Arazi toplulaştırmaya 14 Milyon TL

Çorum İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi ‘Şubat Ayı Toplantıları’ dün gerçekleşen oturumla sürdü.

03 Şubat 2016 Çarşamba 10:01
Arazi toplulaştırmaya 14 Milyon TL

Çorum İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi ‘Şubat Ayı Toplantıları’ dün gerçekleşen oturumla sürdü.
Yerel basında yer alan habere göre, İl Genel Meclisi Salonu’nda düzenlenen toplantıda Çorum’daki toprak koruma ve arazi toplulaştırma çalışmaları ele alındı.
Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya’nın yönetiminde gerçekleşen toplantıda katip üyeler Aziz Sarüce ve Erhan Akar da hazır bulundu.
Yoklama ile başlayan toplantıda, bir önceki birleşime ait tutanak özeti okundu.
Meclis üyelerinin verdiği yazılı ve sözlü önergelerin değerlendirilmesi ile devam eden toplantıda bazı komisyonlar tarafından hazırlanan araştırma raporları okunup oylandı.
TÜRBELERİN DURUMU İNCELENECEK
Çorum’un Bayat ilçesine bağlı İleği Köyü ile Dodurga ilçesine bağlı Mehmet Dede Tekke Köyü’nde bulunan türbelerin bahçe duvarı ve çevre düzenlemesi konusunda İl Genel Meclisi’ne yazılı önerge teklifi verildi.
AK Parti İl Genel Meclisi Üyeleri Mehmet Tatlısu ve Erdoğan Köroğlu imzasıyla sunulan önergede, inanç turizmi açısından büyük bir ziyaretçi potansiyeli taşıyan her iki türbede de çevre düzenlemesine ihtiyaç olduğu belirtildi.
Söz konusu türbeler başta olmak üzere kırsaldaki bu tür yapıların incelenerek yapılabilecek çalışmaların araştırılması hususunda fikir birliğine varıldı. Önerge teklifi yapılan görüşmelerin ardından incelenmek üzere oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
TOPRAK RAPORU
İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun toprak koruma ve arazilerin daha verimli kullanımı konusunda hazırladığı rapor açıklandı.
Komisyon Başkanı Yusuf Kaya, konuyla ilgili bilgileri Meclis Üyeleriyle paylaştı.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMAYA 14 MİLYON TLGıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum’daki toprak koruma ve arazi toplulaştırma çalışmaları konusunda İl Genel Meclisi’nde sunum yaptı.


Mühendis Erol Sarı’nın da hazır bulunduğu toplantıda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erkan Elfaz Ermiş, Çorum’un Alaca ilçesinde 200 bin dekar arazide yürütülen toplulaştırma çalışmaları için 14 milyon 250 bin TL bütçe tahsis edildiğini kaydetti.


Tarım Reformu Kanunu kapsamında Sungurlu, Kargı ve Alaca ilçelerinde uygulama alanları belirlendiğini belirten Ermiş, arazi toplulaştırmanın faydalarını da anlattığı sunumunda şu bilgileri verdi:


“Sungurlu’nun Kula Köyü’ndeki 18 bin 772 dekar arazi 2008 yılında uygulama alanı ilan edildi. Ancak Arazi Toplulaştırma çalışmalarına yönelik hiçbir işlem yapılmadan tekrar Bakanlar Kurulu Kararı ile iptal edildi.


Kargı merkez ve bağlı köyleri 2010 yılında uygulama alanı ilan edildi. Bu alanlarla ilgili de herhangi bir çalışma yapılmadı. Kargı ilçesinde uygulama alanı ilan edilen saha 3 mahalle, 7 köy kapsamakta olup; toplam alan yaklaşık 45 bin dekar. Bu ilçemizdeki söz konusu sahada Avşar, Beygircioğlu, Çeltiközü, Çakırlar, Dereköy, Halılar ve Yeşilköy ile İmambey, Mihrihatun ve Bahçelievler Mahalleleri yer alıyor.


Alaca merkez mahalle ve köyleri ise 17 Ocak 2012 tarihinde uygulama alanı ilan edildi. Alaca ilçesine ait toplulaştırma sahasının ihalesi Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılarak bu sahamızda 3 mahalle 18 köy kapsama alındı.


