Suya 89 milyon ödenek, 36’sı Koçhisar’a

AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Oğuzhan Kaya, yaptıkları ortak açıklamada, su yatırımlarına 89 milyon lira ödenek aktarıldığını duyurdu.

25 Ekim 2020 Pazar 14:07
Suya 89 milyon ödenek, 36’sı Koçhisar’a

AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Oğuzhan Kaya, yaptıkları ortak basın açıklamasında, Çorum’a DSİ tarafından 89 milyon lira yeni ödenek aktarıldığını bildirdi. 
Yapılan yazılı açıklamaya göre, Milletvekilleri Ceylan ve Kaya,  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız ile görüştü. Görüşmede DSİ’nin Çorum’da devam eden yatırımlarını ele alındı.
Görüşmenin ardından ortak bir açıklama yapan Ceylan ve Kaya, Çorum’daki DSİ yatırımları için toplam 89 milyon TL ödenek tahsis edilerek DSİ 54. Şube Müdürlüğü’ne gönderildiğini açıkladı.

TIMARLI SULAMA PROJESİNE 43 MİLYON YENİ ÖDENEK

Tımarlı sulama projesine 2020 yılı içerisinde daha önce 17 milyon  ödenek geldiği belirten Ceylan ve Kaya, son olarak da 43 milyon TL yeni ödenek aktarıldığını, bu yılki ödeneğin 60 milyon liraya yükseldiğini ifade etti.
Tımarlı sulama 2. Kısımda Bayat-İskilip-Uğurludağ ilçelerinde toplam 63 bin 700 dekar sulama arazisinin sulamasının yapılacağını anlatan Ceylan ve Kaya, yeni sağlanan ödenek ile 2021 yılı sulama sezonu başlangıcına kadar 25 bin dekar arazinin şebeke imalatlarının tamamlanarak sulamaya hazır hale getirileceği bildirdi.

ÇORUM İÇME SUYU İSALE HATTINA 36 MİLYON

Koçhisar Barajı’ndan Çorum’a içme suyu için gerekli olan 12 milyon 120 bin metreküp suyu karşılayacak isale hattı işi için ödenek çıkarıldığını vurgulayan Ceylan ve Kaya, bu yıl sonuna kadar 20 km’lik hattın döşeneceğini, Hatap Barajı ile Arıtma Tesisinin arasındaki imalatların tamamlanacağını dile getirdi.

AŞDAĞUL BARAJI 2021 YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Milletvekilleri Ceylan ve Kaya, Ortaköy’e bağlı Aşdağul beldesinde inşa edilecek Aşdağul Barajı için keşif bedeli 45 milyon lira ve tamamlandığında 3 bin 520 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak olan Aşdavul Barajı’nın, 2021 yatırım  programına alınarak önümüzdeki yıl çalışmalara başlanacağı bilgisini paylaştılar.

KIRANKIŞLA BARAJI BAŞLIYOR

Sungurlu ilçe merkezinin 6 milyon 300 bin metreküp su ihtiyacını ve 31 bin 720 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak olan Sungurlu Barajı için ilk etapta gerekli ödeneklerin tahsis edileceğini belirten Ceylan ve Kaya, Kırankışla Barajı için çalışmalara hızla başlanılacağını ve 2021 yılında bitirilerek hizmete sunulacağını taahhüt ettiler.

OĞUZLAR BARAJI 2021 SULAMA SEZONUNA BİTİRİLECEK

560 bin metreküp su biriktirme alanına sahip Oğuzlar Göletinin sulama şebekesinin ihalesinin yeniden yapılarak 3 milyon 678 bin TL’ye bedelle ihale edildiğini aktaran vekiller, yer teslimi yapılan gölete de gerekli ödeneğin aktarıldığını bildirdiler. Ceylan ve Kaya, göletin 2021 yılı sulama sezonuna bitirilerek Oğuzlarlı çiftçilerin hizmetine sunulacağı sözünü verdiler.

