Seçim bitti, yansımaları devam ediyor. Çarşı pazarın yanı sıra siyasi partilerin temsilcileri enine boyuna ‘Kim kazandı, kim kaybetti?’ değerlendirmeleri yapıyor.

EKONOMİNİN OLAĞANÜSTÜ BASKISI

Yerel seçim üzerinde ekonominin olağanüstü baskısını sonuçlar netleşince hep birlikte gördük. İktidar partisi açısından baktığımızda, bazı illerde başkan adayı profilinin nitelik ve niceliğinin ekonomiye rağmen avantaj sağladığı gözlendi.

AK PARTİ TABANI VE MHP’NİN DESTEĞİ

Çorum’un siyasi yelpazedeki oy dağılımından dolayı, tüm olumsuzluklara rağmen AK Parti’den kopmayan taban ve MHP seçmeninin desteğiyle Çorum merkezde Belediye Başkanlığı kazanıldı.

ÇORUMLU MHP’NİN HAKKINI TESLİM EDİYOR

MHP Çorum merkez ilçede beklediği oranda oy alamazken, üç büyük ilçede (Sungurlu-Osmancık-Alaca) belediye başkanlığını kazanıp Boğazkale firesiyle üzerine Dodurga’yı ilave etti. Uğurludağ’da kıl payı kaybetti. İl genel meclisinde 10 üye birden çıkararak CHP’yi geçti. Bu minvalde bazı çevrelerin MHP’ye yüklenmesinde kasıt olduğu düşüncesi doğuyor. Oysa ezici çoğunluk MHP’nin bilhassa merkezde üstlendiği misyonu özveri olarak görüyor ve hakkını teslim ediyor.

AK PARTİ UZUN ARADAN SONRA İKİNCİ

AK Parti il genelinde birinci parti olsa da, çok ciddi kayıp yaşadı. Merkez ilçede CHP birinci parti olurken, Yeniden Refah merkez ilçede 21 bin oyla üçüncü parti oldu. AK Parti uzun aradan sonra ilk kez ikinci sıraya geriledi. İl genelinde AK Parti yine birinciliğini sürdürdü. Merkezde belediye başkanlığı ile 6 ilçe ve 1 belde belediye başkanlığı (İskilip-Laçin-Bayat-Uğurludağ-Boğazkale-Ortaköy ile Düvenci Beldesi) kazandı. İl genel meclisinde 18 üye ile yine ilk sıradaki parti oldu.

AK PARTİ’NİN ERİMESİNİN NEDENLERİ

Çorum özelinde AK Parti’nin ekonomik nedenler dışındaki erimesi sadece bugünün değil, birden fazla dönemden gelen ve genel merkezin ısrarla görmezden geldiği hizmet ve yatırımlar, teşkilatlar, isabetsiz adaylar ve meclis listeleri, parti içi muhalefet, bir zamanlar AK Parti siyasetinde etkin olan bazı isimlerin görevleri sona erince sureti haktan görünüp partilerine muhalefet etmesi, üstüne üslük muhalefeti bile dizayn etme gayreti olarak özetlenebilir.

CHP BEKLİYORDU, AMA BU KADARINI DEĞİL

CHP Çorum merkezde siyasette tanınırlılığı az, ancak genelde dürüst ve naif kişiliği ile bilinen bir adayla yola çıktı. CHP İl ve Merkez İlçe Örgütü sahada çalıştı. Bir önceki seçimdeki oy oranı yakalanmasa da, kendilerinin de beklemediğinin üzerinde başarı elde etti. Yeni seçmen ilavesine rağmen bazı seçmenlerinin sandığa gitmediği ifade edildi. İlçe belediye başkanlığı sayısını (Kargı-Oğuzlar-Mecitözü-Aşdağul) artırdı. AK Parti seçmeninden oy aldı. Seçim sonuçlandıktan sonra CHP’de aday adaylıkları konuşulan bazı iddialı isimlerin pişmanlık yaşadıkları konuşuluyor.

Ortaya çıkan sonuçların CHP’nin çok başarılı ve alternatif olmasından mı yoksa AK Parti’nin hataları ve yetersizliklerinden mi kaynaklandığı tartışılır.

YRP OYLARI KALICI MI EMANET Mİ?

