Geçtiğimiz hafta içinde Çorum’un uzun yıllardır sürüncemede kalan iki ayrı meselesine dair kafalarda soru işaretleri oluştu. Bunlardan birisi havaalanı, diğeri Koçhisar Barajı İsale Hattı.

Önce havaalanından başlayalım;

AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, AK Parti Genel Merkezi önünde karşılaştığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile sıcak ve samimi sohbet etme imkanı bulduğunu, Çorum'a selam ve sevgilerini ilettiğini, kendisinin de Sayın Bakanı pandemi sonrası kente davet ettiği bilgisini paylaştı.

Hatırlanacak olursa, çok yakın tarihte önceki Ulaştırma ve Alt yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan Çorum’u ziyaretinde Celilkırı bölgesindeki eski havaalanı inşaatını inceledi, buradan verdiği mesajda, Çorum’un müstakil havaalanı talebi için en kısa sürede gerekli fizibilite çalışmalarını yapmak üzere şehre teknik heyet göndereceğini söyledi. Eski bakan konuşmasının detayında havaalanı sözü de verdi. Tam da bu sözler sıcaklığını korurken, bir gece ansızın yayınlanan kararla Ulaştırma Bakanı Turhan görevden alındı, yerine Bakan Yardımcısı Adil Karaosmanoğlu atandı.

BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR

AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, partisinin genel merkezinde karşılaştığı yeni ulaştırma bakanına memleketin selam ve sevgilerini ilettikten sonra ‘devlette devamlılık esastır’ sözünden hareketle havaalanı hatırlatması yaptı mı acaba? Yoksa karşılaşma hal hatır sorulmasıyla mı sınırlı kaldı? Kafamıza takılan ilk soru bu.

Böyle önemli konular ayak üstü sorulmaz ise, 28 Mart’ta gerçekleşen bakanlık değişiminin ardından 3 ayı aşkın süre geçti. Bir nezaket ve hayırlı olsun ziyareti yapılarak Çorum’un arzuhali anlatılamaz mıydı?

Pandemi nedeniyle bir rötar yaşandıysa, yeni normale dönüldükten sonra randevu alınamaz mıydı? Bu da henüz yapılmadıysa şimdi neyi bekliyoruz?

Elbette Çorumlular’ın merak ettiği bu sorulara sayın il başkanının bir cevabı vardır. Biz de tüm hemşehrilerimizle birlikte merakla gelişmeleri takip ediyoruz…

YILLARIN MEVZUSU KOÇHİSAR

Koçhisar Barajı İsale Hattı mevzusuna gelirsek;

Çok iyi biliniyor ki; Türkiye’de içme suyu problemi yaşama ihtimali olan 3 ilden birisi Çorum. Önceki dönemlerde sulama amaçlı yapılan Hatap Barajı’nın isale hattını yaparak su getirdik. Koparan Derivasyon Kanalları’ndan cazibe ile su çektik. Yeni su kuyuları açarak elektrik gücü ile elde ettiğimiz suyu arıtmaya aktardık.

Halihazırda 100 milyon m3’den daha fazla su rezervi bulunan Koçhisar Barajı İsale Hattı eski belediye başkanı Muzaffer Külcü döneminde gündeme geldi. Sadece proje ihalesi yapılabildi. Külcü döneminde bir türlü yapım ihalesine geçemedik. Eski başkan Zeki Gül döneminde isale hattının üçte biri ihale edilebildi. İhaleden kısa süre sonra ekonomik dalgalanma yaşandı, maliyetler fırlayınca müteahhit firma işi bırakmak zorunda kaldı.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın seçim vaadleri arasında Koçhisar İsale Hattı Projesi vardı. Aşgın göreve geldikten sonra isale hattı 83 Milyon TL + KDV bedelle (yaklaşık 100 milyon lira) ihale edildi. Lakin 100 milyon lira maliyetli isale hattına 2020 yılı için sadece 1 milyon lira ödenek ayrıldı. Gelişmeler üzerine geçtiğimiz hafta Aşgın, Vali Mustafa Çiftçi ve AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin'i Ankara’da ziyaret ederek isale hattına ödenek artırımı talebinde bulundu. Bakan Yardımcısının ek ödenek için söz verdiği bilgisi paylaşıldı.

HEP YAZDIK, YİNE YAZIYORUZ

Yıllardır bilhassa bu konuyu yazıp çiziyorum, kimse dikkate almıyor. Su meselesi asla ihmale gelmez. Allah muhafaza olağanüstü bir kuraklık durumu olur, memleket susuz kalabilir. Susuz kalmadan kıymeti bilinmiyor. Dünyanın en değerli madenlerinden daha fazla hayati öneme sahip. Biz bu ödeneği hatırı sayılır miktarlarda artıramazsak isale hattı zor biter. Böyle bir olumsuzluk karşısında yaşayacağımız şey ise sadece hayal kırıklığı olmayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165