8 ayda 11 proje

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından hazırlanan 'OKA Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Ediyor-2' projesinin dün sona ermesi nedeniyle bir basın toplantısı düzenlendi.

30 Haziran 2017 Cuma 23:11
8 ayda 11 proje

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından hazırlanan 'OKA Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Ediyor-2' projesinin dün sona ermesi  nedeniyle   bir basın toplantısı düzenlendi.


2016 yılında Temmuz ayında başlayan ve 30 Haziran'da sona eren Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Ediyor-2' projesinin kapanış toplantısı Katipler Konağı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya OKA Proje Sorumlu Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin, OKA  Çorum İl Koordinatörü Özgür Özden Yalçın ve Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz katıldı.


Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığının desteğiyle Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat illerinde yürütülen sigortasız işçi çalıştırılmamasına yönelik yaptığı projelerin anlatıldığı toplantıda OKA'nın faaliyetleri hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.


'KAYIT DIŞI İSTİHDAM KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK'


Toplumun çeşitli kesimlerine etki eden kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık oluşturma amacıyla hazırlanan proje hakkında bilgi veren OKA Proje Sorumlu Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin, projenin toplam bütçesinin 314 bin Euro olduğunu belirterek, proje ile geniş hedef kitlelerine ulaştıklarını söyledi.


Projenin hedefinin Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat illerin kapsayan TR83 Bölgesi'nde farklı hedef kitle ve bölgelere yönelik düzenlenecek bir dizi etkinlik ve yenilikçi uygulamalar ile konunun taraflar arasında kayıt dışı istihdam konusunda farkındalığın artırılmasını ve kurumsal altyapının güçlendirilmesi yolu ile kayıtlı istihdamın artırılması olduğunu belirten Şahin, proje kapsamında özellikle kayıt dışı çalışanlar, işverenler, işçi sendikaları ve öğrencilerin kayıt dışı istihdam konusunda bilgilendirildiğini ifade etti.

Okullara,  sendikalara, işçilere, işverenlere ve vatandaşlara insana kayıtlı istihdamın önemini anlattıklarını belirten Şahin, ayrıca projenin daha iyi anlatılabilmesi için resim ve film yarışması düzenlendiklerini, AVM'lerde de şenlik düzenleyerek toplumun her kesimine ulaşmaya çalıştıklarını dile getirdi.

8 YILDA 11 AB PROJESİNİ BAŞARIYLA UYGULADIK


OKA'nın Türkiye'deki en başarılı kalkınma ajanslarından birisi olduğunu belirten Şahin,  OKA'nın Avrupa Birliği projelerini yürütme ve uygulama konusunda, dış kaynaklı projeleri bölgeye kazandırma konusunda oldukça başarılı olduğunu, 8 yıllık süreçte 11 tane AB projesinin ajans tarafından başarıyla uygulandığını açıkladı.


Bu projelerden halen 4 tanesinin uygulanmaya devam ettiğini açıklayan Şahin, "OKA bütçe gelirleriyle bölgenin kalkınmasına destek verirken bir yandan da Avrupa Birliği kaynaklarını bölgeye kazandırarak yine bölgemizde çeşitli kalkınma ve gelişme faaliyetlerine öncülük ediyor. 11 projenin toplam hibe bütçesi 60 milyon avro yani 250 milyon lira. Bu kaynağı 8 yılda bölgemize bizzat yararlanıcı olarak ajansımız kazandırdı. 60 milyon avroluk kaynağın 45 milyon liralık bölümünü Samsun'daki lojistik merkezi oluşturuyor. Bunun dışında bölgedeki KOBİ'lere, ticaret ve ekonomi dünyasına yönelik olarak çeşitli strateji, eğitim ve kapasite oluşturma çalışmaları yürütüldü. Bölgemizden başka kurumlar tarafından hazırlanmış uygulanmakta olan projelerinde hazırlanması ve raporlanması sürecinde ajans ciddi teknik destek veriyor. OKA AB kaynaklarını kullanarak bölgedeki kalkınma, kapasite oluşturma gayretlerine destek veriyor. O anlamda bir vizyon ve perspektifimiz var" dedi.


