'şeker üretiminde 15'nci sıradayız'

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, şekerpancarı hasadının başladığını belirterek çiftçilere bereket ve bol kazançlar diledi.

21 Eylül 2016 Çarşamba 15:32
'şeker üretiminde 15'nci sıradayız'

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, şekerpancarı hasadının başladığını belirterek çiftçilere bereket ve bol kazançlar diledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Gül, şunları söyledi;


İlimiz tarımı ve ekonomisi açısından şekerpancarı tarımı ve şeker üretimi binlerce  ailenin ve bireyin geçimi, geleceği, geliri ve istihdamı demektir. Şeker sanayi, hayvancılık ve yem girdisi başta olmak üzere şekerpancarı birçok konuda ülkemizin olduğu gibi ilimizin de stratejik ürünlerindendir. Önemli bir yere sahip olan  Şekerpancarının hasadı başlamış bulunmaktadır. Çiftçimize  bereket ve bol kazanç diliyorum.  


Dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya olup, dünya üretimindeki payı %22`nin üzerindedir. Bu ülkeyi %16`lık payla Hindistan ve %8`lik payla Çin takip etmektedir. Türkiye %1,3`lük payla 15. sırada yer almaktadır.


 Türk Şeker verilerine göre ilimiz Çorum 2015 yılı sonu itibariyle   25.023 dekar alanda 136.5690 ton şekerpancarı üretimi yaparak 17. sırada yer almaktadır. İl Gıda tarım Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ise  ilimizde 30970 dekarlık alanda 152.872 ton  üretim yapılmakta ve en çok üretim yapılan 7. üründür.


 Hal böyle iken şekerpancarından yapılan şekerin yerini; glikoz, izoglikoz ve fruktoz şurubuna bıraktırmak isteyen lobiler vargüçleriyle çalışmaktadırlar. Amaç ülkemizin, çiftçimizin çıkarı değil, şekerpancarının sürdürülebilir üretimi değil, topluma sağlıklı, doğal şeker yedirmek ise hiç değildir. 


Türkiye gibi şeker ihtiyacını pancar şekerinden karşılama imkânı olan ve pancar şekeri sanayisi gelişmiş AB ülkelerinde bu oran çok daha düşüktür. Mesela Almanya'da NBŞ'nin toplam şeker kotası içindeki oranı % 1.9, Polonya'da %3, Fransa, İngiltere, ve Hollanda'da % 0'dır


Pancar şekerine alternatif bir ürüne ayrıcalık tanınarak kota artırımının tarım sektörünü ve pancar sanayinin desteklediği yan sektörleri olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Mevcut kanunda bile AB ortalamalarının çok üzerinde üretim kotası verilen NBŞ`lerin kotasının daha da artırılması pancar şekeri sanayi ve pancar üreticilerini olumsuz yönde etkileyecektir.  


Sonuç olarak, Türkiye`de NBŞ kotalarının sürekli olarak artırılmasına bir son verilmeli ve AB kota seviyelerine uygun olarak yeniden düzenlenme yapılmalıdır. Şeker üretim maliyetlerini düşürmek için şeker pancarı tarımı desteklenmelidir. Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir. Çünkü Sayın Maliye Bakanı Naci Ağbal Bey; “
Şeker sektörünün özelleştirilmesi, özelleştirme programında olan birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. Benim kanaatim bu. Yani TÜPRAŞ'ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var, mega bir üretim, fabrika ortamı var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom'u özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım” demiştir. Bu konudaki düşüncelerini önemsiyor ve  pancarın yetiştirilmesinden şeker üretim ve pazarlanmasına değin tüm süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacakları örgütler başta olmak üzere  yönetim ve siyasi erkden  bu sözlerin arkasında durulması ve desteklemeleri gerektiğine inanıyorum.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Son Güncelleme: 21.09.2016 15:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.