Derekargın kırsalı sulayacak

Derekargın sulu tarıma geçişte önemli rol oynayacak

29 Eylül 2017 Cuma 13:39
Derekargın kırsalı sulayacak


Çorum İskilipDerekargın Köyü ve çevresindeki tarım alanlarının, Kargın Çayı üzerine yapılacak göletle sulanması planlanıyor.

Konuya ilişkin bilgi veren yetkililer, İskilip Derekargın gölet inşaatının yüzde 85 bitme aşamasına geldiğini bildirdi.

DSİ’nin Çorum’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğinin belirten yetkililer,  Çorum’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarının olduğuna dikkat çekiyor.


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “İskilip-Derekarkın Göleti” projesinden İskilip’in de nasibini aldığını ifade eden DSİ yetkilileri, “Çorum’da 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 3.446.170 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 1.583.467.300 TL gelir artışı sağlanması,120.000 kişiye ilave içmesuyu temin edilmesi, 58 adet yerleşim yerinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 47 MW’a   çıkarılması ve 150 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir. Derekargın Göleti temelden 55,00 m. yükseklikte, 318,36 m kret uzunluğunda, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde yapılmıştır. DSİ 5.Bölge Müdürlüğüne bağlı DSİ 54.Şube Müdürlüğü kontrol ağında bulunan Çorum-İskilip-Derekargın Göleti inşaatı % 85 aşamasına gelinmiştir. DSİ 54.Şube Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Cuma ÖZLER tarafından kontrollüğü  yürütülmektedir” denildi. 







Son Güncelleme: 29.09.2017 13:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.