Yeniden Refah Partisi AK Parti’nin tepkili seçmeninin oylarının büyük bölümünü aldı. Çorum merkez ilçede 21 bin oyla 3 belediye meclis üyesi kazandı. İl genel meclisinde aynı başarıyı gösterdiği söylenemez. YRP’nin Çorum merkezde Belediye Başkanlığı seçimini kaybettiren parti pozisyonunda olması halinde nasıl bir siyasi fatura ile karşılaşacağı bilinmez. Ancak AK Parti ile CHP arasında gelip giden seçim yarışında YRP’nin konumlandığı pozisyonun seçmenin hafızasına not edildiği kesin. Burada irdelenmesi gereken Yeniden Refah’ın aldığı oyların emanet mi kalıcı mı olacağı sorusu elbette. Bunu zaman gösterecek.

İYİ PARTİ ASILDI, AMA…

İYİ Parti’de gerek belediye başkan adayı gerekse teşkilatlar hem merkez hem de bazı ilçelerde milliyetçi seçmenin oylarına talip olup seçime asıldı. Sonuçlar bekledikleri gibi olmadı, milliyetçi oylar her zamanki gibi adresini buldu. İYİ Parti’de Çorum tablosu Türkiye genelinin yansıması oldu.

PES ETMEYEN MUHALİF

Gelecek Partisi başkan adayı siyasette yeni sayılabilecek ve heyecanlı bir isim olarak sahada tek kişilik ordu gibi çalıştı. AK Parti adayının ve parti teşkilatlarının yaptıklarına, yapmadıklarına verdiği tepkiler dikkat çekti. Rakamsal olarak çok az bir oy alsa da, seçimin son gününe kadar pes etmediği gözlendi.

ADAYLIĞI SAMİMİ BULUNAN İSİM

Saadet Partisi'nin kentte tanınan ve sevilen genç adayı sahada çalıştı, memleket için farklı projelerini ortaya koydu. Milli Görüş'ün asıl adresi oldukları mesajını sık sık verdi. Partinin transfer veya popüler aday arayışı yerine, dava ve misyona uygun, partinin tabanından gelen bir ismi başkan adayı göstermesi seçmende daha samimi bulundu. Çorum'da ilk 5'e giren siyasi hareket olmayı başardı.

Öte yandan Zafer Partisi’nin de Çorum’da aldığı oy oranı kayda değer.

BAŞKAN AŞGIN’A DAİR BİRKAÇ SÖZ

Yeniden seçilen Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın halim-selim görülen bazı karakteristik özelliklerinin seçmende pozitif etki bıraktığı söylenebilir. Oy vermeseler de muhalifleri bile Aşgın’ın akçeli işlerle anılmamasını, bazen söylemde kalsa da, adalet-liyakat-istişareye sıkça vurgu yapmasını, makamın egosundan arınmış mütevazı davranışlarını hoş buluyor. Bu da onu isabetli bir aday iddiasıyla partisinden bir adım öne çıkarıyor. Lakin bazı şehirlerde kötü ekonomik tabloya rağmen aday profillerinin partilerine kayıp değil kazanç sağladığı görülüyor. Aşgın’ın hanesine yazılan artıları sıralarken, onun için her şey toz pembe değil. Eleştirilen pek çok tarafları da var.

ÇORUM ELİNİZİ GÜÇLENDİRDİ, HAYDİ SİZİ GÖRELİM

Bu arada Çorum’un komşusu olan çevre vilayetlerin hemen hemen tamamında yoğun hizmet almalarına karşın AK Parti belediye başkanlığını kaybetti. Çorum ise tam tersi Cumhur İttifakı adayını tercih etti. Çorumlu’nun da bizzat şahit olduğu üzere kentin uzun geçmişine dönük hem yerel hem de genel anlamda alacaklı olduğu çok önemli hizmet ve yatırımlar var. Belediye başkanı dahil iktidar temsilcilerinin seçimle birlikte elleri güçlendiğinden Çorumlu’nun hak kayıplarının telafisi için Ankara’da daha ısrarcı olmaları beklentisi şimdi daha fazla arttı.

CEMİYETİ SOSYOLOG GİBİ OKUYANLAR

Başa dönersek; kitap kurdu bir arkadaşımın aktardığı üzere, Çorum seçiminin en başarılısı veya başarısızları siyasi partiler değil, cemiyeti bir sosyolog kadar olmasa da okuyan, durum değerlendirmesi yaparak ellerine fırsat geçtiğinde gereğini yapan emekliler, dar gelirliler oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.