19005-Sanayi İşbirliği Projesi

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite-sanayi projesinin ilk somut adımlarının atıldığını bildirdi.

13 Haziran 2014 Cuma 17:01
19005-Sanayi İşbirliği Projesi
 Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite-sanayi projesinin ilk somut adımlarının atıldığını bildirdi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Işık, Meslek Yüksekokulu Elektrik Teknolojileri Programından Öğretim Görevlileri Hilmi Yanmaz ve Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Reşit Haboğlu tarafından yürütülecek projenin sanayi ortağı olan Özürgen Makine’yi ziyaret etti.

Alkan, BAP kapsamında ilk kez başlatılan 19005-Sanayi İşbirliği Projesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, bir başlangıç olan bu girişimin Çorum’da daha çok sanayiciyle artarak devam edeceğine inandığını söyledi. Un fabrikalarında kullanılan paçal sistemlerdeki çarpmalı kantar için ayar ve ölçümleme sisteminin tasarımı ve uygulamasını kapsayan bu çalışma ile çarpmalı kantarın optimum değerler üzerinden çalışacağından ürün elde etme ve ürün karışımları için yüksek verim ve zaman kazancı sağlayacağını vurgulayan Rektör Alkan, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde yapılacak olan bu örnek çalışmanın üniversite ve Çorum sanayisi arasındaki gelişime daha da katkı sağlayacağını ifade ederek, ‘19005 Sanayi İşbirliği Projesi’nin hayırlı ve başarılı bir çalışma olmasını diledi.

Üniversite ile ortak bir projede yer almaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Özürgen Makine Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Ürgen ve Murat Özbakır da, üniversitenin her alanda yaptığı başarılı çalışmalarından ve sektörel desteklerinden dolayı Rektör Alkan’a teşekkür etti.

Proje kapsamında; özellikle un fabrikalarında kullanılan paçal sistemlerdeki çarpmalı (akar) kantardaki elektrik ve mekanik sistem oluşturularak ürün çeşidine bağlı olarak yeni bir test ve kalibrasyon sistemi gerçekleştirileceğini belirterek, “Üniversitemiz öğretim elemanlarının desteği ile un fabrikalarında kullanılan paçal sistemlerin daha hassas ve verimli çalışmaları için tamamen otomatik bir yapı oluşturulacaktır. Çorumdaki imalat sanayinin büyük bir çoğunluğunun un fabrikaları imalatı üzerine olduğu düşünüldüğünde proje ile gerçekleştirilecek Ar-Ge faaliyetlerinin önemi daha da ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Öte yandan Hitit Üniversitesi’nde yapılan açıklamada konuya dair şu bilgiler verildi; “Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönerge çerçevesinde 7 farklı türde proje desteği verilmeye başlandı.

Yeni yönerge çerçevesinde ilk kez Hızlı Destek Projesi, Yardımcı Doçentler için Bilimsel Teşvik Projesi, Sanayi İşbirliği Projesi, Uluslararası Araştırma Projesi ve Altyapı Projesi uygulamaya konuldu. Desteklenen proje çeşitliliği ve verilen desteklerin miktarlarının artmasıyla birlikte, üniversitenin BAP projelerinde büyük bir artış meydana geldi.

Firmaların küresel ekonomide kalıcı olabilmelerinde kendi teknolojilerini üretme ve markalaşmalarının temel unsurlar olduğu bilinci ile hareket eden üniversite, sahip olduğumuz bilgi birikimimizin sanayiye aktarılması, Ar-Ge tabanlı çalışmaların yapılması, teknoloji transferinin sağlanması, sanayinin gelişiminin desteklenmesi ve rekabet gücünün artırılması, yenilikçi çalışmaların gerçekleştirilmesi ve uluslararası alanda rekabet gücünün yükseltilmesine dönük yoğun çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda üniversitemizin bir sanayi şehri olan Çorum’da ve bölgemizde, özelinde üniversite-sanayi, genelinde ise üniversite-sektör işbirliğinin kurulabilmesi için yaptığı yoğun çalışmalar, yakın bir zamanda faaliyete geçecek olan Merkezi Laboratuvarımız (HÜBTUAM) ve geçtiğimiz günlerde temeli atılan ve yıl sonunda faaliyete geçmesi hedeflenen Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) ile büyük bir ivme kazanacaktır.

Bu çalışmaların projelerle de zenginleştirilmesi amacıyla üniversite dışındaki kurum/kuruluşlar, sanayiciler ile Üniversitemiz akademisyenlerinin müştereken hazırladığı, bütçesinin bir bölümü de üniversite dışındaki proje ortağınca karşılanan, Ar-Ge veya uygulamaya dönük olarak yürürlüğe konulan 19005-Sanayi İşbirliği Projelerinden ilki BAP Birimimiz tarafından kabul edilerek başlatıldı.”

Son Güncelleme: 13.06.2014 17:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165