'Reform niteliğinde düzenlemeler yapıldı'

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2015 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu tasarısı görüşmeleri kapsamında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına konuşma yaptı.

13 Aralık 2016 Salı 20:52
'Reform niteliğinde düzenlemeler yapıldı'

Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2015 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu tasarısı görüşmeleri kapsamında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına konuşma yaptı.


Uslu, Sürdürebilir bir Sosyal Güvenlikten, sağlık hizmetlerinin finansmanına, çalışma hayatı ve istihdamın artırılmasına kadar 79 Milyon yurttaşımızı doğrudan ilgilendiren bir Bakanlık Bütçesini görüşüyoruz. Bu alanda, parlamentomuzun da desteği ile reform niteliğinde birçok yeni düzenleme yapılmıştır” dedi. uslu, konuşmasını şöyle sürdürdü:


MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN


Tüm Şehitlerimizi rahmetle anarak Gazilerimize şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Geçmişte darbe ve muhtıralardan, terörden çok çekmiş birisi olarak sivil siyaset ve demokrasi konusunda samimi olanların, terör ve şiddet, kimden gelirse ve hangi misyon adına olursa olsun karşı çıkmaları gerektiğini tarih önünde ifade etmeyi görev sayıyorum.


HALEP’TE ENKAZIN ALTINDA KALAN MASUM İNSANLAR DEĞİL TÜM İNSANLIK


Halep'e sıkışıp kalmış 80 Bin civarında ölümü bekleyen insan var. Suriye’de 6 yıldır rejim ve terör örgütlerince sürdürülen katliama göz yuman uluslararası camia oradaki bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların katledilmesinden sorumludurlar. Halep’te enkazın altında kalan masum insanlar değil tüm insanlıktır.


Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyinde Daimi Üyeler Rusya ve Çin’in ateşkesi veto ederek 2011 yılından beri 5 ve 6 kez insani yardım ulaştırılmasına engel olmuştur. Dünya’nın 5’ten büyük olduğu iddiasının ne kadar haklı olduğunu göstermektedir. İnsanlık suçu işlenen Halep’te başka ülkelerin havadan ve karadan bombalamasıyla kan ve gözyaşı üzerinden zafer ilan edilmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır.


YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI


Sürdürebilir bir Sosyal Güvenlikten, sağlık hizmetlerinin finansmanına, çalışma hayatı ve istihdamın artırılmasına kadar 79 Milyon yurttaşımızı doğrudan ilgilendiren bir Bakanlık Bütçesini görüşüyoruz.


Bu alanda, parlamentomuzun da desteği ile reform niteliğinde birçok yeni düzenleme yapılmıştır.


Birkaç başlık halinde özetlemek gerekirse;


İŞSİZLİK…


İşsizlik Dünya’da ve Ülkemizde en baş sorunlardan birisidir. Cumhuriyet Hükümetlerinin istihdamı artırma çabalarının da farkındayız. Ancak bugünkü ihtiyaç şekil değiştirmiş ve “nitelikli iş gücü” gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu minvalde yeni düzenlemeler 2023 vizyonunun da belirlenen hedefler buna göre düzenlenmiştir. 


Yatırımın, üretimin istihdama etkisi


Son olarak Sn. Başbakanımız tarafından 08.12.2016 tarihinde açıklanan “ Ekonomik Önlemler” paketi ile de KOBİ’lere ve iş gücüne yönelik önemli kararlar alınmıştır. KOBİ’lere işletme kredisi ve borçlanma ile Kamu bankalarına ilişkin faiz sınırlamaları, kamuda tasarruf tedbirlerinin taadat edilmiş olması, ilave borçlanma yapılmayacak olması, prim ödemelerinin ötelenmiş olması, 500 bin kişilik aktif işgücünün yararlanacağı yeni düzenlemeler ve kaynağının belirlenmiş olması son derece önemlidir.


Yunanistan, İspanya, Hırvatistan ve Güney Kıbrıs Türkiye’nin iki katı işsizlik sorunu ile uğraşırken, Türkiye’nin işsizlik oranının Konjonktürel tüm olumsuzluğuna rağmen %13’lerden AB’nin bugünkü ortalamasına yaklaştırarak % 10’lar seviyesine çekmiş olması önemli bir sonuçtur. 
Finansal krizlere, savaşlara, daralmalara, piyasalardaki sert rekabete yani olumsuz tüm koşullara rağmen, Alınan tedbirlerle iş gücü piyasalarında önemli yasal düzenlemeler yapılmış ve istihdamı artıracak Sosyal Devlet anlayışı olumlu verilere yansımıştır.

