Kreşti, Kur'an kursu olmuş, eee yani?..

Aquapark-hayvanat bahçesi derken, bugün de, eski başkanın dönemiyle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı

25 Eylül 2019 Çarşamba 19:30
Kreşti, Kur'an kursu olmuş, eee yani?..

GÜLESİN AĞBAL DEMİRER

Eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü döneminde yapılan icraatlara ilişkin haberlerin bugünlerde yaygın medyada sık sık yer alması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan hayvanat bahçesi-aquapark tartışmasından sonra bugün de, Muzaffer Külcü döneminde kreş yapımı için ihaleye çıkıp camiye Kuran kursu açıldığı iddiaları yayımlandı.

İddialara göre, Çorum Belediyesi tarafından 21 Ağustos 2017 tarihinde Buharevler Mahallesi’nde bulunan Hz. İbrahim Camii girişine 477 bin lira bedelle kreş yapımı için ihale açıldı. Ancak ihale sonrası kreş yerine caminin girişinde ‘Sübyan mektebi’ olarak adlandırılan bir Kuran kursu yapıldı. Aynı iddiayı Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Tuncay Yılmaz da sosyal medya hesabından paylaştı.

UYGULAMA NASIL GERÇEKLEŞTİ?

CHP’li Meclis üyesinin sosyal medya hesabından paylaştığı, bazı basın organlarının da gündeme getirdiği söz konusu iddianın perde arkası ise, öyle haberde basitçe yazıldığı gibi kreş niyetiyle Kur’an kursu açılışı değil elbette. Anlaşılan o ki, konuyu gündeme getirenler konunun arka planından çok sonucuyla ilgileniyor. Ne de olsa bu tür bir bakış açısı algı oluşturmada daha çok işe yarıyor. Doğrunun ne olduğunu merak edenler için kısa bir hatırlatmada bulunmak boynumuzun borcu. (Antiparantez belirtelim ki, derdimiz eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü savunmak falan değil. Okurları biliyor ki, habercim19 sayın Külcü’ye -görevden ayrıldıktan sonra değil- görevdeyken en sert eleştirileri yaptı. Yanlışa yanlış, doğruya da doğru dedi.)

Konumuza geri dönecek olursak, mevzunun geçmişi şöyle: İki dönem üst üste seçilen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün her dönem için Çorum kamuoyunun karşısına çıkıp bulunduğu vaadlerden biri de ‘Mahalle Kreşleri’ydi.

Projeye göre, Mimar Sinan, Gülabibey, Bahçelievler, Karakeçili, Buharaevler ve Ulukavak Mahallesi için ayrı ayrı kreş planlaması yapıldı. İşte bu kreşlerden birisi de Buharevler Mahallesi’nde bulunan Hz. İbrahim Camii zemin katı olacaktı. Ancak o dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, Çorum Belediyesi’nin yapmak istediği kreşlerle bakanlığın mevzuatı arasında pürüz çıktı. Bunun üzerine mahalle kreşleri projesi iptal edildi. O dönemde ihaleye çıkarılan Hz. İbrahim Cami girişine de bölge sakinlerinin talebi doğrultusunda sosyal, kültürel ve dini eğitimin hep birlikte verildiği Sübyan Mektebi yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt genelinde başlattığı Sübyan Mektebi (4-6 yaş grubu) projesinde Çorum pilot bölge seçildi. Çorum Belediyesi de bu projeye Hz. İbrahim Cami’nin zeminine Sübyan Mektebi açarak destek vermiş oldu. Ayrıca söz konusu alan yapıldıktan sonra bir protokolle Müftülük emrine tahsis edildi. Kaldı ki, burada çocuklar kreş ve Kur’an eğitimini birlikte alıyor.

Uygulama böyle. Ancak her nasılsa, CHP’li Belediye Meclis Üyesi ve birkaç yaygın basın uygulamayı, ‘kreş yapılacaktı, Kur’an kursu yaptılar’ diye lanse ediyor.

Takdir Çorumlu’nun.

BELEDİYE’DEN DOLAYLI AÇIKLAMA

İddialara dolaylı yoldan cevap, Başkan Yardımcısı Turhan Candan ile birlikte Müftü Muharrem Biçer’i ziyaret eden Belediye Başkan Vekili Lemzi Çöplü’den geldi. Çöplü, “Zaman zaman çeşitli mahfillerde "Kreş ve gündüz bakım evi nerede?" gibi maksatlı sorular soruluyor. Merak edenler, İl Müftülüğümüzden cevabını alabilirler; hatta gidip verilen hizmeti yerinde görebilirler.” dedi.

