Çarşı-pazarda ekonomiden sonra gündem başkan adayları malum. Yerel seçimlere 7 ay gibi kısa bir süre kala iddialı partiler arasında bir elin parmağını geçmeyecek kadar isimden bahsediliyor. İçlerinde en çok konuşulanlardan birisi mevcut Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın.

‘KUVVETLE MUHTEMEL’ YORUMLARI

Aşgın, hali hazırda başkanlık görevini sürdürmesinden mütevellit rakiplerinden defans görmeden direkt değerlendirmeye alınacak. Partisine siyaseten ciddi bir problem yaşatmaması, akçeli işlerle anılmaması, mütevazı davranışları, vatandaşla sıcak iletişimi, anketlerden birinci olmasa da ortalamaya yakın çıkması gibi nedenlerle ikinci dönemde kuvvetle muhtemel aday gösterilebileceği yorumu yapılıyor.

Diğer taraftan değerlendirmelerde Aşgın’ın icraat ve yönetim tarzına ayrı parantez açılıyor.

BAŞKAN’IN YAPTIKLARI, YAPMADIKLARI…
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, göreve geldikten hemen sonra sık sık önceki dönemin borç devrinden şikayetlense de, mali disiplini sağladı. Kaynak temini için yoğun arsa satışına karşı çıkıldı, diğer taraftan değeri yüksek yeni alanlar üretti. Önceki dönemden yarım kalan tüm işleri tamamladı. Kendisinin taahhüt ettiği projelerin önemli bir bölümünü bitirdi. Çorumlu’ya söz verdiği projeler arasında öne çıkan eski stadyumun Millet Bahçesi yapılması, Çimento Fabrikası arazisinin değerlendirilmesinin yanı sıra Bedesten ve Kent Meydanı Projesi’nde hatırı sayılır adımlar attı. Ancak 4 yılı aşan süre zarfında bahsedilen hizmetlerin bir bölümünde beklenilen düzeyde ilerleme sağlanamadı.

Koçhisar Barajı İsale Hattı’nın şehre bağlanması ve şehir içi ulaşımın kamulaştırılması, ana arterlerde devam eden trafik sorununa rağmen kamulaştırmalarla yeni bulvar yolların açılması bazı mecralar tarafından küçümsense de, şehir ve vatandaş memnuniyeti açısından çok önemli hizmetlerdi. Belediye sosyal tesisleri gibi (halk et, hanımeli, refakatçi misafirhanesi vs.) sosyal içerikli işlerde makul bütçelerle kente level atlattığı dahi söylenebilir. Bu arada ekonomik sıkıntı yaşadığımız günlerde eğlence türü etkinliklere sıcak bakılmadığı da oluyor.

ÇORUM BELEDİYESİ’Nİ YÖNETMEK…

Çorum Belediyesi sıradan bir kurum değil. Kökü uzun yıllara dayanan, kurumsal yapı ve hafızaya sahip, personel tecrübesi ve teçhizat donanımı gelişmiş, operasyonel gücü ve kaynakları güçlü bir belediye. Yeter ki iyi yönetilsin.

Başkan Aşgın’a eleştiriler de bu cepheden geliyor zaten. Aşgın ve beraberinde işbaşı yapan yöneticilerin, vizyoner olduğu, bu yapıyı iyi disipline ettiği, gözü kara davrandığı, risk aldığı, inisiyatif kullandığı, hızlı problem çözdüğü, velhasıl istisnalar hariç tüm birimlerde Çorumlu’ya dokunabilme becerisini -her ne kadar sosyal medyayı aktif kullansa da- dört dörtlük gösterebildiği söylenemez.

‘BENİM BİLDİĞİM DOĞRU’ YANLIŞI

Sık sık istişareye açık olma vurgusu yaparken, ‘benim bildiğim doğru’ anlayışı ile yol kat ettiği ve yolun sonunda yine bildiğini yaptığı, dosdoğru bir iş yaparken bile ‘kim ne der’ endişesinin gölgesinde kaldığı eleştirileri de beraberinde geliyor.

