Hakikati arayanlar burada mı?

Mezarının ziyaret edilmesi ile tartışma konusu oluyor. Kimdir Atıf Hoca? Ne yapmıştır gerçekte...

10 Şubat 2022 Perşembe 19:42
Hakikati arayanlar burada mı?

Gülesin Ağbal Demirer

Son birkaç yıldır 4 Şubat’ta İskilip’te yapılan bir kabir ziyareti bazı çevrelerin tepkisine neden oluyor. Kabirde yatan zatın ne ‘vatan hainliği(!)’ kalıyor ne de ziyaret edenlerin Türkiye Cumhuriyeti değerlerine bağlılığı(!). Cümleyi düzünden yazalım; İskilipli Atıf Hoca ‘vatan haini(!), onun mezarını ziyaret edenler de en hafifinden ‘cumhuriyet değerlerine karşı gafil’ olmuş oluyorlar. En hafifinden diyorum, çünkü Vali Mustafa Çiftçi ve beraberindeki birkaç zevatın yaptığı kabir ziyareti haberinin altına yazılan yorumlara bakıldığında ne dediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.

İDEOLOJİK KÖRLÜĞE YAPACAK BİR ŞEY YOK

Merhum İskilipli Atıf Hoca üzerinden yapılan tartışmalar aslında bizim için yeni değil.  Bir toplumun tarihinde, yaşanan ile gelecek kuşaklara ‘tarih’ adı altında aktarılanların birbirinden fersah fersah uzak olabileceği aklımızın hep bir kenarında durmalı. Durmalı ki, ‘gerçek’ dediğimiz, ‘hakikat’ diye aradığımız şeyi bulabilelim ve o yoldan ilerleyebilelim. Onun için bu yazı sahip olduğu ideoloji ile gözleri körleşmiş, kulakları sağırlaşmış, kalpleri katılaşmış; nerde bir sarıklı, cübbeli alim, hoca görse tüyleri diken diken olanlara seslenmiyor. Çünkü ne yazsak, ne çizsek, anlatmak için dilimizde tüyler bitse, onlar için ‘İskilipli Atıf Hoca ‘vatan haini’, onun mezarını ziyaret edenler de ‘gafillik ve aymazlık’ içinde. Bundan ötürü sözümüz, gerçeğin, hakikatin peşinde olanlara.

SON OSMANLI ÂLİMLERİNDEN

İskilipli Atıf Hoca bu topraklarda yetişmiş bir âlim. Osmanlı’nın son dönemi ile Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına tanıklık etmiş. 4 Şubat 1926 yılında dönemin hakim koltuğunda hakimi olmayan İstiklal Mahkemele’rinde, yazdığı bir kitap (Frenk Mukallitliği ve Şapka) yargılanmış ve şaşırtıcı bir şekilde idam kararıyla asılmış, apar topar kimsesizler mezarlığına yakınlarının dahi bilmediği bir mezara defnedilmiş münevverlerden. Söz konusu kitap, ‘Şapka Kanunu’ndan bir buçuk yıl önce yayımlanması falan kendisine kurban arayan İstiklal Mahkemeleri için önem teşkil etmez.

‘VATAN HAİNLİĞİ’ İFTİRASI

‘Vatan hainliği’ meselesi nedir denilecek olursa; Atıf Hoca’nın arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Teali-i İslam (İslam’ın Yükselişi) isimli Cemiyetin İzmir’in Yunanlılarca işgalinde güya milli mücadele karşıtı bildiri yayımlamasıdır. Peki gerçek öyle midir? ‘… ‘Teali-i İslam Cemiyeti İzmir’in Yunanlılarca işgalini millet adına ilk protesto eden olmuştur. Atıf Efendi bu derneğin kurucusu ve başkanı sıfatıyla bir heyet ile işgal altındaki İstanbul’da bulunan İtilaf kuvvetlerinin merkezine gider. Yunanlıların İzmir işgalini protesto eder ve işgalcilerin çehrelerini dehşet çizgileriyle dolduran şu sözleri söyler: “Kötü politikalar yüzünden zebun düşmüş bir milletin zaafını istismar etmek hiçbir din ve insaf ölçülerine sığmaz. Gayeniz milletimizin şahsında İslam’a darbe vurmaksa bunu açıklayın, ona göre başımızın çaresine bakalım!”(‘İskilipli Atıf Hoca’ s.44; Mehmet Sılay)

