Eximbank’tan ihracatçılara davet

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, ihracatçılara ve ihracata yönelik imalat yapan, yurtdışında faaliyet gösteren firmalara...

24 Nisan 2014 Perşembe 17:58
 Eximbank’tan ihracatçılara davet


Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, ihracatçılara ve ihracata yönelik imalat yapan, yurtdışında faaliyet gösteren firmalara kredi, sigorta ve garanti hizmetleri sunan Türk Eximbank ile ortaklaşa bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

'Türk Eximbank Kredi ve Sigorta Programları' konulu toplantıya konuşmacı olarak Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ile Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy, Alaaddin Metin ve Enis Gültekin katıldı. Toplantıda Eximbank’ın iş dünyasına sunduğu fırsatlar hakkında bilgiler verildi. 

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Eximbank olarak son üç yılda önemli gelişmeler yaşadıklarını belirterek "2010 sonu itibariyle 4,5 milyar dolar kredimiz vardı. Geçen yılsonu 20 milyar dolara ulaştık. Yine aynı şekilde 4 milyar dolar civarında sigorta hizmetimiz vardı, geçen yıl itibariyle 8 milyar doları geçtik. Yani aşağı yukarı geçen yıl 28 milyar dolarlık bir hizmet, destek sunduk ihracatçımıza. Bu yıl da inşallah bunu 34 milyar dolara çıkartacağız" dedi.

Ülke ihracatına oranlandığında Eximbank'ın sunduğu destek oranının son üç yılda yüzde 7'lerden yüzde 18'lere yükseldiğini ifade eden Kaplan, "İnşallah bunu bu yıl yüzde 20'lere çıkartacağız. Son üç yılda ihracatçılarımızla 81 ilde bir araya geldik. Beklentilerini, önerilerini aldık. Bu çerçevede bir takım düzenlemeler yaptık" diye konuştu.

‘Katılım bankalarına limit tahsisine başlıyoruz’

Genel Müdür Kaplan konuşmasının ardından iş adamlarının sorularını yanıtladı. Kaplan, 'Biz, İslami kriterlerden dolayı faizli kredi kullanamıyoruz. Dolayısıyla rekabet gücümüz hayli azalıyor. Türk Eximbank bu konuda bir çalışma yapıyor mu?’ şeklindeki soruyu, “Bununla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki ay genel kurulda onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir. İslami finans kuruluşları aracılığıyla kaynak sağlayacağız. Katılım bankaları aracılığıyla ihracatçılarımıza limit tahsis edeceğiz” diye cevapladı.

‘Piyasaya göre daha uygun şartlarda finansman sağlıyoruz’

Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy da toplantıda, piyasaya göre oldukça uygun şartlarda finansman desteği sağladıklarını belirterek, “Eximbank olarak ihracata yönelik yatırımları da destekliyoruz. Yeter ki işadamları yatırım yapsın, üretim yapsın, ihracat yapsın. Kaynak konusunda hiçbir problem yok. Şu anda bekleyen 4 milyar dolar finansman kaynağımız var." dedi. Çorum ilinin, Ankara Bölge Müdürlüğü ile çalıştığını, Çorumlu iş adamlarının Ankara Bölge Müdürlüğü aracılığıyla finansman talebinde bulunabileceklerini belirten Gürsoy, "Piyasa şartlarından çok daha uygun şartlarda finansman desteği sağlıyoruz. İhracatçılarımıza yönelik destek paketlerimiz var. Bunun haricinde işletmenin ihtiyaçlarına göre özel paketler de oluşturabiliyoruz" diye konuştu.

‘İhracatınızı sigortalıyoruz’

Eximbank'ın sigorta hizmetleri hakkında bilgiler veren Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin ise, “Birkaç ülke hariç dünyanın neresine olursa olsun yaptığınız satışları garanti altına alıyoruz. Yaptığınız ticarette; karşıdaki firmanın malı çekmiş olmasına rağmen ödemeyi yapamamış olması gibi alıcıdan kaynaklanan ticari risklerin yanı sıra ülkelerden kaynaklanan politik risklere kadar birçok konu sigorta poliçemiz kapsamındadır" şeklinde konuştu.

Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin de, Türk Eximbank'ın uluslararası kredileri hakkında bilgiler verdi. Şu anda 800 milyon dolar proje portföyüne sahip olduklarını ifade eden Mete, ihracatçıları Eximbank'a davet etti.

İki bölüm halinde gerçekleştirilen toplantının ikinci oturumunda da Çorum’daki makine ihracatçılarıyla özel bir toplantı gerçekleştirildi.

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum'a gösterdikleri ilgiden dolayı Eximbank yöneticilerine teşekkür ederek, ziyaretleri anısına Genel Müdürü Hayrettin Kaplan'a Hitit figürü işlemeli vazo hediye etti.





Son Güncelleme: 24.04.2014 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.