'OKA OLARAK ÇORUM'DA BİR ÇOK PROJEYE İMZA ATTIK'


Proje Çorum İl Koordinatörü Özgür Özden Yalçın,  OKA'nın Çorum'da ki projelerinden bahsetti.


OKA olarak bölgenin gelişmesine büyümesine katkı sağlamak adına gerek yurt içi gerek yurt dışı fonların kullanmasına yönelik çalışmalar bulunduğunu ifade ederek, geçmişte çok sayıda proje yürütüldüğünü söyledi.


OKA olarak Çorum'da bir çok çalışmaya imza attıklarını belirten Yalçın, bunlardan bir tanesi Çorum Müzesi'nin Avrupa Birliği ölçeğinde gelişmesini sağlamak adına AB Fonu kapsamında kültür projesi kapsamında Çorum Müzesi Avrupa Birliği Müzeleri ödülüne layık görülmesi olduğunu söyledi. 
Çorum Müzesi için önemli katkı sağladıklarını dile getiren Yalçın, ayrıca Çorum'da Laçin'de Fırsat Var projesi ile engelli ve dezavantajlı vatandaşların kendi ayakları üzerinde durabilmesi için destek sağladıklarını kaydetti. Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz de konuşmasında proje kapsamında yaptıkları etkinlik ve eğitimlerden bahsetti.

KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ÜLKE EKONOMİSİNE ZARARI 65 MİLYAR TL


Kayıt dışı istihdamın ülke ekonomisine zararının 65 milyar TL olduğunu belirten Ceviz, proje kapsamında düzenledikleri eğitim ve etkinliklerle bölgede geniş hedef kitlesine ulaştıklarını söyledi. 
Yarışma, kamu spotları, istihdam şenlikleri gibi etkinliklerle kamuoyunda farklı hedef kitlelerin kayıt dışı istihdam konusunda bilinç düzeyinin artırılmasını hedeflediklerini dile getiren Ceviz, düzenledikleri etkinlik ve eğitimler kapsamında, 2 bin ilkokul öğrencisine ulaştıklarını ifade etti.

İstihdam şenliklerinde halkın yoğun ilgisi ile karşılaştıklarını kaydeden Ceviz, amaçlarının gelecekte de yeni neslin kayıtlı istihdama vermeleri gereken önemi anlamalarını sağlamak olduğunu söyledi. 
Konuşmasının devamında Temmuz 2016 yılına başlayan ve 30 Haziran'da sona eren proje kapsamına neler yaptıklarını açıklayan Ceviz, şunları söyledi:

" Projeyi tanıtıcı 6250 afiş ve 4000 broşür bastırdık. Ekim-Kasım 2016 aylarında illerde paydaş görüşmeleri tamamladık ve 4 adet toplantı yaptık. Toplantılara 44 kişi katıldı. 
Aralık ve Ocak aylarında 4 ilde 'İşletmelere yönelik farkındalık eğitimleri ve tanıtım etkinliklerini tamamladık. Bu kapsamda 8 toplantıda 167 kişiye ulaştık. Öğrencilere yönelik farkındalık artırma çalışması kapsamında 8 etkinlikte 1907 ilkokul öğrencisi ve 643 üniversite öğrencisine ulaştık. Yetişkinlere yönelik bilgilendirme etkinlikleri kapsamında 4 etkinlikte 96 öğretmen, imam, muhtar, 226'sı genel sağlık sigortası kapsamında olan kişiler olmak üzere 322 kişiye kayıtlı istihdamın önemini anlattık.

İşçi sendikalarına yönelik eğitim faaliyetleri kapsamında 4 eğitim toplantısında 60 sendika temsilcisine ulaştık. 
İşletme koçluğu faaliyeti kapsamında 20 işletmeye 4 ay boyunca danışmanlık hizmeti verdik. 2017 Şubat ayında 'Kayıtlı İstihdam' konulu resim yarışmasına 267 öğrencimiz katıldı. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini düzenlediğimiz İstihdam Şenlikleri'nde verdik."

Kaynak: www.corumhakimiyet.net


Son Güncelleme: 01.07.2017 00:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.