Belediye Başkan Vekili Lemzi Çöplü,  “Bu zamana kadar 15 Kur'an Kursu, 14 camii inşa ettik. Bunun yanında 53 camiinin abdesthane, wc inşası, dış yalıtım, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi önemli ihtiyaçlarını giderdik. Cemevlerimize gasilhane, iç tefrişat ve çevre düzenlemesi çalışması yaptık. Camilerimizin ve Cemevlerimizin düzenli olarak temizlik çalışmalarına devam ediyoruz. İnşa ettiğimiz Kur’an Kurslarına  Çorumlu Şehitlerimizin isimlerini vererek, kurs binalarımızı İl Müftülüğüne teslim ettik. İnşa ettiğimiz kurs binalarının bazıları müstakil bir alanda. Bazıları ise camilerimizin alt katında. Buraları hem hanım kardeşlerimizin dini eğitim almaları için hem de 4-6 yaş grubu çocuklarımız için birer kreş haline getirdik. İl Müftülüğümüz, bu mekânları en güzel şekilde değerlendirerek faaliyetlerini buralarda sürdürüyorlar.  Zaman zaman çeşitli mahfillerde "Kreş ve gündüz bakım evi nerede?" gibi maksatlı sorular soruluyor. Merak edenler, İl Müftülüğümüzden cevabını alabilirler; hatta gidip verilen hizmeti yerinde görebilirler. Dinimizi, kaynağından ve özenli bir şekilde öğretmek için caba gösteren tüm diyanet mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar ibadethanelerimize çok önemli katkılar yaptık. İmkanlarımız ölçüsünde yaptığımız bu çalışmalara devam edeceğiz.” şeklinde açıklama yaptı.

İl Müftüsü Muharrem Biçer ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çorum Belediyesi din hizmetleri konusunda bizim elimizi güçlendiriyor. Türkiye'ye örnek çalışmalar yapıyor. Çorum Belediyesi'ne din hizmetlerine verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Son Güncelleme: 29.09.2019 15:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gülesin Hanım'a 2019-09-26 16:38:35

Hanımefendi, bana Külcü'nün yaptıklarını savunmayın bana Külcü belediye başkanı olmadan önce gerçekten icralık mıydı? Belediye başkanlığından ALINDIĞINDA ise Çorum'un sayılı zengini olup olmadığını söyleyin ve benim bu belediyeye inanmamı sağlayacak örnekler verin.

Misafir Avatar
İcralık 2019-09-26 18:06:02 @Gülesin Hanım'a

Avukat K. bu konuyu iyi biliyor.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Mertçe 2019-09-26 16:47:40

Çorum Belediyesi Sayıştay raporuna göre borç sınırını aşmış mı? Aştı ise bu borçların artmasında yakınlarını işe aldıran ve belediyeden bu adamların maaşı veriliyor mu? Veriliyorsa bu haram günah değil mi bu sorum size Gülesin Hanım, Alınan işçilerin maaşları benim vergilerimden ödeniyorsa ben hakkımı helal etmiyorum. Bunlara sebep olan Külcü ve Zeki Gül'dür.

Misafir Avatar
Veli 2019-09-29 00:07:01 @Mertçe

Zeki Gülün yatacak yeri yok. en az 100 kişiyi sözleşmeli yapmı. işe yarasın yaramasın. eş dost akraba bırakmamış. komşusunun bile çocuklarını işe almış. Allah sorar bunları. Halada devletin parasıyla güreşin peşinde geziyor. Haram olsun.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Kreş 2019-09-25 23:36:53

Bir kere şu sübyan mektebi ismi degistirilsin cok itici gerçekten daha güncel bir isim verilsin lütfen resimlerde görülen gayet güzel ama bu tarz isimler halkin kafasini bulandırıyor

Avatar
Ahmet’e 2019-09-25 20:39:09

Ahmetcim senden büyük bir inşaatçı olur. Eğri otur doğru konuş. Senin inşaat malzemesi, mobilya, eğitim araç gereç fiyatlarından ne kadar haberin var. Müslümansan birilerine suizan’da bulunma. Varsa bildiklerin açık açık konuş ve ilgili yerlere şikayet et. İhmali olan varsa versin hesabını. Şimdi bunları yazınca Külcücü mü oldum? Hadi gidin ordan...

Misafir Avatar
Ahmet 2019-09-25 23:30:06 @Ahmet’e

Haberde ne yazıyor? Caminin zemin katına. Hangi inşaattan bahsediyorsun?

Beğenmedim! (1)
Avatar
Nafi 2019-09-25 21:13:26

Belediye işi olmayan işlerle uğraşınca şu anda belediyenin durumundaki gibi oluyor. Diyanet ne işe yarar müftülük be işe yarar. Çorum belediyesi borç batağında. Personelinin maaşını ödeyemez durumda O halde Diyanette belediyeye yardım etsin. Diyanetin bütçesi 8 bakanlığın bütçesinden fazla.

Avatar
Çorumlu 2019-09-25 21:57:48

Heryer imam hatip herkes imam olsunda rahatlayalım..

Avatar
Ali 2019-09-25 20:01:12

Chp hep yalan ve algı operasyonu yapıyor. Yapılan kursların hepsi ortada. Hiçbir teknik eleman yapılmamış bir binayı ve ya içerisine alınmamış malzemeyi alınmış gibi gösteremez. Bu sene hem sayıştay hem de içişlerinden müfettiş geldi . Onlar kendileti de biliyor nerelere neyin yapıldığını

Avatar
Ahmet 2019-09-25 19:45:40

Merak ettiğim konu yine 477 bin mi harcandı? Hazırda bulunan bir binayı sübyan mektebi yapmak için 477 bin harcandıysa büyük başarı, bravo. 477 bine bugünün fiyatları ile 10 sınıflık eğitim yeri döşenir en ileri teknolojisinden.