Ben dahil herkes işini iyi yapsın!

Yaz geldi, gürültü kirliliği iyice arttı. Hava sıcak, pencereyi açsak bir türlü, açmasak bir türlü. Bu konuda herkesin işini iyi yapması gerekiyor

17 Temmuz 2023 Pazartesi 11:20
Ben dahil herkes işini iyi yapsın!

MUSTAFA DEMİRER

Mahalli Çevre Kurulu geçtiğimiz günlerde kapalı alanlarda müzik yayını, nişan, düğün, sünnet, mevlit, asker uğurlama, eğlenceli toplantılar vb. faaliyetlerden kaynaklanan gürültü seviyesinin çevreye rahatsızlık vermeyecek bir seviyede yapılmasına yönelik yerele özel kararlarını duyurdu. Alınan kararlar yerinde, denetimler hakkıyla yapılırsa problem yok.

GÜRÜLTÜDEN BAHSETMİŞKEN…

Mevzu gürültüden açılmışken, her yıl bilhassa yaz aylarında vatandaşın yaşadığı ve şiddetle rahatsız olduğu başkaca acayip patırtıları dile getirmesek olmaz.

DEĞİŞİME UYUMLUYUZ, AMA…

Her şey yerinde durmuyor değişime uğruyor haliyle. Toplumdaki değişime elimizden geldiği kadar anlayışlı, uyumlu olmaya çalışsak ta, bazı değişimler ileriye ve iyiliğe dönük olmadığı için bir yerde ‘dur’ demek gerekiyor. Gürültü kirliliği de bu çeşit bir ‘değişim’.

CAYIR CAYIR GÜRÜLTÜ, PATIRTI

Sıcak yaz akşamlarında kavşak, ana cadde, yol kenarı veya bazen de ara sokaklarda evi olanlara Allah bol bol sabır versin. Hava sıcak, pencereleri açmasan olmuyor. Pencereleri açınca da tavernasından arabeskine, rocktan metal müziğine kadar bilumum icraları gecenin ilerleyen vakitlerine kadar dinlemeye mecbur ve mahkumsunuz. Tabi gürültümüz, patırtımız bununla bitmiyor. Otomobil ve motosikletlerden çıkarılan ve zaman zaman sonik sesleri andıran cayır cayır abartılı egzoz patlamaları, kornalaşarak selamlaşmalar, ‘kavga mı oluyor’ dedirten, kaba saba bazen de argo bağırtılar, tekerleklerden acı acı çıkarılan gürültüler de cabası.

DİKKAT ÇEKİCİ BİR ÖRNEK

Yaklaşık 20 yıl önceydi. Ailesi Almanya’da bulunan ve çalıştığım gazetede staj yapan iletişim fakültesi öğrencisi bir genç kızımız yurt dışında yaşadığı şehirde bir yılda duyduğu korna sesini Çorum’da bir günde duyduğunu söylemişti. Dikkat çeken bir örnek olsa gerek.

MERAK ETMEYİN, KATLANARAK ARTTI

O zamandan bugüne köprünün altından çok sular aktı. Gereksiz, lüzumsuz korna kullanımında katlanarak artış olduğuna eminim de, üzerine yukarıda özetlediğim bir çok problemi dahil ettik maşallah! Ha unutmadan bir de kasıt unsuru olmadan yaşanan bir çok maddi hasarlı trafik kazasında birbirleriyle tartışıp kavga edenler, yaralananlar var. Taparcasına bir otomobil sevgisi. Ya önce kaza olmuş, bir bakalım kimsenin burnu kanamış mı, sağlığı yerinde mi, kimsenin umurunda değil. Yeter ki araçlarımıza bir şey olmasın(!)

HERKES İŞİNİ İYİ YAPSIN

Sadece yaşlı, hasta ve çocukları değil her yaştan hepimizi rahatsız edip sinirlerimizi bozan gürültü kirliliğine karşı mücadelede sadece tek bir çözüm önerisi sunabiliyorum.

