Sesimiz Koparan'ı geçmese de...

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın son duyurusu çalışanlarını hayal kırıklığına uğrattı.

29 Ağustos 2021 Pazar 13:29
Sesimiz Koparan'ı geçmese de...

MUSTAFA DEMİRER

Gençlik ve Spor Bakanlığı 13 yıl aradan sonra Türkiye genelinde ilk kez görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açtı. Yazılı ve mülakattan oluşan iki aşamalı sınav gerçekleşti ve bir süre sonra açıklandı. Görevde yükselmeye hak kazananlar tercihleriyle yeni görev yerlerine atandı.

Aradan 7 ay geçti, Temmuz ayı başında bakanlık tarafından ilgili yönetmelik gereği mazeret tayini talepleri açıldı. Söz konusu sınavlara girerek görevde yükselenler de, bakanlığın ilgili birimine mazeretlerini resmi belgeleriyle birlikte gönderdi.

Günlerdir süren bekleyişin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı nihayet önceki gün gece yarısı bakanlık internet sitesinden bir duyuru yaptı. İşte o duyuruda “Yer değişikliği talebiniz 2020 Yılı görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı sonucu ile atandığınızdan bakanlığımız hizmet gerekleri doğrultusunda uygun bulunmamıştır...” ifadelerine yer verildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığının yüzlerce personelinin mazeret tayini talepleri ciddi sağlık sorunları bulunan birkaç kişi dışında iki cümle ile hem de okulların açılmasına çok az bir süre kala toptan reddedilmiş oldu.

Küçük bir not sıkıştıralım araya: Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu en son Spor Toto’dan 9 Temmuz 2018 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanı oldu. Tam 3 yılı aşkın süredir bakan.  Ayrıca AK Parti’nin 3 dönem İstanbul Milletvekili olan hemşehrimiz Feyzullah Kıyıklık’ın da damadı.

Günlerdir Bakanlık’tan bir haber bekleyen, gelen haberle de tam bir hayal kırıklığı yaşayan Bakanlık personelinden bize gelen çok sayıda itiraz ve soru var. Hayal kırıklığına uğrayan bakanlık personelinin sesine ses vermek ve yaşananları tarihe düşmek adına biz de cevabını merak ettiğimiz soruları buraya taşıyoruz.

* Gençlik ve Spor Bakanlığı diğer bazı bakanlıklar gibi rutin zaman dilimlerinde görevde yükselme sınavı açtı mı? 13 yıl aradan sonra açıldığı belirtilen sınava katılarak hak kaybı giderilen personelin mazeret tayini taleplerinin toptan kabul edilmemesi de bir nevi hak kaybı değil mi? Bakanlık bir yandan 13 yıl sonra sınav açarak gecikmiş bir hakkın teslimini yaparken, bir yandan yeni hak kayıplarına neden olmuyor mu?

* Mazeretlerin birkaç istisna dışında tamamının kabul edilmemesi ile adalet, liyakat veya ilkesel bir yönetim anlayışı mı ortaya konuldu?

* Bakanlığın ‘topyekün red’ şeklindeki tasarrufu personeline bakış açısını da yansıtmaz mı?

* ‘Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’ yapılmadan önce, kurum içinde iller arasında şube müdürlüklerine, ilçe müdürlüklerine, gençlik merkezi müdürlüklerine, spor eğitim merkezi müdürlüklerine ve hatta başka bakanlıklardan geçişlerle yapılan ve havada uçuşan onlarca atamayı nasıl izah edebiliriz? Başka illerden ilçe müdürü atayıp, bir günde şube müdürü kadrolarının doldurulmasının ne gibi gerekçeleri var acaba?

* Mesela; eşi çakılı kadro ile çalışan çoluklu çocuklu personelin mazeret tayini hangi gerekçelerle kabul edilmez? Veya raporlu hastalıkları olan ebeveynlerine bakımla yükümlü olanlar da olabilir. Bu çalışanlar ve onların aileleri ne olacak?

* Geçmişten gelen eski alışkanlıkların ortadan kaldırılıp daha sağlıklı bir kurumsal zihniyet ve yapı oluşturmaya çalışılıyorsa, Sayın Bakan’ın görevde olduğu 3 yıl içinde herhangi bir sınava tabi tutulmadan siyasi veya başkaca referanslarla istedikleri illere, istedikleri kadrolara atama yapılmasını da izah ediversinler.

Ezcümle, AK Parti iktidarları öncesindeki bürokraside siyasetin de neden olduğu bazı olumsuz alışkanlıkları istisnalar hariç yaşayarak görüyorduk. O zihniyete ‘eski Türkiye’ deniliyor. Yeni Türkiye’de bu eski alışkanlıklardan, zihniyetlerden kurtulma vaadi verildi. Bunlara eyvallah. Ancak son yaşanılan örnekte olduğu gibi fiiliyattaki durum, verilen vaadleri karşılamıyor. Hatta iş içinden çıkılamaz ve iyice karışık hale geliyor. Sesimiz Koparan’ın ötesine geçmeyecek belki, olsun. Olup bitenler vicdanlarda yerini bulur her nasılsa.

Son Güncelleme: 01.09.2021 12:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bedii ONAN 2021-08-31 17:01:22

Çorum ile ilgili konularda iki kelam yazayım da yayınlayın...Bizim de az çok fikrimiz var.Gördüğümüz yaşadığımız var.İyi kötü mürekkep yalamışlığımız var.Tahsilimiz var.

