Konuya direkt girelim. Dün Çorum’a gelen ve bir dizi incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu kente havaalanı sözü vermedi. Ama biz yine de ona müteşekkiriz.

Niye teşekkür ettiğimizi yazının ilerleyen bölümlerinde göreceksiniz. Şimdi başa dönelim. Bakan’ın Çorum ziyaretinin yansımalarını kısaca özetleyecek olursak;

* Kırkdilim Tünelleri planlandığı gibi sorunsuz devam ederken, Osmancık-Laçin-İskilip yol inşaatlarının Çorum bağlantısının hızlandırılması gerekiyor.

* Çorum-Osmancık İskilip yol inşaatları tamamlandığında o havzada kümelenen toplam 8 ilçe, 150 bin nüfusu Çorum Çevre Yolu'nda buluşturacak farklı seviyeli kavşağın yapılacağı açıklandı.

* Çorum'un tüm ilçelerinin karayolu inşaatlarının 2023 yılına kadar tamamlanacağı deklare edildi.

* Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi civarına ‘battı-çıktı-dalma’ kavşak yapılması bir kez daha ısrarla dile getirildi. Bakanlık bürokratları bölgenin hem dere yatağı olması ve zemin sorunu hem de yüksek maliyet nedeniyle bu teklife sıcak bakmasa da, proje çalışması yapılması öngörüldü.

* Çorum Belediyesi’nin merkezde 7-8 ayrı noktada kavşak ve yol düzenlemesi yapılması talebi öncelik sırasına göre ikiye düşürüldü. Bu arada ilçe belediye başkanlarının ulaşım talepleri alındı.

EN SOMUT GELİŞME

* Ulaştırma Bakanı’nın Çorum ziyaretinin en somut gelişmesi Kırıkkale-Çorum-Samsun Demiryolu projesiyle ilgili oldu. Etaplar halinde ihale edilen demiryolu-yüksek hızlı tren etüt projelerinin bu yıl hızlıca tamamlanarak 2022 yılında yapım işine başlanması sözü verildi.

BAKANA MÜTEŞEKKİRİZ, ÇÜNKÜ…

* Ancak Çorumlu’nun demiryolu yatırımına eşdeğer beklenti içine girdiği müstakil havaalanı konusunda iyimser sonuç alınamadı. Havaalanı hususunda gelişmeler Çorumlu’nun beklediği gibi olmasa da, Ulaştırma Bakanı’nın siyaseten bizi oyalamak yerine net olarak kısa ve orta vadede bir havaalanı yapılmayacağı mesajı vermesi, defalarca yaşadığımız hayal kırıklıklarını bir kez daha yaşamamızın önüne geçmiş oldu. Daha net ifadeyle Bakan yoktan yere umutlandırmak yerine gerçek neyse onu ortaya koydu. Hatırlanacağı üzere daha önceki yıllarda belki de yerel siyasetin de baskısı ile kamuoyunu bu konuda yatıştırmak için Ankara’dan gelen her yetkili deyim yerindeyse ağzımıza bir parmak bal çaldı. Sonuç ortada. Oysa Çorum’un havaalanı düğümünü ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çözeceğini cümle alem biliyor. Bu nedenle Sayın Bakan’a popülist dili bir kenara bırakıp Çorum’un ağzına bir parmak bal çalmak yerine acı da olsa fiili gerçeğin dışına çıkmadığı için teşekkür ediyoruz.

AHLATCI’DAN 4 YIL SONRA AYNI TEKLİF

* Ziyaretin sürpriz bir çıkışı da işadamı Ahmet Ahlatcı’dan gelmiş. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na rafineri ziyareti sırasında Ahmet Ahlatcı'nın alternatif bir teklifte bulunduğu dün akşam bazı yerel medya mecralarında heyecanlı ifadelerle yer aldı. Ahlatcı’nın önerisi terminal binası ve doğalgaz alt yapısı ile 100 milyon lira kaynak desteği, havaalanı pistinin özel idare ve belediyenin imkanları ile yapılması ve işletmenin üçlü konsorsiyum tarafından yapılması şeklinde. Yani Yap-İşlet-Devretme modeli. Ahlatcı, benzer bir teklifi 2017 yılında Başbakan Binali Yıldırım’a da yapmış, ancak karşılık bulmamıştı. O nedenle teklifin nereye varacağını ya da bir yere varıp varmayacağını bekleyip görmek gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum 2021-02-25 01:28:17

Havaalanı bizim yumuşak karnımız, ya bu hükümet açar ya öbürü ama yapılacak, o kadar.

Avatar
Ali can 2021-02-26 01:04:15

Havaalanı çorum usulü yapılırsa kimse istifade etmez.devlet ihale ederse en az 3 katı fiyata daha çok yemlenen olur onun içinde müsade etmezler.

banner165