İnsanlar şehirleri inşa eder, şehirlerde insanları derler. Bir şehir sadece yolları, binaları, sokakları ile tanımlanamaz. Şehrin asıl unsuru insandır. İnsanlar gibi canlıdır şehir. Onun da bir yüzü bir de ruhu vardır. Şehrin insanları mutlu ise şehirler de mutludur. Şehrin çehresi, eğer insanları gülüyorsa size gülecektir. İnsanları mutsuzsa, yüzleri asıksa şehrin de yüzü gülmeyecektir. Şehrin ihyası için elbette bayındırlık faaliyetleri gereklidir. Bu şehrin görünen yüzü ile alakalıdır. Şehrin ruhunu inşa ve ibda için onun ruhuna hitap eden işler yapmak gerekir. Bu da kültürel faaliyetlerle mümkündür. İşte bu anlamda gerçekleşen 10. kitap ve kültür günleri bu açıdan önemsenecek, alkışlanacak bir faaliyetti.

Ekim ayı ile birlikte yurdun dört bir yanında kitap fuarları açılmaya başladı. Hatta aynı günlerde farklı illerde açılan fuarlar da var. Bu durum sevindirici olsa da bazı aksamalara sebep olmuyor da değil. Yayınevleri ve yazarların bu fuarların hepsine katılması mümkün olmuyor.

10. su düzenlenen Çorum Kitap ve Kültür Günleri fuarına davetli yazar olarak ben de katıldım. Fuar alanına girdiğim de bu yıl düzenlenen Çorum Kitap Fuarı’nın önceki yıllar ile kıyaslanamayacak düzeyde olduğunu görünce çok sevindim ve gurur duydum. Fuar alanı iki büyük salon şeklinde dizayn edilmiş, stantların yerleşimi sanki bir iç mimarın elinden çıkmış gibi gayet estetik ve ferah bir şekilde tasarlanmıştı.

Daha fuar alanının otoparkında bu yıl ki fuarın öncekilerden farklı olduğunu görmek mümkündü. Zira otoparktaki toplu taşıma araçlarının önündeki Alaca, Osmancık, İskilip, Mecitözü gibi ilçelerimizin isimlerinin olmasından fuara ilçelerimizden öğrenciler ve kitapseverlerin taşındığı anlaşılıyordu. Ayrıca şehir içi servisleri de fuara merkezdeki okullardan öğrenciler getirmişti.

Fuar afişlerinden de anlaşıldığı gibi fuar, Çorum Valiliği, Hitit Üniversitesi, Çorum Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorum Turizm ve Kültür Derneği işbirliği ile açılmıştı.

“Aşkla”, “Herke Okusun Diye” mottolarının bulunduğu afişlerle şehrin dört bir yanında ve sosyal medya üzerindeki tüm platformlarda duyurulan fuara bu sene 80 yayınevi ve 100 yazarın iştirak edeceğini öğrendik. 14-23 Ekim tarihleri arasında faaliyet gösterecek olan fuara; Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Prof. Dr. Ziya Avşar, Prof. Dr. Özer Şenödeyici, Ahmet Turgut, Mete Yarar, Mehmet Ali Bulut, Nuray Alper, Doç. Dr. Zekeriya Işık, Ali Erkan Kavaklı, Fatma Çağdaş Börekçi, Fatih Duman, Sibel Eraslan, Şükrü Erbaş, Ahmet Ümit, Ahmet Şerif İzgören, Ali Bilir, Hatice Kübra Tongar, Özgür Balpınar, Birsen Ekim Özen, Rana Demiriz, Çağrı Cebeci, Esra Bahadır Cesar, Haktan Kaan İçel, Erdal Şahin, Yılmaz Şit, İbrahim Ateş, Almila Aydın, Mehtap Altan, Tuncel Altınköprü, Yusuf Asal, Sin Eren, Demet Ekmekçioğlu, Sinan Yağmur ve Abdurrahman Adıyan gibi birçok yazarımız davet edilmiş.

Muzaffer Gündoğar, İbrahim Gösterir, Hasan Korkmaz, Mahir Odabaşı, Ahmet Peker, Gülsen Özdemir, Gülser Kırış, Sevda Doğan Karakaş, Mustafa Özçatalbaş gibi Çorumlu yazarlar da fuarda kitaplarını imzaladılar.

Fuar alanına girdiğinizde Çorum Belediyemizin güler yüzlü ve özveriyle çalışan personelleri tarafından karşılanmıştık. Sağ olsunlar bizi Belediye standına davet ettiler ve çay ikramında bulundular. Birçoğunu tanıdığım bu arkadaşlar ile kısa bir sohbet eşliliğinde hasret giderdik. Stantta kitaplarını imzalayan Çorumlu yazar arkadaşımız Mahir Odabaşı, Muzaffer Gündoğar hocamız, Sevda Doğan Karakaş ile de selamlaştık ve başarılar diledik.

Daha sonra söyleşi yapmak için fuar yerindeki konferans salonuna gittik. Söyleşimizde Belediye Başkan yardımcımız Turhan Candan, Milli Eğitim Müdür yardımcımız Hüseyin Kır, Belediye Kültür Müdürü Mahmut Yabacıoğlu, Avukat Teoman Şahin, yazar arkadaşımız İbrahim Ateş, Gülsen Özdemir, Yılmaz Şit, Sefer Kurtaran, Hasan ve Hatice Yiğit hocalarım, Ünal Demiray, Mehmet Okumuş, Hayreddin Yıldırım, Furkan Mazman, Furkan Şimşek, Ayşe Yaz, Ebru Çelik, Yasemin Eyvazlı, Emin Kitap sahibi Yahya İnceyılmaz, Vav Fuarcılık sahibi Coşkun Genç ve ismini saymayacağım kıymetli dostlarımız bizi yalnız bırakmadı. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Söyleşimizi bitirdikten sonra soru cevap kısmında kendimiz ve üzerinde çalıştığımız bazı projelerimiz hakkında bilgiler verdikten sonra okurlarımıza Muska ve Yavuz Sultan Selim romanımızı imzaladık. Kitaplarımızın tedarikini sağlayan Serencam Yayınevi’ne ve sahibi Gülşen Gazel’e teşekkür ediyorum.

Katılımın yüksek seviyede olduğu fuara ilk dört gün içinde elli bin ziyaretçi geldiği gelen bilgiler arasında.

Gerçekten Çorum’a yakışan bu güzel organizasyonu gerçekleştiren başta Çorum Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi ve Belediye Başkanımız Dr. Halil İbrahim Aşkın olmak üzere fuar organizasyonunda emeği geçen herkese kalben teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eksik bir yazı 2022-10-26 23:10:58

Sadece teşekkürlerle dolu bir yazıda, 25.000 öğrenciye dağıtılan 30 TL değerindeki kuponlardan bahsedilmemesi talihsizlik olmuş.

Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-01-02 22:15:40 @Eksik bir yazı

Teşekkür edilesi ekabirin destek vermemesinden kaynaklı olabilir. Kime teşekkür edecek muharrir orada? Şey de çok hoş olmuş ama Halit Bey, zaten listeli olan davetlileri titrine kadar isim isim sıralayıp da teşekkür ettiklerinizde çok da mühim olmayan isimleri "ismini sayamayacağım" diye geçmeniz. Bu da çok şık.

Beğenmedim! (0)