Çorum Belediyesi’nin ÇORBİS Projesi, Recep Tayyip Erdoğan Caddesi’nde yeni açılan bisiklet yolu ile birlikte hizmete girdi. Bu arada şehirde yeni yollar açıldığında yeni bisiklet yolları yapılacağı sözü de verildi.

ÇORBİS haberine bir çok okuyucu yorumu geldi. Hepsine hak verdiğimizi söylemek mümkün değil. Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen projenin eksiği gediği mutlaka vardır. Haklı eleştiriler olduğu gibi güzel olduğu düşünülen bir çabayı küçümseme, alaya alma, kötüleme gayretleri de gözden kaçmıyor.

Bisiklet kullanımında alt yapıdan, ücretinin yüksekliğinden, bisikletlerin donanımından veya aynı minvalde daha birçok eleştiriyi haklı bulabiliriz, ancak yapılan iyi bir işi, güzel düşüncelerle ihdas edilen bir gayretin kötü gösterilmesine anlam veremeyiz.

Yeri gelmişken söylemekte fayda var; muhataplarını hedef alırken makul ve yapıcı olmayan, çözümden uzak,  toplam faydayı esas almayan, nezaket sınırlarını aşan dil ve üslup bu şehirde asla karşılık bulmadı, bulamaz. Hele hele bu ruh hali Çorum’un mazbut insan yapısıyla asla örtüşmez.

Bizim gözlemlerimize göre, gençlerin bisiklete ilgisi bir hayli fazla. Bu noktada en fazla dikkat edilmesi gereken hem sürücülerin hem bisiklet kullanıcılarının trafik kurallarına daha fazla özen göstermesi.

ZİHNİYET DEĞİŞİMİ

Yeni bir keşif yapmıyoruz; bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının başta sağlık olmak üzere çevreye, trafiğe, tasarrufa, sosyal hayata katkıları malum. Belediye’nin projesindeki püf nokta; 7’den 70’e bisikletin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline dönüştürülmesini sağlayacak zihniyet değişimine zemin hazırlamak olsa gerek.

Zaman içinde alt yapı eksiklikleri giderilirse, bugün ve yarın işbaşında olan şehir yöneticileri destek ve teşviklerini sürdürürse bisikletli hayata daha sıkı bağlanabiliriz. Bu da şehir ve insanımız için çok iyi bir zihniyet değişikliği olur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
adsız 2020-09-29 21:42:35

Bisiklet yolları yapılır sonra bisiklet getirilirse daha iyi olurdu.Bisiklet var ama yeterli yol yok.Büyük araçlar bisiklet ve bisiklet sürücüsünü hiç umursamıyor.Bu bilincin değiştirilmesi için gayret ve eğitici çalışmaların yapılması gerekir.Saldım çayıra mevlam kayıra gibi olmaması gerekir.Bir gün belediye mensupları sonra gönüllü kuruluşlar topluca bisikletlere binerek sow yapsalar bisiklet kültürünün gelişmesine katkıda bulunurlar diyede dusunuyorum

Avatar
Sağlık Karakaş 2020-10-13 10:33:37

karakukten selamlarımızla...çorumumuza..güzel çorbis projesi için....emeği geçenlere.....

Avatar
seyfettin 2020-11-22 18:36:27

Çorbis projesini kötüleyenler müzmin muhalefet. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Çorum'umuza çok güzel oldu.

banner165