Çorum son iki gündür bir çocuğun çevre yolunda yaşanan trafik kazasında hayatını kaybetmesini konuşuyor. Can kaybının yaşandığı her kaza, bela veya felaket istisnasız herkesi üzer, ancak kaybımız 13 yaşındaki bir çocuk olunca acı daha fazla katmerleniyor. Kazanın nasıl ve ne şekilde olduğunu bir kenara bırakıp sadede gelelim.

TRANSİT YOL, BİTMEDİ...

Şehir geçişi olan güzergah, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan transit geçiş noktası. Bitmedi; imar durumuna kabaca bakıldığında çevre yolumuz konut, ticaret alanı, yol boyu tesisi, eğitim, sağlık, sanayi ve bilumum tüm unsurları çevresinde barındırıyor. Açıkçası çevre yolumuzda üniversitesinden hastanesine, okulundan konutuna, pazar yerinden fabrikasına kadar ne ararsan var. Sözün özü çevre yolu meskun mahallin içini geçtik, tam göbeğinde.

Peki ne yapacağız?

Yazıp çizmekten usandık, dilimizde tüy bitti; bu memlekete alternatif çevre yolu farz. Bugüne kadar yeni çevre yolu yapılamadı, ama çok uzun yıllar önce avan bir proje hazırlanmıştı. Sonrasında kısmen aşama kaydettik, son seçimde belediye başkan adayları taahhütleri arasına yeni çevre yolunu dahil etti. Şimdilik bununla yetiniyoruz. Alternatif çevre yoluna en önemli itiraz yüksek maliyet. Ankara’nın desteği olmadan yerel kaynaklarla yapılması mümkün değil. Eee iktidarın yerel aktörlerinin de daha ivedilikli(!) işleri olduğundan bu defteri şimdilik kapatalım.

PEK İYİMSER DEĞİLİM

Bir diğer öneri; kazaların sıkça yaşandığı noktalara Binevler Kavşağı benzeri dalma kavşak yapılması. Yeni çevre yoluna göre daha az maliyetli olan böyle bir yatırım için yine merkezi hükümetin desteğine, dolayısıyla siyasetin yerel temsilcilerinin özgül ağırlıklarına ihtiyaç duyuluyor. Belediye başkanından sivil toplum kuruluşlarına kadar fert fert her Çorumlu’nun gücü oranında vekiller üzerinde ciddi baskı kurması halinde umutlanabiliriz. Binevler Kavşağı’nı mevcut haliyle yaptırana kadar gözümüz patladığından, bu konuda da çok iyimser olamıyorum.

Ölümlerin önüne geçilmesinde yaya üst geçitlerinin yapılması teklifi de gündeme getiriliyor. Ancak yayaların üst geçit kullanma alışkanlıkları olmadığından bu öneriye pek sıcak bakılmıyor.

EDS VE ORLAMA HIZ

Son olarak Çimento Kavşağı’ndan Organize Sanayi Bölgesi’ne kadar veya çevre yolu güzergahında uygun mesafede EDS veya Ortalama Hız Sistemi’nin hayata geçirilmesi öneriliyor. EDS sisteminin ölümlü veya yaralamalı kaza riskini minimuma indireceği savunuluyor. Her bölgede var olan bu sisteme itiraz edenler de var. ‘Yok Ankara’ya 5 saatte mi gideceğiz?’, ‘Osmancık’ta EDS Çorum’un adını kötüye çıkardı’, ‘para mı lazım?’, ‘kaplumbağa hızında mı gideceğiz?’, ‘bu sistem trafiği daha fazla aksatır…vs’ gibi yakınmaları duyuyoruz.

Ezcümle hiçbir şey insan hayatından daha önemli değil. Hangi tedbiri alacaksak, bir an önce alalım…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum'lu 2022-01-31 20:14:55

RECEP TAYYİP ERDOĞAN TARAFINDAN ÇORUM CEZALI ŞEHİR. BU HÜKÜMET OLDUĞU MÜDDETÇE ÇORUM'A YATIRIMLAR GELMEZ. ÇÜNKÜ ÇORUM CEZALI ŞEHİR.

Avatar
Hattuşili 2022-02-19 23:01:28

Cezalı olmasada durum ortada civar illere göre az yatırım alıyoruz.

Avatar
Çorum'lu ya cevap 2022-02-20 04:39:55

NE SAÇMALIYORSUN BE ADAM!!! SONUNA KADAR REİS. SENİ GİDİ CHPKK LI SENİİİ!!!