Tartışmalara son noktayı koydu

Devlet eski Bakanı Çorum Milletvekili ünlü tarihçi Prof. Dr. Abdülhaluk Mehmet Çay, Caca Bey’in İskilip doğumlu olduğunu açıkladı.

10 Şubat 2021 Çarşamba 22:11
Tartışmalara son noktayı koydu

Devlet eski Bakanı Çorum Milletvekili ünlü tarihçi Prof. Dr. Abdülhaluk Mehmet Çay, Caca Bey’in İskilip doğumlu olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulunması şeklindeki açıklamasının ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli'den 'Cacabey' önerisi geldi. Bazı kaynaklar Caca Bey’i Kırşehir doğumlu olarak aktarırken, Devlet eski Bakanı Çorum Milletvekili ünlü tarihçi Prof. Dr. Abdülhaluk Çay, "Cace Bey 1240 İskilip doğumlu bir Uygur Türk'üdür. İskilip doğumludur."dedi.

CUMHURBAŞKANI İSİM BULUNMASINI İSTEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Türkiye’nin ilk Milli Uzay Programı’nı açıkladı. Erdoğan "Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Bu bizim hassas noktamız. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım."dedi.
Bu açıklamaların ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli'den 'Caca Bey' önerisi geldi. Gelişmeler üzerine Türkiye Caca Bey’i sorgulamaya başladı. Pek çok kaynakta Caca Bey’in İskilip doğumlu olduğu ve Anadolu'da sadece İskilip ve Kırşehir'de medrese yaptırdığı bilgisi paylaşıldı.

CACA BEY UYGUR TÜRK'Ü VE İSKİLİP

Kimi kaynaklar Caca Bey'in Moğol olduğunu savunurken, İskilip’in Sesi, konuyu ünlü tarihçi Devlet eski Bakanı Çorum Milletvekili Abdülhaluk Çay Mehmet Çay’a sordu. Prof. Dr. Çay, Moğolların içerisinde çok sayıda Uygur ailelerin olduğunu, bunu Moğalların kullandığı Uygur alfabesinden anladıklarını söyledi. Çay, Caca Bey’in İskilip'e yerleşen, Kara Tatarlar olarak ta bilinen ve Ceceli aşireti olarak tanınan Uygur Türk ailesi olduğunu ve İskilip'te doğduğunu kaydetti.

Son Güncelleme: 12.02.2021 10:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipİli 2021-02-10 22:53:14

Bakandızamanında.
İskilip bilir bakanımızı.

Avatar
M. Candan 2021-02-14 17:54:53

Cacabey muhtemelen astronot anlamında kullanılmayacak ama Ay'a bir uzay mekiği gönderilirse belki ona Cacabey adı verilebilir.