Ben dahil, kimin sorumluluğu, yükümlülüğü varsa lütfen herkes işini iyi yapsın…

Son Güncelleme: 17.07.2023 20:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cengaver 2023-07-17 11:34:32

Bu iş çığırından çıktı, kimsenin umrunda değil araçların gürültüsü patırtısı, ekonominin bayırdan aşağıya yuvarlandığı gibi ahlaki değerlerimiz de tepetaklak oldu, ne utanma duygusu kaldı insanlarda ne de sıkılma. Tek dileğim medeniyetin varolduğu bir ülkeye göçüp gitmek bir an önce. Allah sonumuzu hayretsin. Çekilecek gibi değil artık memleketimiz. Bu içler acısı vahim duruma kim son verecek? Milletin sırtına dayatılmış vergilerle başını sallayıp her ayın 15'i tıkır tıkır maaşını alanlar mı?

Avatar
Vatandaş 2023-07-17 11:40:52

Ağzına sağlık Mustafa bey, bu hafta sonu saat 24 olmuş hala gümbür gümbür müzik sesi, denetim yok, komşuları düşünen yok.

Avatar
ÇORUMLU 2023-07-18 08:38:10

Yaya kaldırımlarında süratle motosiklet kullananlara ne demeli. gazi caddesinde hiç mi trafik polisi olmaz

Avatar
Akıllı Memet 2023-07-17 11:54:35

Güzel bir konuya temas ettiniz. Bir de sokak düğünleri var. Ses düzeyi denetimi yok, adam sonuna kadar açıyor. Ne zabıta, ne polis ne Çevre Şehircilik kimse ilgilenmiyor. Tam bir başıboşluk. Zabıta işyeri değil diyor, polis saat 23. e kadar serbest diyor. Alo Çevre topu polise zabıtaya atıyor.
Mahalle de düğün olunca evimde duramıyorum, evi terk ediyorum.
Giderek gelişme olan ülke statüsünden geri kalmış 3. dünya ülkeleri görüntüsüne dönüyor memleket.

Avatar
Yaşlı 2023-07-18 07:46:44

Mustafa Bey, eline sağlık umarım dikkate alınır. Ben kendimce bir çok defa haberlerin altına özellikle gazi caddesi ve diğer kaldırımlarda utanmadan koca motorlarla gezen utanmaz insanları yazdım ancak trafik ekiplerimizce hiç tedbir alındığını görmedim aksine adamlar polislerin de gördüğü yerlerde bile kaldırımlarda geziyorlar illa birilerine çarpmaları lazım aynı pitbull saldırılarında olduğu gibi. Ama hiç umudum yok.

Avatar
Öz İskilip li 2023-07-17 11:41:10

İskilip te özellikle hafta sonları düğün ve asker eğlencesi adı altında bir abartı var.Müzik müzik değil,eğlence eğlence değil geç vakitlere kadar zım zım.Yetkililer nerede hasta,yaşlı ve bebekler muzdarip, cam açamıyoruz lütfen ilgi...

Misafir Avatar
iskilipden 2023-07-18 10:28:06 @Öz İskilip li

iskilip sanki lale devri iskilipli birisi olarak iş bulamadığımızdan gurbette geziyoruz. ancak bir türlü memleketin yolunu yapamadılar EGLENCEYE DEVAM EDELİM BAKALIM NASIL OLUCAK

Beğenmedim! (0)
Avatar
Vatandaş 2023-07-17 11:34:26

Çok güzel tespitler. Lâkin beyhude bir çaba. Kimse kimse ile muhatap olmak istemiyor. Şikâyet ediyorsun binbir nazla gelen görevli ikaz edip gidiyor. Bir başka konu,sokaklar,caddeler boş bulunan her yer kamyon ve tır garajı oldu. Yasak olmasına rağmen kimse müdahale etmiyor. Bazen Pazartesipazarından geciyorum Park yasağı levhasının diblerine tır ve kamyonların parkı ettiğini görüyorsunuz. Bir sürü yağ ve pislik asfalta akmış. Birde o pisliğin üzerine pazar kuruluyor. Kimin umurunda.

Avatar
isgilibli 2023-07-17 15:20:01

iskilip tosya yolu açılsın yaw.

Misafir Avatar
Yeter be 2023-07-18 07:52:04 @isgilibli

La kardeşim burada hangi sorunla ilgileniyor senin umurunda değil. Eminim sende bu grültü kirliliği yapanlardansın

Beğenmedim! (2)