Çorum’da kuraklık ve içme suyu rezervlerinin dip yapması sonucu tasarruf çağrıları giderek artmaya başladı.
Çorum Belediyesi kenti susuz bırakmamak için bir yandan Koçhisar Barajı İsale Hattı’nı bir an önce şebekeye bağlamaya çalışırken, diğer taraftan harıl harıl yeni su kuyuları bulmaya çalışıyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, merkez mahalle muhtarları ve kurumsal olarak belediye art arda su tasarrufuna dikkat çekiyor.
Vaziyet o kadar ciddi olmalı ki, yine Çorum Belediyesi içme suyunda tasarrufun özendirilmesi ve farkındalığının arttırılması için okullarda öğrencilere seminerler vermeye başladı. Belirlenen 4 okulda 676 öğrenciye ‘Sular Boşa Akmasın Şehrimiz Kurumasın’ konulu seminer verildi. Seminere katılan öğrencilere su muhafızı rozeti takıldı.
Tam da bu sırada bazı yerel yazılı medya mecralarında Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Deniz’in editörlüğünde 2012 yılında hazırlanan ‘Binalarda Su Tasarrufu ve Hijyen’ kitabı gündeme getirildi.
Hatırlarsak, 2012 yılında Seramik Sağlık Gereçleri Üreticileri Derneği’nin (SERSA) sosyal sorumluluk projesi olarak Ece Grubu Yönetim Kurulu Başkanı olan işadamı Erdem Çenesiz’in talebi doğrultusunda üniversite-sanayi işbirliği kapsamında hazırlanan kitap 6.250 adet bastırılıp, tüm Türkiye’de ilgili paydaşlara ücretsiz olarak dağıtılmıştı.
Su tasarrufu amaçlı olarak endüstriyel tesis atık sularının tekrar kazanılmasına yönelik 3 adet de uluslararası yayını bulunan Prof. Dr. Vedat Deniz, “kömür yıkama tesisi”, “seramik fabrikası” ve “barit maden tesisi” isimli yayınlarında atık sularının farklı polimerler kullanılarak tekrar temiz su olarak kazanılabileceğine dikkat çekiyor. Bu sayede endüstriyel tesisler için su tasarrufu sağlanabileceğini de ortaya koyuyor.
Akademisyen Deniz, kitabın önsözünde su tasarrufunun önemine dikkat çekerek, şu ifadelere yer veriyor: “Dünyamızın dörtte üçü sularla kaplı olması nedeniyle mavi gezegen olarak da bilinir. Ancak bu özelliğe sahip olmasına rağmen bu suyun % 97,5’i okyanus ve denizlerde tuzlu su olarak bulunur. Geriye kalan % 2,5’i tatlı sudur. Yeryüzünde kullanılabilir tatlı su kaynaklarının kısıtlı oluşu, endüstriyel gelişmelere paralel olarak mevcut kaynakların bilinçsizce kirletilmesi, dünya nüfusunun ve insanlığın refah seviyesinin artmasına bağlı olarak su tüketiminin artması suyu stratejik bir kaynak haline getirmektedir. İnsanoğlu için 20. yüzyılda petrol ne kadar önem arz etmiş ise, 21. yüzyılda da suyun, o kadar önem arz edeceği öngörülmektedir. Günümüzde dünyanın birçok yerinde su kaynaklarına sahip olabilmek için sıcak ve soğuk savaşlar verilmektedir. Bu sebeplerden dolayı, çağımızın en büyük sorunlarından birisi de su yönetimi ve buna bağlı olarak su kaynaklarının korunması ve tasarrufu olacaktır. Su tüketiminin etkinleştirilmesi, en basit anlamıyla su tasarrufunu teşvik ederek mevcut kaynakların daha uzun süre ihtiyaca cevap vermesini sağlamaktan ibarettir. Aslında, işe doğadan değil musluktan başlayacak bir yönetim anlayışı ile mevcut geliştirilmiş kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanımı ve bunun sonucunda oluşan ilave kaynaklarla sağlanarak yeni kullanıcılara hizmet sunmak rasyonel ve çağdaş su yönetiminin en öncelikli konusudur. Çevresel sorunların arttığı günümüzde çevreyi korumak adına su tüketiminin azaltılmasını sağlamak, yapılması kolay ve en akılcı yoldur. Tüketimi azaltmak sadece temiz su tasarrufu sağlamakla değil daha az miktarda suyu ısıtmakla da mümkündür.2
ÇORUM BELEDİYESİ BU KİTABI DEĞERLENDİREBİLİR
Çorum’un içme suyu konusunda yaşadığı problem esasında yeni değil ve uzun bir geçmişe dayanıyor. Çok değil, yakın geçmişte resmi kaynaklara göre, Türkiye genelinde 81 il arasında yıllara sair yağış miktarı, kuraklık ve içme suyu ihtiyacı açısından ilk 3’e giren Çorum’da, sadece şu an değil gelecekte de benzer problemi yaşamamız kuvvetle muhtemel olduğundan, Prof. Dr. Vedat Deniz’in kamu ve vatandaşa anlaşılır bir dille aktardığı su tasarrufunu özetleyen kitabının Çorum Belediyesi tarafından basılması ve ücretsiz dağıtımı alternatif olarak düşünülebilir.
Hoca 2012 yılında dikkat çekmiş bizim belediye yetkilileri 9 yıldır ne yapmış? Kocaman bir hiç
Yahu arkadaş Çorum un dört bir yanı hobi bahçeleri ile dolu. Her bağ da bahçede su kuyusu yok mu? Burası orta Anadolu 1000 yıldır buralar kurak ve yağışsız. Atalarımız bilmiyormuydu kiraz,şeftali, çilek ekmeyi. 2 kilo organik domates yiyeceğim diye 10 ton su harca. Yer altı sularını bitir. Ondan sonra gel binada,okulda,camide insanların temizlik için harcadığı 5 litre suya göz dik. Böyle saçmalık olamaz.
Salgına karşı hiçbir faydası olmayan bir uygulaması vardı belediyenin. Sokak yıkayıp toprağa kimyasal atık akıtmayın diye yırtınıyorduk, çevreyi korumak adına. Şimdi su arayan başkan da poz veriyordu.