Başkan Külcü ne dedi?

Külcü İl Genel Meclisi binasının yıkımında ne söyledi?

21 Temmuz 2017 Cuma 00:39
Başkan Külcü ne dedi?


Kent Meydanı oluşturulması için düzenlenen İl Genel Meclisi binası yıkım töreninde konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, meydanların şehirlerin dili olduğunu ifade etti.


Şehirlerin hayatında uzun sayılmayacak ama bir insanın hayatı için uzun sayılabilecek süreleri alan projeleri hayata geçirdiklerini belirten Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Kent Meydanı projesinin de bu çalışmalardan birisi olduğunu söyledi.


HAZIRLIK SÜRESİ 12 YILI BULDU


Başkan Külcü, Kent Meydanı projesinin fikri olarak hazırlığının 8 yılı geçtiğini, fiilen de üzerinde çalışmaya başlandığı günden bugüne kadar 5 yılı geride bıraktıkları bir çalışma olduğunu da dile getirerek,  "2009 yılında Belediye Başkan adaylığım zamanın da yapmış olduğum bir konuşmada 'Meydanlar şehirlerin dilidir. Oraya gittiğinizde, hakkıyla kullanılan bir meydan gördüğünüzde o şehir size ne söylüyorsa, oradan o şehri okursunuz" demiştim. Şehre misafir olarak gelen insanlar, yaptıkları doğru bir değerlendirme de o şehrin nasıl bir şehir olduğunu oradan görmeleri çok kolaylıkla mümkündür. Buradan ortaya çıkan çalışmayla da bugün güzel bir noktaya geldik." ifadelerini kullandı.


KİMLİKLİ BİR ŞEHİR NASIL OLUR?


Kimlikli bir şehir oluşturabilmenin dört ana unsuru olduğunu da vurgulayan Başkan Külcü, "Birincisi özgün mimariye sahip olan binalardır. Bu konuda hem Çorum hem de Türkiye olarak iyi bir sınav veremedik. Binaların hepsi birbirine benziyor. Dar caddeler, dikey binalar. İnsanı kucaklaması gerekirken iten binaların, kendinden uzaklaştıran şehirleşmenin hakim olduğu bir anlayışa teslim olmuş durumundayız. Geleneksel mimarinin egemen olduğu bir yapılaşmayı sağlamak lazım. İkincisi yol meselesidir. Hızla artan araç sayısı ve şehirleşmenin, kentleşmenin getirdiği yoğunlukta böyle bir ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Biz yolun medeniyet olduğu anlayışıyla şehrin her tarafını yollarla donatmak, birbirinin yükünü azaltan yoldan açmak suretiyle şehirde bir seferberlik içerisindeyiz. Üçüncüsü parklardır. Şehirde 185 noktada semt parkı, 35 noktada büyük park, şuanda yapımını devam ettiğimiz Kent Parkla da seferberlik ilan etmiş gibi çalışıyoruz. Dışarıdan gelen herkesin ilk bakışta 'ne kadar güzel olmuş, ne kadar yaşanabilir bir kent haline gelmiş' diye takdirine, iltifatına mazhar olduğumuzu görüyoruz. Bu da şehirleşme açısından önemli. Dördüncüsü ise meydanlardır. Meydan, bizim şehirleşme anlayışımızın aslında unsurlarından birisi değildir. Daha çok batı şehircilik anlayışının ürünüdür. Artan nüfus, kentleşmenin, şehirleşmenin yükselmesi sonucun da meydanlar bizde de önem kazanmıştır." diye konuştu.


EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR


Proje de emeği geçenlere de teşekkür eden Külcü, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: "Şuana kadar ödediğimiz, satın alma, kamulaştırma ve tahsis bedeli buradaki binalar ve arsalar için 5 milyon TL oldu. 2 milyon TL civarında da ödeyecek olduğumuz var. Toplam 7 milyon TL tahsis, satın alma ve kamulaştırma bedeli. Bununla birlikte meydanın altına yaptığımız otoparkımız, kafelerimiz vs 23 milyon TL civarında da o olacak. 2 katlı otoparkı yapınca da şehrimiz yaklaşık 400 araçlıkta bir kapalı otoparka sahip olacak. Meydan projemizi tamamladığımızda 30 milyon TL'yi bu proje için kullanmış olacağız. Projelerimizin bu noktaya ulaşmasında birlikte çalıştığımız bütün valilerimize, İl Genel Meclisi üyelerimize teşekkür ediyorum."





Kaynak:www.corumhakimiyet.net





 

Son Güncelleme: 21.07.2017 01:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.