MECİTÖZÜ’NDE İKİ GÖLET İNŞAATINA BAŞLANIYOR

Mecitözü’nde bulunan bazı yatırımların da durumunun görüşüldüğünü bildiren Milletvekilleri Ceylan ve Kaya, “2017 yılı sonuna kadar tamamlanan Figani ve Kozören sulama inşaatlarında Figani köyünde 3 bin 840 dekar Kozören köyünde ise 3 bin 200 dekar alan kapalı borulu sistem sulaması şebekesi döşenmişti. Yapılan çalışmalar ile 3 yıldır yağmurlama ve damlama gibi modern sulamalar yapıldı. Tekrardan ihale edilerek 7 milyon 500 bin TL keşif bedeli ile tekrardan ihale edildi ve çalışmalara kısa zamanda başlatılacak” diye konuştular.

BAYINDIR GÖLETİ 2021’DE TAMAMLANIYOR

Toplamda 4.010 dekar tarım arazisini su ile buluşturacak Bayındır Göletinin çalışmaları tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Ceylan ve Kaya, aktarılan 7 milyon TL ödenek ile çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanarak, 2021 yılı sulama dönemine kadar çiftçilerin hizmetine sunulacağını taahhüt ettiler.

İNCESU GÖLETİNE 9.5 MİLYON ÖDENEK

Tamamlandığında Kargı ve İncesu köylerine ait 8 bin 420 dekar arazinin kapalı borulu şebeke ile yağmurlama ve damlama olarak sulanması sağlanacak olan İncesu Göleti ile ilgili de bilgi veren Ceylan ve Kaya, gölet için 6 milyon lira yeni ödenek aktarıldığını kaydettiler. Yeni aktarılan ödenek ile toplamda 9 milyon 500 bin TL gölet için ödenek sağlandığını anlatan Ceylan ve Kaya, 2021 yılı sulama başlangıcına kadar 6 bin dekar işletmeye açarak çiftçilerin hizmetine sunulacağı sözünü verdiler.

KIZILIRMAK GEÇİŞ ISLAHINA 13.5 MİLYON ÖDENEK

Kızılırmak geçiş ıslahı için de 13 milyon 500 bin TL ödeneğin aktarıldığını bildiren Ceylan ve Kaya, “Tamamlandığında sahil kentlerini aratmayacak olan projede bugüne kadar 65 milyon TL ödenek aktarılan ve ziyaretimiz sonrasında aktarılan 13 milyon 500 bin TL ek ödenek ile toplamda 78 milyon 500 bin TL ödenek aktarılan Islah çalışmalarında yıl sonuna kadar kazık imalatlarının bitirilmesi planlanmaktadır” bilgilerini paylaştılar.

DUTLUDERE SULAMASI 2021’DE İHALE EDİLİYOR

Çorum’daki önemli yatırımlardan biri olan Dutludere Sulaması projesinin de 2021’de ihale edileceğini açıklayan Ceylan ve Kaya, “Toplamda 58.890 dekar alana su temini yapacak projenin yapılan çalışmalar sonucunda %47 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, projenin tamamlanan kısımlarında Kuyumucu, Gökgözler, Gözübüyük, Kargı, Güvercinlik ve Berk köylerinin 2019 ve 2020 yıllarında borulu hatlara ve kanallara su verilmiş ve yöre çiftçilerinin yaklaşık 20 bin dekar tarım arazisinin 2 yıl boyunca sulama yapmasını sağlanmıştır. Bu sayede bazı bölgelerde ikinci ürün ekimi yapılmaya başlanmıştır. Projenin kalan kısmı ise yöre halkının taleplerini karşılayacak şekilde revize proje yapılarak 2021 yılında ihale edilecek” şeklinde konuştular.

