İşte Hititler’in gücünün sırrı!

Hititlerin Başkenti Boğazköy Hattuşa’nın Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner Hitit medeniyetinin gücünün sırrını açıkladı.

06 Haziran 2019 Perşembe 15:55
İşte Hititler’in gücünün sırrı!

Hititlerin Başkenti Boğazköy Hattuşa’nın Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner Hititler’in gücünün sırrını açıkladı.
Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan imzalı söyleşiye konuk olan Schachner, “Hitit imparatorluğu homojen bir topluma sahip değildi. Ne etnik ne de linguistik bakımından. Bu toplumda en az 4-5 dilin konuşulup yazıldığını, dini olarak da heterojen akımları barındırdığını biliyoruz. Bu şekilde bir toplumu en azından 400-450 sene boyunca ortak bir kimliğe bağlamayı başardılar.”dedi.


Anadolu’da yaşayan uygarlıkların her birinin bu toprakların kültürüne katkısının büyük olduğunu anlatan Schachner, bu uygarlıklardan günümüze yüzlerce dil, binlerce tanrı, mimari yapı ve arkeolojik buluntu kaldığını hatırlattı.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa’nın (Boğazköy), Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olduğunu aktaran Schachner, “Yazılı kayıtlara göre ilk Hitit Kralı Anitta Hattuşa’yı yakıp yıktıktan sonra yerine yaban otları ektirdi. Ve bir de lanet yazdırdı: ‘Benden sonra her kim kral olur ve Hattuşa’yı yeniden canlandırırsa gökyüzünün Fırtına Tanrısı onun belasını versin.’’ Yaklaşık yüzyıl sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kurularak 400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek bir uygarlığın başkenti haline getirildi.” Dedi.


Söyleşide, M.Ö. 2000-1200 tarihleri arasında Anadolu toprakları üzerinde hüküm sürdüğü döneme damgasını vuran Hattuşa’da 2006 yılından beri kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Andreas Schachner’in, Tunç Çağı ve Demir Çağı’na yoğunlaşan çalışmalarıyla bilindiği, Bu konuda çok sayıda yayını bulunan Schachner’in, uzun yıllardır Alman Arkeoloji Enstitüsünde çalışmalarına devam ettiği ifade edildi.
Soru-cevap şeklindeki geniş söyleşide, Hattuşa Kazı Başkanı Andreas Schachner ile İç Anadolu bozkırında emperyal bir güç haline gelen Hititlerin, sosyal yaşantılarını ve Anadolu kültürü üzerindeki etkileri konuşuldu.

Söyleşinin tamamını bu binkten okuyabilirsiniz... https://www.gazeteduvar.com.tr/kultur-sanat/2019/06/06/prof-schachner-hititlerin-gucu-halkin-ortak-kimlige-baglanmasindan-geliyordu/ 

Son Güncelleme: 06.06.2019 23:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Okan 2019-06-07 09:38:58

Hattuşanın kazı işlerini neden Almanlar yapar? . Biz de bu işleri yönetecek kimse çıkmadı mı ? Almanların kazıdan çıkanları kaçırdığı söyleniyor.

Avatar
Talat 2019-06-07 21:59:31

Bu kafa bizi geri götürür, ileri götürmez.