindeki meyvenin özelliklerine göre değişmektedir” diyerek bu sayede klasik depolarda 6-7 ay olan muhafaza süresinin 14 aya çıktığını belirtti. Ilıca, depolama hedeflerinin 30 bin tona ulaştırmak olduğunu da sözlerine ekleyerek amaçlarının ülkemizi ekonomisine katkı sağlamak ve Çorum tarımında lokomotif bir rol üstlenmek olduğunu söyledi. Aralarında Hindistan, Maldivler, İsrail, Bahreyn, Umman, Katar, Gürcistan, Rusya, Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Azerbaycan bulunduğu 12 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ayrıca önümüzdeki sezonda sözleşmeli üretim modeliyle üreticilerimize destek olacağız.”dedi.

Yapılan yatırımlar hakkında ayrıntılı bilgi veren Ilıca, elma, soğan, kivi, ayva depo çalışmalarıyla beraber tasnif dışı kalan ürünleri değerlendirmek amacıyla elma ve kivi sirkesi meyve cipsi ve meyve marmelâtı üretimi yaptıklarını, önümüzdeki dönemde üretime geçerek Çorumluları doğal meyve cipsi ve meyve kurusu ile tanışacaklarını sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 12.02.2021 13:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.