TÜBİTAK analiz etti, işte tablo...

TÜBİTAK tarafından oluşturulan “Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi” sonuçlarına göre, HİTÜ en çok iki alanda başarı gösterdi.

30 Kasım 2020 Pazartesi 00:06
TÜBİTAK analiz etti, işte tablo...

TÜBİTAK tarafından oluşturulan “Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi” 2020 yılı raporu açıklandı. Türkiye’deki 160 üniversitenin, 20 ana ve 131 alt araştırma alanındaki performansının hacim ve kalite göstergeleri dikkate alınarak değerlendirildiği analize göre; Hitit Üniversitesi’nin en yetkin ve başarılı alanları Proses Kimyası ve Gıda Güvenliği oldu. Proses Kimyası ve Gıda Güvenliği alanlarından sonra sağlık bilimleri alanında Nefroloji bilim dalı sadece hacimce, yine sağlık bilimlerinden Endokrin bilim dalı hacimce ve kalite göstergelerinde öne çıkan alanlar oldu. HİTÜ’nün sosyal ve temel bilimlerde hem hacim hem de kalite göstergeleri açısından geride kaldığı gözlendi.

‘KALİTE’ VE ‘HACİM’ GÖSTERGELERİ DİKKATE ALINDI

TÜBİTAK tarafından yapılan hesaplamalar ve çizilen grafikler, objektif verilere dayalı olarak üniversitelerin yetkin oldukları alanlar hakkında yüzde 60 ağırlıklı kalite ve yüzde 40 ağırlıklı hacim göstergeleri temelinde analiz edildi. 
Araştırmanın hacim boyutunda; “Dünyadaki Akademik Birikime Katkı”, “Akademik Değer Yaratan Kritik Kitle”, “Ar-Ge ve Yenilik Proje Hacmine Katkı”, “Üniversitenin Türkiye’ye Görece Bağıl Odaklanma Endeksi” göstergeleri dikkate alınırken; Kalite boyutunda ise “Yayınların Bağıl Atıf Etkisi”, “Nitelikli Yayın Üretme Kapasitesi”, “Akademisyen Verimliliği”, “Ar-Ge ve Yenilik Projelerinin Niteliği”, “Sanayiye Katkıda Bulunacak Nitelikli Yayın Üretme Kapasitesi”, “Türkiye'nin Uluslararasılaşmasına Katkı” ve “Üniversitenin Uluslararasılaşmasına Katkı” göstergeleri değerlendirildi.

HİTÜ'YÜ DİĞER KÖKLÜ ÜNİVERSİTELER ARASINDA İKİ ALAN ÜST SIRALARA ÇIKARDI

Geçtiğimiz hafta habercim19’da yayınlanan “Tebrikler! Dünya Listesine Girdiler” başlıklı haberimizde, Proses Kimyası alanında çalışmaları olan Prof. Dr. Vedat Deniz ve Gıda Güvenliği alanında çalışmaları olan Prof. Dr. Bülent Kabak’ın başarısı TÜBİTAK tarafından da tescillenmiş oldu. Hitit Üniversitesi’nde Prof. Dr. Vedat Deniz ve Prof. Dr. Bülent Kabak’ın çalışma alanları  hem Hacim ve hem de Kalite göstergelerinde diğer alanlara kıyasla en yüksek sıralamaya girmişti. HİTÜ'nün Proses Kimyası ve Gıda Güvenliği alanlarında Kalite göstergeleri açısından kendinden önce kurulmuş olan köklü üniversiteleri geçerek üst sıralara çıktığı görüldü. 

SAĞLIK BİLİMLERİNDE NEFROLOJİ VE ENDOKRİN

Hitit Üniversitesi’nde Proses Kimyası ve Gıda Güvenliği‘den sonra diğer bilim alanlarından sağlık bilimleri alanında Nefroloji bilim dalı sadece hacimce öne çıkarken, sağlık bilimlerinden Endokrin bilim dalı hacimce ve kalite göstergelerinde  öne çıkan diğer alanlar oldu.

SOSYAL VE TEMEL BİLİMLERDE GERİDE KALDI

Bu arada HİTÜ diğer üniversiteleri çok az sayıda bilim alanında geçti. Üniversitenin özellikle sosyal ve temel bilimlerde hem hacim hem de kalite göstergeleri açısından geride kalması dikkat çekti.

ÜNİVERSİTELERİN ALAN BAZLI YETKİNLİK RAPORUNA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞILABİLİR
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/18842/universitelerin_alan_bazli_yetkinlik_analizi_raporu.pdf

 

Son Güncelleme: 01.12.2020 18:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.