Kaynaklar zaman zaman birbirine karıştırılan iki ayrı beyannameden söz ediyor. Dürrizade Abdullah Efendi’nin fetvasının yer aldığı hükûmet beyannamesi ile Teali-i İslam’a ait olduğu öne sürülen ve Yunan uçaklarından atıldığı ifade edilen beyanname. Bu iki beyanname tamamen farklıdır. (Detaylar için ‘İskilipli Atıf Hoca- İstiklal Mahkemelerinin Tarihi Misyonu ve Şapka İnkılâbı/ s.128; Bülent Gökgöz-Bahadır Kurbanoğlu).

Üstad Necip Fazıl Kısakürek de ‘Son Devrin Din Mazlumları’ adlı eserinde, hayatından alıntılar yaparak İskilipli Atıf Hoca’dan övgüyle bahsediyor.

HAKİKATİ ÖĞRENMEK

Dediğimiz gibi; lafımız ideolojik körlük yaşayan, bu körlükle kendisi gibi düşünmeyen, giyinmeyen, inanmayanlara karşı yobazca tutumlara sıkı sıkıya bağlı olanlara değil. Ama İskilipli Atıf Hoca’nın memleketlisi Çorumlular’a, sonra da hakikati arayan herkese; yazılıp çizilen ‘vatan hainliği’ gibi ağır ve zalimce bir iftiraya inanmadan önce, çeşitli kaynaklardan İskilipli Atıf Hoca’nın hayatını satır satır okumaları bir zorunluluktur. Sonuçta kazanan İskilipli Atıf Hoca olmayacak. Çünkü O’nun yeri Allah katında bellidir. Kazanan; geçmişini, geçmişteki değerlerini doğru öğrenerek, bugünü ve geleceğini doğru ve gerçekler üzerinde konumlandırmak isteyen bizler olacağız. Ne de olsa ‘insanoğlu bilmediğinin düşmanı’ değil mi?

Son Güncelleme: 16.02.2022 14:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2022-02-10 20:55:08

Sayın yazar nasıl oluyorda teali İslam cemiyetini yararlı cemiyet diye anlatıyorsun. İçinde İslam kelimesi var diye iyi olduğu anlamına gelmiyor. Hizbullah da sorsan Müslüman ama her türlü kötü işte var. İşidde sorsan Müslüman ondada her türlü kötü iş var. Atıf hoca iyidir kötüdür Allah katında cezayıda mükafatıda alır ama onu savunacağım diye tarihide yalan yanlış anlatma lütfen asıl sen iyi araştır.

Avatar
Corumlu 2022-02-11 00:56:19

Hakikati aradim ancak size sadece gulebilirim. İskilipli atif haindir hainligi belgelidir sapka isin süsüdür

Misafir Avatar
Cafer 2022-02-11 08:08:24 @Corumlu

çerkes etheme de hain dediniz..sizin hocalarınız okullarda hain diye tanıttı.ama bir tane geçerli belge sunamadır. siz siz olun tarih bilginizede çok fazla güvenmeyın.yalan yanlış öğretilen bilgilerin geçerliliği yoktur..

Beğenmedim! (10)
Avatar
Çorumlu 2022-02-10 20:53:08

Zamanlama mükemmel zamları unuttuk sayenizde Allah sizden razı olsun.

