Tarihi Meclis’te tarihi film: 'Herkes Yapamaz'

13 Ekim 2023 Cuma 18:29
Tarihi Meclis’te tarihi film: 'Herkes Yapamaz'

Çorum’ dair i bugüne kadar yapılan en büyük tanıtımların başında gelen ve şehrin ülke genelindeki imajına olumlu yönde katkı yapan “Çorumlunun Yaptığını Herkes Yapamaz” kısa film projesi üçüncü filminin çekimleri tamamlandı.

Cumhuriyetin ilan edildiği 1. Meclis Binası’nda çekilen ve ünlü oyuncuların rol aldığı film, Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla 26 Ekim Perşembe günü saat 19.19’da ülke genelinde yayımlanacak.

Kent imajı ve marka şehri yaratma çalışmaları kapsamında yola çıkılan projede hayata geçirilen iki kısa film ile büyük ölçüde mesafe kat edildi.

2018’de yayımlanan ilk film, 159 yıl önce Kafkasya’dan soykırım nedeniyle Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan göçmenlere kucak açan Çorum halkı için dönemin Osmanlı Padişahı Sultan Abdulaziz’in gazetede teşekkürname yayınlatmasını konu alınmıştı.

2019’da yayımlanan ikinci filmde ise Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid’e karşı çıkan isyanın bastırılmasında büyük kahramanlık gösteren Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın, isyancıların elebaşını öldürmesi ve bu olayın dilden dile yayılmasını işlenmişti.

Her iki kısa film de, yayınladıkları andan itibaren büyük beğeni toplarken, hedeflenen imaj iyileştirme çalışmasında önemli yol alındı.

FİNALE YAKIŞAN FİLM VE SENARYO

“Çorumlunun Yaptığını Herkes Yapamaz” üçlemesinin son ve final filminin çekimleri geçen hafta sonu Ankara’da tamamlandı.

Çekimleri tamamlanan final filminde, genel kurulda cumhuriyetin ilanını okuyan Çorum Mebusu ve o dönemki TBMM Başkan Vekili Abdullah İsmet Eker gibi önemli bir şahsiyet konu edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığından alınan özel izinle, Ankara Ulus’ta bulunan tarihi 1. Meclis Binası (Kurtuluş Müzesi)’nda yapılan filmin set çalışmaları, yaklaşık 20 saat sürdü. Yönetmenliğini Umut Sarıboğa'nın yaptığı filmde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk rolünü ünlü oyuncu Sinan Tuzcu, TBMM Başkan Vekili ve Çorum Mebusu Abdullah İsmet Eker rolünü ise Bülent Alkış üstlendi. Filmde 120’ye yakın figüran rol alırken, dönemin şartlarına uygun kıyafet ve materyaller özenle seçildi.

26 EKİM'DE SAAT 19.19’DA VİZYONDA

Film, Cumhuriyet’in 100. Yılı nedeniyle 26 Ekim Perşembe saat 19.19’da sosyal medya ve internet üzerinden yayımlanacak. Ayrıca filmle birlikte sosyal medya, yaygın basın, köşe yazarları, açık hava reklam mecralarında “Çorumlunun Yaptığını Herkes Yapamaz” sloganının tanıtımı yapılacak.

Çorum Kültür ve Turizm Derneği’nin organizasyonunda Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Çorum İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın iş birliğinde hazırlanan projeye Halk Bankası Genel Müdürlüğü de büyük katkı sundu.

ARSLAN’DAN ÖZEL TEŞEKKÜR

Çorum Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Arslan, filmin çekimlerini büyük bir hassasiyet, özen ve iş disipliniyle gerçekleştiren Es Film’e teşekkür etti.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle kentte yapılacak kutlamalara katkı yapacakları için mutlu olduklarını dile getiren Arslan, “Bu projenin finali, Cumhuriyet’in 100. Yılına yakışır bir şekilde olacak inşallah. Projenin finaline 100. Yıla yakışır bir şekilde destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sayın Valimize, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürümüze, Belediye Başkanımıza ve Belediye Meclisi Üyelerine, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı ve Üyelerine, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize, İl Kültür ve Turizm Müdürümüze VE çekimler sırasında desteklerini hiç esirgemeyen TBMM 1. Meclis binası müdiresine şükranlarımı sunuyorum. Projenin finaline yakışır bir şekilde tanıtımını yapmak istiyoruz. Tüm hemşehrilerimizin bu projeye sahip çıkması ve ‘Çorumlunun Yaptığını Herkes Yapamaz’ı dillendirmesini istiyoruz."dedi.

Son Güncelleme: 26.10.2023 19:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yakup 2023-10-14 00:30:54

Bazı Çorumlu'ların aslı astarı olmayan bir rivayetten hareketle nasıl bir eziklik psikolojisine girdikleri ve bu eziklik/yetersizlik psikolojisini aşmak için bir takım bağlamlarından kopuk tarihi şahsiyet ve rivayetlerden medet umma çabası gerçekten psikolojik ve sosyolojik yönden akademik
araştırmayı hak ediyor... Bir Çorumlu olarak "senin yaptığını Çorumlu yapmaz" galatı meşhuruna tıpkı temel fıkraları gibi gülüp geçiyorum.