Avatar
Batandaş 2021-08-29 14:42:23

Değerli batandaşlar ve değersiz batmadan yaşayanlar.Neden böyle söylediğime gelince ticareten ve siyaseten devletin milletin sirtindan torpille kamuda çalışanlar ,rantcilar, kimlikciler, soyguncular batmadan vip yasantilarini sürerken.Biz batandaşlar hastanelerde, okullarda, adliyelerde,beldiyelerde dar imkansızlıklar içinde nefes almanın gayreti içinde yaşamaya çalışıyoruz. Devlet dediğimiz şey imkanı olanlar için yoktur. İmkanı olmayanların bütünlüğünü hukukunu hakkını korumak için vardır. Yani yasalar güçlüyü değil güçsüzleri korumak için vardır. Güzel ülkemiz ne yazık ki gucluler ve haksizlarin ülkesi haline gelmiştir.İmkanı olan batmayanlar özel hastanelerde, özel okullarda,arabulucurlarda, bankalarda istediği gibi işlerini yapabiliyor. Kamu Hastanelerı, okulları, adliyeleri vs.batandaşlar için yapılmış ancak orda bile dökule dökule yaşam mücadelesi veriyor. Torpille gelen dinamitle gidermiş. Dolayısıyla eğer ihmal varsa hukuk gereğini yapmalıdır. Eğer siyaseten bir operasyon varsa açık açık söylemelisiniz.Gazetecilik bunu gerektirir. Son dönemde gazeteciliğin geldiği yerde ortada iş adamları, belediye başkanları, millet vekilleri, siyasi ve ticari operasyonlar yapmak için kendini satan güya gazeteci geçinen şarlatanlari görüyoruz. Batandaşlar olarak böyle bir düzende ne söyleseniz boş. ALLAH batandaşin yardımcısi olsun.Batmayanlarin düşmanı.

Avatar
Vatansever 2021-08-29 19:27:29

Sağlıktaki atamalarda çok farklı degil.

Avatar
Gys mağduru 2021-08-30 16:49:06

13 tıl sonra açılan sınava girip kazandık neresi olursa gideriz dedik sonuçta bidaha ne zaman açılacağı belli değildi eşim çakılı kadro 2 küçük çocukla mağdur olduk açıklama şse gys ile geldiğiniz için yapılan referansı yüksek kişiler gys ile gelmedimi çocukların vebaliyle rahat uyuyosunuzdur umarım sizinde bizim gibi çocuklarımız gibi gözünüze uyku girmez inşAllah

Avatar
Akıllı ol 2021-08-30 20:22:21

Bazıları tepeden inme torpille biryerlere gelmeye alışmış. Lafa gelince çok dindarlar. Okadar kisinin hakkını ye kurum değiştir ,torpille 1 gün sonra ilçe müdürü ol ,sonra şb. Md ol torpille sınava girmeden. Hayatında hangi sınavı kazanmışsın veya nede başarılı olmuşsun. Hak mı, zaten yok.laf mı siz gibilerde çok. Adalet ben görmedim

Avatar
HAK VE ADALET 2021-08-30 22:14:25

Yönetimi adaletten almayan hiç bir güç kalıcı olamaz.Spor Bakanlığının yaptığı en büyük adaletsizlik, sınavsız şekilde torpille atadığı spor ilçe müdürlerini sınavla atama yapılan şube müdürlüğü kadrolarına atayarak sınavlara gece gündüz çalışarak şube müdürü olan insanların haklarını çigneyerek büyük bir haksızlık yapmıştır.Bu tür uygulamalar ne yazıkki bir ak partili olarak söylüyorum partiyi eritiyor.Cumhurbaskanimiz memleket derdinde.partideki ve bürokrasideki birçok kişide makam mevki ve fazla maaş derdinde.Ak partiyi ne yazıkkı makam ve mevki peşinde koşan bunun adınada dava diyen ak partye sadece çıkarları için oy veren ve buldukları ilk fırsatta satabilecek, çok koyu ak partili gibi görünen insanlar bitirecek sanırım.Ben şahsım adına sınavla atanılan şube müdürü kadrolarına sınavsız şekilde atanan spor ilçe müdürlerine hakkımı helal etmiyorum.Bunları buralara tayanlârada helal etmiyorum.Iki cihandada Allah bunları bildiği gibi yapsın

Avatar
Birbilen 2021-08-29 19:23:52

Tüm kamuda yukarıdan inme atamalar yapılıyor. Bu çalışanlarda ise olumsuz etkileri gözleniyor. Yukarının ise umrunda değil. Adalet denilen şeyi ise ben hiç görmedim.zaten adalet e de inanmıyorum.

Avatar
çok bilen çok yanılan'a... 2021-08-30 14:09:24

ÇOK BİLEN ÇOK YANILANA?‘...Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılmadan önce, kurum içinde iller arasında şube müdürlüklerine, ilçe müdürlüklerine, gençlik merkezi müdürlüklerine, spor eğitim merkezi müdürlüklerine ve hatta başka bakanlıklardan geçişlerle yapılan ve havada uçuşan onlarca atamayı nasıl izah edebiliriz? Başka illerden ilçe müdürü atayıp, bir günde şube müdürü kadrolarının doldurulmasının ne gibi gerekçeleri var acaba?' BUNLARA DA SES ÇIKARSAYDIN KEŞKE...EVET, EVET ÇOK KİŞİSEL OLMUŞ...