DSİ Genel Müdürü hemşehrimiz Prof. Dr. Lütfi Akca, Çorum’a 117 tesis kazandırıldığını açıkladı.
Akca açıklamasında, “Çorum ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır” dedi.
117 SU YAPISI
İç Anadolu’nun ve ülke tarımının en önemli illerinden birisi olan Çorum’da ziraatın daha da gelişmesi için 2003-2022 yılları arasında Çorum’a toplam 3.932.485.039 TL yatırım yapılarak, 117 adet tesis hizmete alındığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, ‘Bu tesislerin; 6 adedi içmesuyu tesisi, 13 adedi baraj, 3 adedi gölet, 20 adedi sulama tesisi, 70 adedi taşkın koruma tesisi ve 5 adedi HES tesisidir. Toplam 117 su yapısını inşa ederek hemşerilerimizin hizmetine sunduk” dedi.
Akca, Çorum’da toplam 179 bin 620 dekar tarım arazisini sulamaya açarak, çiftçilere yıllık 135.312.000 TL zirai gelir artışı sağladıklarını söyledi.
BAYINDIR BARAJI İLE HASRETE SON VERİLDİ
Çorum’un münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerinin altını çizen DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, ‘Bu kapsamda inşaat çalışmaları tamamlanan Çorum Bayındır Barajını tamamlayarak 2021 yılında işletmeye aldık.
Bütün bileşenleri tamamlanan baraj sayesinde 2022 yılında tam kapasite olarak 4 bin 10 dekar tarım arazisi suya kavuşmuş oldu. Bölgede yapılan sulu tarım ile birlikte yöre çiftçisine yıllık yaklaşık 10 milyon liralık net gelir artışı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.
İskilip de şehri 3 koldan geçen dere /çay mevcut.Çok nadir su gelmese bu dere/çay alttan 3×3 ebatlarında kanal kazılarak gelebilecek suyun alttan geçmesi diğer tarafdan ise üst kısmının ilgi çekici şekilde dizayn edilse ne güzel olur. Hemşehrimiz bu konuyu elde tutsa örnekleri Konya/sille, Eskişehir, Kastamonu. Bolü İskiliplulir derneği su konuya el atmazmı