‘Bittik’ dedi, talepleri sıraladı

Çorum Kahveciler Odası Başkanı Nesimi Özkubat, kahvecilerin bitme noktasına geldiğini belirterek, çözüme yönelik talepleri sıraladı.

21 Kasım 2020 Cumartesi 17:29
‘Bittik’ dedi, talepleri sıraladı

Çorum Kahveciler ve İnternetçiler Esnaf Odası Başkanı Nesimi Özkubat, kentte faaliyet gösteren esnaftan yüzde 30’unun işyerini kapattığını belirterek, kahvecilik mesleğinin tamamen bitme noktasına geldiğini söyledi.

Kahvehane kültürünün bitirilmeye çalışıldığını savunan Özkubat, “Eğer bize kahvecilik yaptırmak istemiyorsanız, söyleyin gelelim, anahtarlarımızı teslim edelim” dedi.

Oda Başkanı Nesimi Özkubat, İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı son genelge ile koronavirüs tedbirleri kapsamında kahvehanelerin yine kapatılmasını eleştirdi.

Özkubat, 16 Mart'ta kahvehanelerin kapatıldığını, 1 Haziran’dan itibaren açıldıktan sonra da oyun oynamaya izin verilmediğini ifade etti. Kahveci esnafının görüşünün alınmadan kahvehanelerin tekrar kapatıldığını savunan Özkubat, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

 “Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla birlikte hoşça vakit geçirmek için okey, tavla ve oyun kağıdı gibi oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte, bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masrafını dahi karşılayamamaktadır.

Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergileri ve SGK primleri devam etmekte olup mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Anayasamızın 173. maddesine göre devlet, esnaf ve sanatkarlarını koruyucu ve kollayıcı tedbirler almakla yükümlüdür. Mevcut koşullar altında esnafımızın yüzde 30’u ise işyerini kapatmak zorunda kalmıştır.”

Pandemi sürecinden en fazla kahveci esnafının mağdur oldu. Ekonomik olarak zarar gören, maddi olarak çok zor duruma düşen esnafların mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Bu durumda olan esnafımıza kira yardımı yapılmalıdır. Esnafımızın yanında çalışanların ekonomik olarak mağduriyetleri giderilmelidir. Kapalı olduğu süre boyunca SSK primleri ve vergileri devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları da faizsiz olarak ertelenmelidir.”

Kimsenin bu mağduriyetlerini gidermek için herhangi bir adım atmadığını iddia eden Özkubat, “Bütün uğraşlarımıza rağmen çabalarımız sonuç vermemiştir. Biz her zaman devletimizin yanında olduk. Peki devletimiz bu zor günlerimizde değil de ne zaman bizlerin yanında olacak. Evimize çocuğumuza nasıl ekmek götüreceğiz. Biz bu ülkenin evlatları değil miyiz.” diye sordu.

Son Güncelleme: 21.11.2020 17:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kenan 2020-11-22 07:31:20

Gerçekten esnafa köklü tedbirler alınmalı.
pandemi yasakları geliyor. birde 6 ay önce çekilen kredilerin ödemesi geldi. birşeyler yapılmalı.