Ayrıca Genel Sağlık Sigortasına geçilmiş olması önemlidir.
Nitekim 6631 sayılı Kanunla, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlara 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlara ise 25 yaşını geçmemek üzere, mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle anne, baba veya evlilerse eşleri üzerinden sağlık yardımı alma hakkı getirilmiştir.

İŞSİZLİK SİGORTASI


Yine önemli bir sigorta dalı olarak işsizlik sigortasının kurulmuş olması çalışma hayatına getirilen önemli bir yeniliktir. Önemli bir Sosyal Devlet unsuru olarak işsizlik sigortası hayata geçirilmiştir.

SOSYAL GÜVENLİK

Etkin, verimli, kolay ulaşılabilir ve sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi sayesinde aktif sigortalı sayımız 20 milyonlara ulaşmışken (20 Milyon 319 bin 440), pasif sigortalı sayımızda 11 milyona (10 Milyon 959 Bin 430) gelmiş olması ve devletin primli katkısını sağlamış olması önemli gelişmelerdir.
Sağlık karnesinin kaldırılmış, e-reçete uygulamasına geçilmiş olması, eczaneler ve hastanelerin tümü çalışanlara açılmıştır. 530 SGM yerinde sigortalılara hizmet etmektedir.75 adet SGM’nin de kuruluş çalışmaları devam ediyor.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ


Yine çocuk işçiliği ile mücadelede 2006 yılında Türkiye önemli başarı göstererek ILO da en başarılı ülke seçilmiş ve çocukların eğitime yönlendirilmesi ve özellikle meslek eğitiminin önündeki engeller kaldırılmıştır.


ENGELLİLER


Engelli kardeşlerimizin istihdamında önemli gelişmeler kaydedilmiş 2002 de sadece 5 Bin 077 olan engelli memur bugün 50 binlerle (48 Bin 963)ifade edilir olmuştur.


SENDİKALAR VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ


Sendikal mevzuata yönelik 30 yılda gerçekleştirilemeyen reformlar gerçekleştirilmiş olup, (baraj ve barikatlar) Noter şartları ve maliyetleri yerine, örgütlenmenin önünü açan ileri düzenlemeler yapılmış ve bu sayede sendikalı ve Toplu Sözleşmeli işçi sayısı artmıştır. (2009 işçi sayısı 5.398.296, üye sayısı 3.232.679, sendikalaşma oranı 59,88, 2016  işçi sayısı 13.038.351, üye sayısı 1.499.870, sendikalaşma oranı 11,50) 
Sendikaların içişlerine yönelik engeller (denetim gibi) kaldırılmıştır. Daha demokratik işleyiş sağlanmıştır.

Bakanımızın bilgisine bazı önermelerde bulunmak istiyorum lütfen; Çalışma yaşamındaki statü karmaşasını ortadan kaldıracak, Kıdem Tazminatı Fonu ile işçiyi özgürleştirip, işletmelerin primli katkılarını sağlayacak, sendikal kültürü yaygınlaştırarak, sendikal örgütlülüğü teşvik ederek yeni düzenlemelere devam ediniz, Sosyal etiketleme bunlardan sadece birisidir. Yeşil pasaporttan daha etkilidir.

İŞSİZLİK SİGORTASININ KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ


Türkiye’de mevzuat boşluğundan ziyade “Sosyal Kabul Sorunu” vardır ve bir an önce aşılması gerekir.
İşsizlik sigortası kapsamı genişletilip erişimi kolaylaştırılmalıdır. Kamuda 3 Ay ya da 5 Ay 29 gün gibi mevsimlik ya da geçici olarak çalışanların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları önemli gelişmelerdir. Ancak ya işsizlik sigortasından da istifade etmeleri ya da kesin çözüm olarak kadro ihdasını gerçekleştiriniz.

Kamu ya da özel sektörde geçici işçilik olmaz “geçici iş” olur. Geçici işlerde taadat edilerek kolayca belirlenebilir. Yine İş Sağlığı Güvenliği yasasında getirilen İşçi temsilciliği, tıpkı AB’de olduğu gibi örgütsüz iş yerlerinde de ihdas edilerek sendikal alt yapı oluşturulmalıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı kapanan işyerlerinde işçi alacakları ile ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Bu düşüncelerle ÇSGB Bütçesinin Bakanlık çalışanlarına ve tüm emekçilere hayırlı olmasını dilerim.”

 

Son Güncelleme: 13.12.2016 20:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.