Halk ete ulaşmakta güçlük çekiyor

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanlığına seçilen Yılmaz Kaya’yı ziyaret etti.

01 Ağustos 2017 Salı 17:22
Halk ete ulaşmakta güçlük çekiyor

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanlığına seçilen Yılmaz Kaya’yı ziyaret etti.


Ziyarette konuşan Gül, ete yapılan zamlardan dolayı halkın her geçen gün ete ulaşmakta güçlük yaşadığını ifade etti. Gül; konuşmasında şunları dile getirdi:


“Hükümet tarafından önce  bazı ürünlerde  gümrük vergisi indirildi, sonrada  çeşitli ürünlerde  ithalat izni  verilmiş oldu. Bir atasözü vardır; “elden gelen öğün olmaz oda vaktinde bulunmaz” Yaşadıklarımız bugün  tamda bu atasözünü andırıyor.


Vatandaş ucuz et yiyebilsin diye 2010 yılından günümüze canlı hayvan ve et ithalatı yapılıyor. İthalata ödenen para 5 milyar dolara yaklaştı. Vatandaş yeteri kadar ve  ucuz et yiyebildi mi? Evet demek için rakamlara bakmak gerekir. Dünya et tüketimi( kırmızı ve beyaz)    kişi başı 45 kg, gelişmiş ülkelerde 80 kg,  bizde ise 35 kg. ( 12 kg kırmızı)  takdir milletimin.


İthalat yapılan 7 yıllık süreç sonunda  ortalama   kıymanın kg fiyatı 40 TL, kuşbaşının 45 TL, bonfilenin 70 TL’dir. Kıymanın fiyatı %130, kuşbaşı etin %115, bonfilenin %190 artmış.
Kırmızı etteki fiyat tartışması sürerken, gözlerden uzak kalan beyaz etteki fiyat artışı da az değil!   Bütün tavuk etinin 8,50 TL,  tavuk pirzolanın 15 TL,  kanatın 19 TL dir. Aynı 7 yıllık süreçte tavuk etinin fiyatı %113, tavuk pirzolanın %115, tavuk göğsünün %70,  kanatın %255, budun %112 artış göstermiş. Gıda Komitesi’nin dikkatini çekmediği için beyaz etteki fiyat artışı gündeme gelmiyor. Ancak, halkımızın her geçen gün fiyatından ötürü ete ulaşması güçleşiyor.”


Son Güncelleme: 01.08.2017 17:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2017-08-02 18:06:05

aslında bu işede belediye el atmalı. halk ekmek gibi halk et kurmalı.