Misafir Avatar
Çorumlu'ya cevap 2022-02-11 13:16:02 @Çorumlu

Bizim için hayat sadece dünyadan ev dünya malından ibaret değildir. Sizin için öyle olabilir ancak bizim manevi değerlerimiz dünya değerlerinden daha kıymetlidir. Ayrıca hayatı oluşturan her konu birbiriyle yarıştırılmaz ve kendi içinde her konu ele alınabilir. Dolayısıyla sizin bu çürük teziniz boş laklaktan öte değil. Zamlar varken oturup ağlamıyorsun, hayata dair ne konu varsa peşinden koşuyorsun, hiç birisini ötelemiyorsun. İş manevi bir konuya gelince kaşıntınız tutuyor zam varken gündemi değiştiriyorsunuz diye boş boş konuşuyorsun.

Beğenmedim! (8)
Avatar
İskilipli 2022-02-10 22:37:53

Artık bu konunun tartışlmasının amacı nedir bilmiyorum. Kim ne derse desin , diğer taraf karşıt görüşler bildiriyor ve tartışma uzuyor. Her sene aynı terane maalesef. Birileri mezarı başında poz verir, birileri karşıt görüşler bildirir. Bakın artık bunları tartışmanın zamanı değil. Artık gündemi değiştirmye çalışmaktan ve insanları koyun yerine koymaktan vazgeçin. Bu ülkenin çok ciddi problemleri var. Mesela Venezuelladan bile yüksek çıkan enflasyonu konuşalım.Yapmış olduğum yorumu kırpıp da yayınlayacaksanız lütfen yayınlamayın.!!

Avatar
Helal olsun 2022-02-10 21:36:28

Yazı tarihin gerçeği, hakkın ilanı olmuş. Elinize sağlık. Tarihi bilmeyen, bilse de inkar eden olmak ne kötü. Biz ATIF hocanın vatana, millete ve dinine bağlılığına hayranız. Birilerinin tüm bu değerlere olan düşmanlığına, aziz şehidimizi teslim etmeyeceğiz. Tek tutar dalı hukuksuz ve düzmece kararlara sarılmak olanların çabası çoktaaann boşa çıkmıştır. Bu milletin bağrında muhabbet bulan milletin adamlarına, gönül erlerine selam olsun. Gülesin hanım, bu çağrınızı memnuniyet ve samimiyetle alıp başımız üstüne koyduk.

Avatar
Ati 2022-02-10 21:39:07

CHP ye göre tüm sarıklılar hain.kendileri pkk ile kol kola geziyor hiç birşey yok.terörist kılıklılar.hesap vereceksin bay Kemal kaçamayacaksın.

Avatar
Mehmet 2022-02-10 22:31:43

Vatandaş biraz tarih okusa Atıf Hoca’nın ilk mahkemede vatana ihanet suçundan berat ettiğini resimi tarihin yazdığını bilir.Hep başkalarının Müslümanlığını sorgulayan vatandaş hep zalimlik yapanları anlatırken Müslümanlara zalimlik yapanların zulmünü örtmeye çalışır ders kitaplarından öğrendiği resmî tarih algısıyla.Evet çok doğru söylüyorsunuz hesap var ve o hesap da bilmediğiniz tarihe yalancı şahitlik yapıp iftiralarla mazlumları lekeyenlere de hesap var.

Avatar
Çorumlu 2022-02-11 00:18:41

Aynen yazidada belirtildiği gibi ideolojik korluk icinde olanlara bubyazininda faydasi olmaz. Bize yillarca yalan anlattilar Atif hoca ulu hakan Abdulhamit son mazlum padisah Vahidettin hain diye. Ama gercekleri gizleyemiyorlar. Hala iyi niyetli olup o yalan tarihe inanan olabilir. Ama belkide 20 yil geçmeden yalan tarih cöpe gidecek. Atif hoca Abdulhamit han gibi degerler tekrar gercek yerini alacak. Mekanlari cennet olsun