İlki doldu, Çorum'a ikinci OSB şart

19 Aralık 2022 Pazartesi 11:28
İlki doldu, Çorum'a ikinci OSB şart

MÜSİAD Başkanı Orhan Coşkun, Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nin doluluğa ulaştığını belirterek, "Bu sorunun ivedilikle giderilmesi için mevcut OSB alanının büyütülmesi veya şehrimize ikinci bir OSB kazandırılması gerekmektedir.”dedi.

MÜSİAD Başkanı Orhan Coşkun, Nasıl Bir Ekonomi Dergisi’ne konuştu.

Çorum sanayisinin gelişimine değinen Coşkun, “1950’li yıllarda toprak sanayi ile başlayan ilimizin Sanayi yolculuğu, 1960 ve 1970 li yıllarda önce Toprak sanayine daha sonra Un ve Yem sanayine yönelik makine ekipman imalatına başlamış olup bu alanda önce ülkemizde daha sonra ise uluslararası alanda haklı bir üne kavuşmuştur. 1990 yıllarda Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ile birlikte Tekstil, Gıda, Seramik, Kimya ve Kâğıt gibi farklı sektörlerde yatırımlar gerçekleşmeye başlamıştır. 2000’li yıllarda başlayan ihracat seferberliği ile yeni pazarlara açılan Çorum Sanayisi bu sayede hem kapasite büyütme hem de farklı teknolojik gelişmelere adapte olma imkânını elde etmiştir.”dedi.

İKİNCİ OSB VE YÜK TRENİ

Yük treninin Çorum sanayisi için gerekliliğine dikkat çeken Coşkun, “Çorum Sanayisi ve İş dünyasının yaşadağı sorunların başında artan ulaşım ve taşıma maliyetleri gelmektedir. İlimizin uzun zamandır beklediği Hızlı Tren ve Yük treni hattının en kısa sürede hayata geçirilmesi sanayimiz ile birlikte şehrimizin tüm kesimlerine önemli katkılar sunacaktır. Ayrıca sön dönemde Sanaycilerimiz ve yatırımcılarımız yaşadığı bir diğer önemli sorun ise mevcut Organize Sanayi bölgemizin doluluğa ulaşmasıyla birlikte, sanayi arsalarına erişim zorluluğudur. Bu sorunun ivedilikle giderilmesi için mevcut OSB alanının büyütülmesi veya şehrimize ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi kazandırılması gerekmektedir.”diye konuştu.

ÖNE ÇIKAN SEKTÖR MAKİNE İMALAT

Çorum’da öne çıkan sektörleri özetleyen Coşkun, “Farklı sektörlere yönelik Makine imalat sanayimiz, ilimiz açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. İleri teknoloji makinalar ve buna bağlı olarak yazılım, elektronik, nesnelerin birbiri ile haberleşmesi gibi alanlarda yeni teknolojilerin gelişimi , sektörün geleceği açısından önem arz etmektedir.”şeklinde konuştu.

ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ

Sanayide artan enerji, ulaşım ve hammadde maliyetleri ve tedarik sorunlarına değinen Coşkun, şöyle dedi: “Son yıllarda Ülkemizin bir çok noktasında olduğu gibi, ilimizde de özellikle Sanayi alanında yatırımların artmasından büyük bir memnuniyet duymaktayız. Fakat bununla birlikte artan enerji, ulaşım ve hammadde maliyetleri ve tedarik sorunları hem ülkemiz hem de şehrimiz açısından önemli risk taşımaktadır. Kamu ve özel sektör olarak bu sorunların çözümünde hızlı ve etkin bir yaklaşım sergilemek tüm sektörler açısından çok büyük bir önem taşımaktadır."

Son Güncelleme: 19.12.2022 12:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
birbilen 2022-12-19 12:41:41

Yeni bir OSB yer seçimi talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için il genelindeki ihtisas OSBler hariç diğer OSBlerde bulunan toplam sanayi parsellerinin en az %75inde üretim veya inşaata başlanmış olması gerekir. İlave alan taleplerinde ise bu oran mevcut OSBde aranır. Sayın Başkan bu hususu bilmiyor her halde. Arıca Sungurlu ve Osmancık OSB boş duruyor. Çorumu Merkez İlçeden ibaret sanıyor herhalde. Ayrıca Çorum OSB ye bir gitsin ne kadar boş parselin olduğunu görecektir.

Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2022-12-19 11:47:35

Türkiye de en fazla haksızlığa uğrayan ŞEHİR ÇORUM'DUR. Çorum her zaman Üvey evlat muamelesi görmektedir. SANAYİSİ GELİŞMİŞ VE DAHA DA GELİŞMEK İSTEYEN ÇORUM'A YATIRIM YAPMAK İSTEMEYEN HÜKÜMET,SANAYİSİ GELİŞMEKTE OLAN ŞEHİRLERE HEM HAVALİMANI, HEM DE DEMİRYOLU YAPMAKTADIR. HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR. ÇORUM'UN HAKLARI YENİLİYOR. ANCAK KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR. OLAN ÇORUM'A VE ÇORUM'LULARA OLUYOR. ARTIK SADECE KENDİMİZİ DÜŞÜNMEYELİM, ŞEHRİMİZİ DÜŞÜNELİM. TAKIM TUTAR GİBİ PARTİ TUTMAKTAN VAZGEÇELİM. YAZIK OLUYOR ÇORUM'A VE BİZ ÇORUMLULARA, MEMLEKETİMİZİN ELİNDEN HERŞEYİ ALIYORLAR, KİMSENİN SESİ ÇIKMIYOR. YAKINDA HARİTALAR DA ÇORUM DİYE BİR ŞEHİR OLMAZSA KİMSE ŞAŞIRMASIN. SENELERDİR SÖYLÜYORUM. SENELERDİR ÇORUM VE ÇORUMLULARI UYUTUYORLAR. SENELERDİR ÇORUM DA UYUMAYA DEVAM EDİYOR. ANLAYANA.....

Avatar
Hasan 2022-12-19 14:06:49

Çorum la birlikte Sungurlu ve Osmancık Osb de dolmuş durumda ve genişleme imkanı yok, Çözüm İskilip Osb ye destek olmak, İskilip Osb Bayat, Oğuzlar, Uğurludağ ve İskilip in tam ortasında ve Hazine arazisi olduğu için kamulaştırma olmayacak.

Avatar
Ali can 2022-12-20 00:03:33

Bence mecitözü osb lazım hem çorum a yakın