İl Müdürlüğü olarak sekretarya işlemlerini yürüttüğümüz toplulaştırma işlemleri tamamlandığında 21 yerleşim yerindeki tarım arazileri sulama imkanına kavuşacak. Akören, Avutmuş, Beşiktepe, Bolatçık, Çalköy, Çatak, Çöplü, Fakılar, Gökören, İsahacı, Kızıllı, Koçhisar, Kuyluş, Ünalan, İbrahimköy, Bozdoğan, Hışır ve Örükaya köyleri ile Cumhuriyet, Yıldızhan ve Günhan mahallelerinin hudut sınırlarını kapsayan toplulaştırma yaklaşık 200 bin dekar alana sahip.


Hali hazırda Gözlem-MBD Ortak Girişim ortaklığının ihale yöntemi ile aldığı yüklenici firma; sonradan sahaya ilave edilen 4 yerleşim yeri haricindeki tüm alanın toprak haritasını çıkararak, toprak dereceleme çalışmalarını bitirdi. Ünalan, Fakılar, İsahacı, Beşiktepe ve Avutmuş köylerinde toplam 281 bin 756 metre uzunluğunda 4 metre bazı yerlerde 6 metre genişliğinde tarla içi yollar açıldı. Bunun 175 bin 812 metresi figüre malzeme ile kaplanıp kullanıma hazır sıkıştırılma işlemine tabi tutuldu.


Fakılar, İsahacı ve Kuyluş köylerinin arazi toplulaştırmaya yönelik 3. askıları ilana çıkarılıp son itirazlar değerlendirmeye alınıyor. İsahacı Köyü’nde ise planlanan 77 bin 314 metrelik tarla içi yol figüre edilerek çiftçilerimizin kullanımına açıldı. Bu üç köye yönelik 2016-2017 üretim sezonunda yer teslimi yapılacak. 


Bütçe olarak 14 bin 250 TL ihale bedeli olan projede 3 mahalle ve 14 köy bulunurken Bakanlık oluru ile İbrahimköy, Bozdoğan, Hışır ve Örükaya köyleri sonradan ilave edildi. Hali hazırda işi yapan firmaya 3 milyon 900 bin 143 TL hakkediş ödendi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Çorum merkezde Düvenci Ovası ile Hamdiköy-Sarimbey Ovası olmak üzere 2 ayrı alanda etüt raporu hazırlayıp Uygulama Alanı ilan edilmesi için, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne gönderdik.


Hamdiköy-Sarimbey Ovası; Bozboğa, Burunköy,  Çayhatap, Ertuğrul, Gökdere, Hamdiköy, Karabayır, Kınık, Kınıkdeliler, Sapa, Sarimbey, Sarışeyh, Sazdeğirmeni, Serban, Seyfe, Tarhan, Tarhankozlusu, Tatar, Yenice ve Yenihayat köy hudutlarını kapsayan 200 bin dekar alanı kapsıyor.


Düvenci Ovası; Ahmediye, Kuşsaray, Eskice, Boğacık, İkipınar, Güvenli, Büyük Düvenci, Küçük Düvenci, Konaklı, Ayvalı, Güney, Karahisar, Ataköy ve Mecitözü ilçesi Tanrıvermiş Köy hudutlarını kapsayan 200 bin dekar alanı kapsıyor. Bu projelerden Düvenci Ovası’nın ön ihalesi yapıldı. Kesin ihale ise bahar aylarında sonuçlanarak Bakanlar Kurulu Kararı ile 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu kapsamında uygulama alanı ilan edilmesi bekleniyor. Kesin olmamakla birlikte, bilgimiz dışında köy muhtarlarının talepleri doğrultusunda bu sahaya Mecitözü ilçesi Çitli, Işıklı, Kozören, Köseeyüp, Sarıhasan, Sülüklü, Terken köylerinin de ilave edildiği ifade ediliyor.”


Toplantıda ayrıca İskilip ilçesine bağlı Musular, Onaç, Seki, Soğucak, Yalak, Karagöz, Kılıçdere ve Eskiköy Köylerine ait yerleşik alan ve civarı tespiti ile ilgili olarak İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nca hazırlanan raporlar görüşülerek karara bağlandı.


İl Genel Meclisi toplantıları, bugün saat 13.30’da gerçekleşecek oturumla devam edecek.

Son Güncelleme: 26.07.2018 00:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.