Madenciler üzerinden iktidara yüklendi

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 683 Sıra...

31 Ocak 2015 Cumartesi 10:32
 Madenciler üzerinden iktidara yüklendi


CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 683 Sıra Sayılı 3213 Sayılı Maden Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının çerçeve 11’inci maddesinde bulunan ‘iki ay’ ibaresinin ‘üç ay’ olarak değiştirilmesini önergesinde bulundu.


Önergenin kabul edilmesinin ardından konuyla ilgili söz alan Köse, şunları söyledi; “O zaman konuyu biraz değiştireceğiz. AKP’li yıllar 2002’de başladı, 2015'e geldik, şöyle bakıyorum sürekli kanun çıkartıyoruz, sürekli kanun çıkartıyoruz. İş Kanunu'nu değiştiriyoruz, MİT Kanunu'nu değiştiriyoruz, Sosyal Güvenlik Kanunu'nu değiştiriyoruz, torba kanunlar yapıyoruz 50 maddeyle giriyor komisyona 150 madde çıkıyor ama hiçbir kanun yok ki tepeden tırnağa yoksul halkımızı mutlu etsin, yoksul halkımızın çıkarına olsun. Yine bir maden kanunu getirdiniz bugün, maden kanununda iş verenlerden hesap soracağınız yere iş vereni ödüllendirmeye çalışıyorsunuz. Yine ne kadar ayıp, Soma Komisyonu kurduk burada dört partinin oyuyla, Soma Komisyonu Raporu'nu maalesef bu kanunu çıkartan Komisyon, bulamıyor, ele geçiremiyor, onu değerlendirmiyor. Ya siz 301 ölen işçinin ruhlarıyla alay mı ediyorsunuz? 301 işçinin aileleriyle alay mı ediyorsunuz?


Yine, sürekli bir algı operasyonu, sürekli bir algı operasyonu. Madencilerin çalışma koşullarını iyileştirdik diye söylüyorsunuz, bu kanunda öyle bir şey var mı? 2831 işçi hâlâ kıdem tazminatının peşinde. Çorum'da küçük bir maden ocağımız var Dodurga'da. 117'nin üzerinde işçi kapının önüne bırakılmış. Önemli bir bölümü işsizlik parasıyla geçinmeye çalışıyor, bir kısmı kıdem ve ihbar tazminatlarının peşine düşmüş, bir kısmı da çok daha az ücretlerle yer üstü madenciliğinde çalışmaya gayret ediyor.


Yine, devletin bir denetim yetkisi var. Denetim yetkisini devletin elinden almışsınız, özel sektöre vermişsiniz. AKP'li yıllar -on iki yıl olmuş- diliyorum 2015'in Haziranında son bulacak yıllar.


Çıkardığınız kanunlar Türkiye'de neler yapıyor: Türkiye'de bunalımın, depresyonun en yoğun olduğu, ekonomik krizin en yoğun olduğu yıllardan birisi 2008 yılı. Bu yılda, 2008 yılında antidepresyon ilacı kullanımı 17 milyonken, 2013 yılında bu rakam 26 milyona çıkmış, neredeyse üçte 1 oranında artmış. 2003'te bu ülkede yaşayan insanların yüzde 12,1'i kendisini çok mutlu hissederken, 2013 yılında bu rakam yüzde 8'e gerilemiş. Ne yapmışsınız çıkardığınız kanunlarla? Demek ki çok kanun çıkarmak bir işe yaramıyor. Ne yapmışsınız? Toplumun ruh sağlığını bozmuşsunuz, mutsuz insanlar ülkesine döndürmüşsünüz ülkemizi. Mutsuz insanlar ülkesine dönen ülkemizde boşanma oranlarımız nasıl, haberiniz var mı? Hani "Erken yaşta evlenip de bol bol çocuk yapın." diyen bir devlet büyüğümüz vardı ya, hani "Doğum kontrol ihanetiyle neslimizi kurutuyorlar." diyen bir devlet büyüğümüz vardı ya, siz bol bol çocuk yapıp da 2.800'ü kapı dışarı edilsin, 300'ü Soma'da ölsün, Ermenek'te ölsün diye mi, ucuz iş gücü olsun diye mi "Bol bol çocuk yapın." diyordu acaba bu devlet büyüğümüz? Şimdi, bol bol çocuk yapan erken yaşta evlilik...


Her 5 evlilikten 1 tanesi boşanmayla sonuçlanıyormuş maneviyatçı iktidarımızın döneminde, 2002 ile 2015'in arasında ve bu evliliklerden, boşanmayla sonuçlanan evliliklerden üçte 1'i -erkekler ile kadınlar arasındaki oran aynı- aldatma sebebiyle oluyormuş biliyor musunuz? Boşanma nedenlerinden kadınlarda yüzde 31, erkeklerde yüzde 34 civarında boşanma aldatma sebebiyle oluyormuş.


Yine, son on yılda 25 binden fazla insanımız maalesef intihar etmiş. Daha da kötüsü var; bu intihar eden insanların dörtte 1'i 15 ve 24 yaş arasındaymış. Yani en çok mutlu oldukları, en çok umutlu olması gereken yıllarda dörtte 1'i intihar etmiş. Yine ülkemizde son on iki yılda kapkaç, şantaj, yaralama, gasp, cinsel taciz gibi suçlar 2 katına çıkmış. Uyuşturucu kullanımı zirve yapmış son on iki yılda. Bonzai, ilkokulların bahçelerinde, ilkokulların bahçe duvarlarında satılır hâle gelmiş.


Şiddet… Şiddet hayatımızın her alanını sarmış. Herkes artık kendi hakkını kendi almaya çalışıyor. Özellikle kadına şiddet Sayın Grup Başkan Vekilim. Kadına şiddet bu dönemde yüzde 1.400 oranında artmış. Toplum kutuplaşmış, toplum gerilmiş, toplum mutsuz. Kanun çıkarmak yetmiyor. Toplum mutsuzlaşmış. Karşı karşıya olduğumuz durum tam anlamıyla iktidar eliyle yaratılmış bir büyük toplumsal çöküntüdür. Mutsuz, işsiz, daha çok boşanan, iş kazalarında ölen, cezaevine giren, gelecekten kaygılı bir toplum. Bu tablo."





Son Güncelleme: 31.01.2015 10:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.