Belediye tarihi Güpür Hamamı'nı satın aldı

Görüşmeler olumlu sonuçlandı. Çorum Belediyesi Güpür Hamamı'nı satın aldı.

21 Ekim 2022 Cuma 17:33
Belediye tarihi Güpür Hamamı'nı satın aldı

MUSTAFA DEMİRER

Çorum Belediyesi kent merkezindeki önemli kültürel miraslarından Güpür Hamamı’nı satın aldı.

Bilindiği üzere Belediye Meclisi'nin Ekim ayı olağan toplantısında tarihi hamamın satın alınması ile ilgili Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın'a yetki verilmişti.

Edindiğimiz bilgilere göre; Güpür Hamamı malikleri ile belediye yetkilileri arasında başlayan görüşmeler olumlu sonuçlandı. Tarihi Güpür Hamamı’nın Çorum Belediyesi’ne satışının gerçekleştiği öğrenildi.

KÜLCÜ’NÜN GİRİŞİMİ SONUÇSUZ KALMIŞTI

Bu arada Çorum eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü döneminde tarihi hamamın satın alınma girişimi sonuçsuz kalmıştı.

TARİHİ KENT MEYDANI ORTAYA ÇIKIYOR

Çorum Belediyesi’nin Kale’den başlayan, Şeyh Eyüp Sokak’tan ilerleyen ve Saat Kulesi Meydanı’na ulaşan tarihi dokuya anlamlı dokunuşları meyve vermeye başladı.

Kale’de dönüşümün başlatılmasının ardından Şeyh Eyüp sokak'ta tarihi bir silüet oluşturuldu. Velipaşa Konağı’nın hemen yanı başındaki Karakol Konağı kültür merkezi olarak devreye alındı. Konağın bahçesi ulu çınarlar yani Güngörmüşler’in mekanı oldu.

Geçtiğimiz dönemlerde restore edilerek turizme kazandırılan Ali Paşa Hamamı’nın sırasındaki işyerleri ile karşısındaki dükkanlarda cephe sağlıklaştırma gerçekleştirildi. Taş Bina ışıklandırma projesi ile Saat Kulesi ile bütünleşti ve daha dikkat çekici hale getirildi.

Kent Meydanı Projesi kapsamında Velipaşa Hanı restorasyonu tamamlanarak Çorumlu’nun hizmetine sunuldu. Velipaşa Kahvecisi ile hizmet veren tarihi handa, ayrıca yöresel yemeklerin sunulacağı bir restoran ve şehir müzesi ihdas edilecek.

Dünyanın en küçük çarşısı olarak Unesco kayıtlarına geçen Dikiciler Arastası restore edilerek şehrin kültür hazineleri arasında dahil edildi. Eski Halkbank binası yıkılarak yeni bir Kent Meydanı kazandırılırken, Ulu Cami etrafının kent meydanına katılması için Ziraat Bankası binasının yıkım kararı çıkarıldı. Arasta’da cephe sağlıklaştırma projesinin de yakın zamanda başlaması bekleniyor.

GÜPÜR HAMAMI TARİHÇESİ

Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün tarihi hamamlarla ilgili aktardığı bilgilerde Güpür Hamamı hakkında bu bilgiler yer alıyor:

İlimiz merkez Üçtutlar Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi mimari örneklerinden olan hamam, 1436 yılında yapılmıştır. Hamam, kadınlar ve erkekler bölümü olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Kadınlar kısmı 1960 yılında yapılarak hamama eklenmiştir. Soyunmalık ve sıcaklık bölümünden oluşmaktadır. Erkekler bölümü; soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve iki halvetten meydana gelmektedir. Soyunmalık ve halvetler kare planlı olup kubbeyle, ılıklık ve sıcaklık kısımları ise dikdörtgen planlı olup tonozla örtülüdür. Hamamda yapı malzemesi olarak taş kullanılmıştır.

Son Güncelleme: 27.10.2022 00:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2022-10-21 21:47:09

Fantaziyi bırakıp giderek daha da büyüyen trafiği çözmeye çalışsanız? Hani tarihi diye bahsettiğimiz dönemde otomobil yoktu yani şehir ona göre kurulmuştu. Şimdi motorlu taşıtlar var ve şehir de buna göre planlanmalı.

Avatar
Efe 2022-10-21 20:34:18

Birde fiyat, kaça alınmış yazarsanız iyi olur.

Misafir Avatar
özgür 2022-10-22 12:09:38 @Efe

fiyat demeye korkuyorlar gibi.
birileri (malsahipleri) voliyi vurdu galiba..

Beğenmedim! (1)
Avatar
habercilik 2022-10-22 14:12:55

Dikiciler Unesco listesinde mi? Şeyh Eyüp sokak yayalaştıysa orda geçen araçlar ne? Haber yaparken gaza gelmeyip gerçekleri yazalım.

Avatar
Çorum 19 2022-10-24 01:38:30

Bence valiliğin yanındaki otoparkla çakma tostçu arasında sıkışmış çökmeye terkedilmiş binanin etrafının yıkılıp restorasyon sonrası değerlendirilmesi gerekir

Avatar
Can 2022-10-21 22:23:20

Belediyeye ait bu kent meydanında işsiz gençlere oturmaları için özel banklar tahsis edilecek, hepsi oturma istihdamına katkıda bulunacak

Avatar
Mahmut gerdan 2022-10-23 15:17:56

Yorumlara bakiyorumda bir tane mantıklı aklı başında bir düşünce yok geçişini unutan yıkan bir toplumun geleceğini planlayamazsiniz önce geçmişteki eserlere yapıtlara örf ve adetlere sahip çıkalı ki kimliğimizi ona göre geliştirelim bu yapıtları şehre kazandırıp bir turizm ve kültür başkenti yapmak varken sizin gibi cahillere göre yıkmak ve yok etmek daha basit geliyor bu çalışmalar için belediye başkanına teşekkür ediyorum ama geç kalınan bir çalışma keşke her esere sahip cikabilsek

Avatar
Şaşkın ???? 2022-10-21 17:43:14

Buraya masraf yapmaya gerek yok zaten yıkılmış. Etrafta da fazlasıyla hamam var. Yeşil alana dahil edilsin

Misafir Avatar
zakir 2022-10-27 08:30:50 @Şaşkın ????

tescilli kültür varlığını nasıl yıkacaksınız?

Beğenmedim! (0)
Avatar
Okan 2022-10-22 10:25:12

Demirer emlakçımı fiyat yazsın