OSMANCIK İÇME SUYU ARITMA TESİSLERİ İHALE EDİLİYOR

Ceylan ve Kaya, Osmancık İlçesi’nde içme suyu ihtiyacının uzun yıllar giderecek olan Arıtma Tesisi ile ilgili önemli gelişmenin olduğunu belirterek, “Dereboğazı Barajı’ndan alınacak yıllık 2.71 milyon metreküp içme suyu 15 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Osmancık ilçe merkezine verilecektir. Günlük arıtma kapasitesi 12.000 metreküp olan arıtma tesisinin inşaatı Aralık ayında ihale edilerek, çalışmalar hemen başlatılacaktır. 2018 yılında tamamlanan Dereboğaz barajında su tutulduğundan rezerv hazır.” diye konuştular.

İSKİLİP DEREKARGIN GÖLETİ 2021’DE TAMAMLANACAK

İskilip İlçesi’nde yapımı 2017 yılında tamamlanan ve 1.31 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip Derekargın Barajı Sulama Şebekesi ile ilgili de ödenek sağlandığını bildiren Ceylan ve Kaya, sulama şebekesinin tamamlandığında 3.960 dekar araziyi sulayacağını ifade ettiler. Milletvekilleri Ceylan ve Kaya, gerekli ödenekleri çıkararak 2021 yılı içerisinde sulama şebekesini tamamlanarak çiftçilerin hizmetine sunulacağını dile getirdiler.

KIZLARPINARI BARAJINA 25 MİLYON ÖDENEK

Devrez çayı üzerine yapılacak olan Kızılpınarı Barajı için de ödenek sağlandığını duyuran Milletvekilleri Ceylan ve Kaya, barajdan Kargı ilçesine ait 26.030 dekar tarım arazisinin sulanacağını ifade ettiler. Baraj inşaatının devam ettiğini, inşaatın ilerlemesine göre sulama şebekesinin ihale edileceğini belirten Ceylan ve Kaya, Kargı tarımına büyük fayda sağlayacak olan projenin ilçedeki çiftçilerin çok daha verimli ürün almalarını sağlayacağını vurguladılar.

DODURGA GÖLETİ 2020 YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Milletvekilleri Ceylan ve Kaya, Dodurga ilçe merkezinde yapılacak olan kütük depolama tesisleri, rekreasyon ve hayvanların içme amaçlı yapılacak gölet yatırım programına alındığını belirterek, 10 milyon lira bedeli olan göletin 2020 yılı yatırım programında olduğu kaydettiler.

Ceylan ve Kaya,  başta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ve DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’a yatırımlara sağladıkları ödeneklerden dolayı teşekkürlerini ilettiler.


 

Son Güncelleme: 30.10.2020 09:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Beyhan 2020-10-26 13:17:23

SU dan sebepler :)

Avatar
Murat 2020-10-25 15:13:57

Sevinmemek gerek sulanabilir arazi çoğaldıkça Çorum'a şanlıurfa'dan tarım işçileri gelip yerleşiyorlar, işsizlik artacak çorum yaşanmaz hale gelebilir

Misafir Avatar
bakış açısı 2020-10-27 08:25:56 @Murat

o zaman Çorumlu çalışsın?

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Beyhan 2020-10-26 13:19:15 @Murat

Sevinmemek mi gerek ??? Su arttıkça Urfalılar artacak gibi bir teoriye nasıl ulaştınız hangi kafayla ? Bide bunlar oy kullanıyor ya gerçekten inanamıyorum:)

Beğenmedim! (0)
Avatar
Murat a cevap 2020-10-25 19:18:12

Böyle saçma mantık olmaz . Biz arazimize sahip çıkmalıyız. Köylü sulu arazide kazanacak ki şehre gelmeyecek . Şimdi kazancı bereketsiz.

Avatar
corum 19 2020-10-30 10:40:52

enflasyon su kadar mazot tohum gubre bu kadar yunanistandan bugday suriyeden patates ithal kalitesiz dusuk verimli uretim ilaca bogulmus sebze meyve kabak asili karpuz halimiz duman