Misafir Avatar
Metin Eroğlu 2023-10-14 16:31:58 @Yakup

+ İlaveten galat-ı meşhur şeklinde kabul ettiğiniz anlatının punchline'ı alenen bir insana memleketi nedeniyle hakaretten ibaret efendim. Bunu milletlerarasında yaptığınızda 'faşist' oluyorsunuz. Karşılaştırma yaptığınız Temel fıkralarında ise durum yine bir topluluğun cinfikirli ve farklı bakış açısı sahibi olmalarından beslenen anlatı örgüsünde işleniyor.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Metin Eroğlu 2023-10-14 15:47:15 @Yakup

Yakup Bey aslı astarı yok derken tam olarak hangi detayları kastediyorsunuz? Kastınız sadece sözün kendisi ise, bir topluluğun imaj ve prestijleri üzerinde menfi tesirleri olan bir 'rivayeti' müsbet başka bir rivayetle değiştirme gayretini tam olarak hangi yaklaşımla sadece 'eziklik' olarak okuyabiliyorsunuz?

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-10-14 13:09:57 @Yakup

aynen be Yakup, akademi, ilim, irfan, belge, senet, sepet Çorum'da anlamını bile öğrenemediğimiz şeyler. Ne güzel kelimeler biliyorsun maşAllah, yorumunda hepsini harcamamışsındır umarım zira lazımsın daha bize... At üstümüze ilim bilim bişeyler de aydınlanalım koçum, yap akademik çalışmanı, kurtar bizi ortaçağ karanlıklarından, bize gülmeyi öğret be yiğidim...

Beğenmedim! (0)
Avatar
Yakubuuummm yakubum 2023-10-14 10:53:20

Abdullah İsmet eker diyor , 7-8 Hasan paşa diyor , Abdülhamit diyor , Mustafa Kemal diyor …
sen diyorsun rivayet :) aç oku biraz , psikolojisini sosyolojisini bırak ta ..akademik araştırma yaparsın konular ilgini çekerse..

Avatar
M. Kılıç 2023-10-14 01:16:17

Tebrikler helal olsun. Hep eksikler var yanlışlar var diyoruz ara sırada işte böyle güzel işler de oluyor.

Avatar
Yakup 2023-10-14 20:45:40

Evet söyledikleriniz tam da bu eziklik/ yetersizlik psikolojisine/kompleksine işaret ediyor. "Abdestinden emin olanın namazından şüphesi olmaz". Abdestinden emin olmayanların derdine ise; ismetin, Hasan'ın Abdülhamit'in M. Kemal'in sözleri de,reklam filmleri de deva olmaz, şifa vermez "çok okumuş" ve dahi çok bilmiş arkadaş.

Misafir Avatar
Metin 2023-10-15 10:41:00 @Yakup

Kusura bakmayın Yakup bey, ben sizi de bir şeyler biliyor diye muhatap almak istemiştim. Bu da benim hatam olsun efendim.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Yaparsa Omar yapar 2023-10-14 21:14:15

Valla yaparsa bizim Omar yapar. Yakın zamanda mezarlıkta ağlayan kız için film çekelim dediydi. Unutmadik komikligini. Allah ıslah etsin diyelim.

Avatar
Corum 19 2023-10-15 12:28:30

Yahu bu doneme kadar corum burokrat bile cikartamadiydi neden acaba arti kampus disinda tip fakultesi hastanesi yapmayi beceren ilk ve tek sehir bunca destege yollar kostebek yuvasi imar ranti super corumlular once birlik olmayi ve modernligi ogrenmeli tren nerde ortada ne yatirimi var 20 yildir iskilip yolu bitmemis

Avatar
Corum 19 2023-10-15 12:30:47

Var olan hastaneyi yikip 15 yildir ihalesini bile yapamamak baska sehre nasip olmaz

Avatar
"ÇORUMLUNUN YAPTIĞINI HERKES YAPAMAZ" 2023-10-15 13:25:57

Çok film deredince böyle oluyor işte.Sizin Omar o kız için fim çekelim demedi.O kızımızın kimliğini gizli tutalm ve güzel bir efsane yazalım.Yazdığımız efsaneden insanlar Çorum ve Çorumlularla ilgili güzel mesajlar çıkasınlar dedi.Ancak bunu anlamayanlar mezarlıkta zabıtalarla meraklı insanları kovalamaca oynattılar. Çorumlular kovalamaca oynamaya devam ederken Çorumlu olmayan bir Hanımefendi Mezarlıktaki kızın hikayesini kitaplaştırdı. Evet ne yapalım. Biz Çorumlular bizden olanları bile anlayamazsak doğru işleri nasıl yapacağız? O nedenle inadına diyorumki " ÇORUMLUNUN YAPTIĞINI HERKES YAPAMAZ "