Tarhana hazırlığı başladı

Osmancıklı kadınlar en önemli tüketim maddeleri arasında yer alan geleneksel tarhana yapımına başladılar.

20 Ağustos 2014 Çarşamba 11:42
 Tarhana hazırlığı başladı


Osmancıklı  kadınlar en önemli tüketim maddeleri arasında yer alan geleneksel tarhana yapımına başladılar.


Osmancık'ın Esentepe Mahallesi'nde yaşayan kadınlar kışın en özel yiyeceklerinden biri olan tarhanayı imece usulü ile üreterek hem işi kolaylaştırıyorlar hem de komşular arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunuyorlar.


Sahip olduğu besin değerleriyle şifa kaynağı olan tarhananın yapımı için gerekli olan biber, soğan, domates, süzme yoğurt, tarhana otu, nane gibi malzemeleri köylerden ya da ilçe yerli ürün pazarından temin ettiklerini söyleyen kadınlar belirli aşamalardan geçirdikleri bu malzemelere tuz ve un ilave ederek genişçe bir kapta yoğurduklarını ve hamur elde ettiklerini söylediler. Ekmek hamuru kıvamındaki bu hamurun üzerine un serptikten sonra üzerine bir bezle örtüp bir gece beklediklerini söyleyen kadınlar ekşi tarhana sevenlerin tarhana hamurunu birkaç gün bekletebileceklerini belirttiler.


Tarhana hamurunun taşmaması için kabın geniş olmasının önemine dikkat çeken kadınlar ertesi gün hamurun tamamını küçük bezeler halinde, unlanmış bir çarşafa sererek gün ışığında kurumaya bıraktıklarını, hafif kuruyan hamurları zaman zaman çevirerek parçalara böldüklerini kaydettiler.


Ne çok sert ne de çok yumuşak olan tarhanaların kuruma işleminin ardından ovma ve eleme işlemlerine geçen kadınlar, geniş tepsilere pay ettikleri tarhanaların üzerilerini bir bezle örterek evlerinin bir köşesinde yaklaşık 1 hafta kadar iyice kurumaya bıraktıklarını, bu bekleme aşamasında tarhanaların günde bir kaç kez arada karıştırılması gerektiğini aksi takdirde iyice kurumayan tarhananın kurtlanabileceğini vurguladılar.


Tarhana yapımının zahmetli bir iş olduğunu söyleyen kadınlar, bütün bir günün tarhanaya ayrılması ve sürekli kontrol edip, evirip çevirmek gerektiğini söylediler.


Osmancıklı kadınlar tamamen organik olarak hazırladıkları tarhanayla hem ev ekonomisine katkı sağladıklarını hem de sofralarının lezzetini arttırmanın mutluluğunu çekilen tüm zahmete değdiğini anlattılar.




Son Güncelleme: 20.08.2014 11:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.