İyi ve iş bilen bir yöneticinin işi yönetiyor olması için illaki makamdan hiç kalkmaması şart değil. Belediye Başkanı makamda olduğu zamanki gibi makamda değilken de geride bıraktığı ikinci, üçüncü adamların Belediye’nin işleyişini çok iyi yürütmesi -aksatmaması- gerekiyor. Özetle Başkan makamda değil diye vatandaşın Belediye’deki işi aksamamalı. Başkan yok diye koca Belediye rehavete düşüyorsa, burada yönetimsel bir sorun var demektir.

Üstüne üslük geçmişte başkanlığını yaptığı bir vakfın ve benzer hüviyete sahip sivil hareketlerin mensubiyetiyle hareket ettiği iddiası tepkilerin odağını oluşturuyor. Bu arada kim olursa olsun kriter adalet, liyakat, başarı, hizmet, toplumsal fayda, şehre katma değer sağlama, vatandaş memnuniyeti olmaktan çıkıp salt mensubiyet olunca haliyle şikayetler kaçınılmaz oluyor. 

ADAY GÖSTERİLEBİLİR, AMA KAZANIR MI?

Her ne kadar Aşgın 1-0 önde dediysek te bu, AK Parti Belediye Başkan Adayı gösterilecek ismin seçimi peşinen kazanacağı anlamını taşımıyor. AK Parti kentte birinci parti olsa bile en yakın rakibi CHP ile arasındaki oy farkı bir önceki mahalli idareler seçimlerinde giderek daraldı. Partilerin genel merkezleri büyükşehirler ve diğer 51 il için henüz net kararını açıklamadı. Kulisler Cumhur İttifakı’nın 81 ilde daha önce büyük şehirlerde olduğu gibi il, ilçe, beldelerde kim kazanıyorsa o aday üzerinde birleşeceği yönünde. AK Parti ve MHP yerel seçimde bu yönde karar alırsa muhalefetin ne yapacağını görmek lazım.

BU SENARYOYA GÖRE

İttifaksız bir seçim senaryosunda, CHP dikkat çeken bir isimle meydana inerse, MHP iddialı bir adayla yola çıkarsa AK Parti’nin başkan adayının işi o kadar kolay değil. Bu nedenle MHP’nin kent merkezi için alacağı karar AK Parti adayı için önemli.

1994’TEN BERİ GELENEK

1994’ten bu yana Çorum’da sağ seçmenin kendisine yakın gördüğü bir başkan adayı üzerinde birleşme geleneğinin bilhassa Cumhur İttifakı paydaşlarının yerel seçim ittifakına dair alacağı kararlar netleştikten sonra şekilleneceği söylenebilir.

SİYASİ VEBAL VE FATURA VAR

Hatırlatmakta fayda var; önümüzdeki yerel seçimde özellikle Çorum gibi illerde ittifakların paydaşı siyasi partilerin tasarrufları, seçim sonuçlarına doğrudan etki edeceğinden, o partilere ağır bir vebal ve siyasi faturayı peşinen yükleyecek. Siyasetin aktörlerinin bunları iyi hesap etmesi gerekiyor.

ÜLKE GENELİ YERELİ ETKİLER

Ülke genelinde yaşanan başta ekonomiye dair sıcak gelişmeler, yerelde beklentilere rağmen bazı majör yatırımların hayata geçirilememesi, siyasi gücün etkinliğiyle çözülebilecek ve şiddetle ihtiyaç duyulan hizmetlerin sürüncemede kalması kentte siyasi havayı ağırlaştırıyor. Ve bunların hepsi seçimin sonucuna etki edecek.

Hal böyle olunca yerel seçimde hem iktidarın hem de muhalefetin işi kolay değil.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.