‘Tedbir alınmazsa kayıplar sürer’

Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Türkiye ekonomisinin işçilerin ölü bedenleri üzerinde yükseldiğini bildirdi.

03 Kasım 2014 Pazartesi 10:23
 ‘Tedbir alınmazsa kayıplar sürer’


Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, Türkiye ekonomisinin işçilerin ölü bedenleri üzerinde yükseldiğini bildirdi.


İş güvenliği önlemlerinin maliyet olarak değerlendirildiği müddetçe her ün yeni kayıpların verileceğini belirten Öztürk, yaptığı açıklamada şöyle dedi; “Soma`da gazla boğulan işçilerin acısı dinmemişken, Ermenek`te işçi kardeşlerimiz suyla boğulurken son olarak  Isparta`da öldürülen işçilerin haberleri Türkiye’nin üzerine bir asansör gibi düştü. Ahbap çavuş kapitalizminin ahlaksız iş yaşamında kar  sömürü ile birlikte yoksulların ocağına   bir kez daha ölüm düştü.


Alınmayan önlemler ve yapılmayan denetimler sonucunda insanlarımız iş cinayetlerine kurban verilmektedir. İş cinayetlerinde dünya birincisi olan Türkiye`de işverenler katil, devlet ise cinayetlerin bir numaralı sorumlusudur. Artık emekçilerin ölü bedenleri ile zenginleşen bu sisteme dur deme vakti gelmiştir. Herkes madenlerde, inşaatlarda, tarlalarda can veren emekçilerin yasını alanlara çıkarak tutmalı, bugün Ermenek`te timsah gözyaşları döken yetkililerden hesap sormalıdır.


Türkiye ekonomisi biz öldükçe büyümekte (?), biz yaralandıkça grafikler yükselmektedir. İş güvenliği önlemleri fazladan maliyet olarak değerlendirildiği sürece her gün yeni kayıplar verilmeye devam edecektir. Meclis`te bu sıralarda yapılan merkezi bütçe görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na ayrılan bütçenin düşürülmesi zaten yapılmayan denetimlerin önümüzdeki dönemde iyice azalacağını göstermektedir. AKP hükümeti mevsimlik tarım işçileri, inşaat işçileri, ev eksenli çalışan işçiler ve madenlerde çalışan işçilerle ilgili uluslararası sözleşmeleri imzalamamakta, cinayetleri kaderci mantıkla açıklamaya devam etmektedir. Dün Ermenek`te kameralara şov yapan bakanlar madenci ailelerini azarlayacak kadar densizleşmiştir. Isparta`nın Yalvaç ilçesi yakınlarında bahçeden elma toplayarak geçinen mevsimlik tarım işçisi 30 kişilik midibüse 45 kişi bindirilip çoğu kadın olmak üzere 18 kişi trafik kazasında feci şekilde can verdi. Bu sonuç kabile devleti anlayışı ile sürdürülen çalışma yaşamının kendisidir.


Bizler Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak toplumsal emeğin sahip olduğumuz en değerli şey olduğunun farkındayız. Bu yüzden emek alanında yaşanan her ölümün bütün değerlerimizi bizden almak için işleyen devlet ve sermaye işbirliğinde gerçekleştiğini biliyoruz. Okullarda ve üniversitelerde katledilen işçilerin çocuklarını yetiştiren biz emekçilerin; artık yeni cinayet haberleri duymaya tahammülü yok. Madende yaşayabildiği sürece çalışan ama çocuklarının başını okşayacak vakti kalmayan, inşaatta çalışmak için hiç tanımadığı memleketlere giden, kendi toprakları işgal altında olduğundan başkalarının tarlalarında çalışan anneleri ve babaları sinsice katleden bu sistemde bizlerin öğrenecek hiç bir şeyi kalmamıştır.


Sendikamız hiçbir katliamın ve cinayetin yanında yer almayan onurlu insanların emek örgütüdür. Bu ülkenin geleceği olan çocuklarımıza sınıflarda pembe hayaller kurdurmayı ve yalanlarla onları kandırmayı reddediyoruz. Her gün yeni canlarımızı alarak büyüyen ekonomide isimlerimizi değil sayılarımızın ölçülmesine izin vermeyeceğiz. 19. yüzyılda madenlerde yaşanan toplu ölümleri, Bağcılar`da, Adıyaman`da ve Bursa`da katledilen kadın işçileri ve daha onlarca kaybımızı unutmuyor, unutturmuyoruz. Herkesi yaşanan katliamlara karşı ses çıkarmaya çağırıyor;  Isparta`da katledilen işçilerin ailelerine baş sağlığı diliyor, yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını umut ediyoruz."




Son Güncelleme: 03.11.2014 10:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.