Bir düşünür demiş ki; ‘Bir şeyi yapmak isterseniz, bir yolunu bulursunuz. İstemezseniz de bir bahane bulursunuz’…Bu söz nerden mi aklıma geldi; biraz uzunca bir izah olacak, ama konu önemli, baştan anlatmak gerekiyor mevzuyu ki, iyice anlaşılsın.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 8 üniversitede 10 yeni fakültenin açılmasına dair karar, 1 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Diş Hekimliği Fakültesi kurulma kararı onaylanan iki üniversiteden birisi Muş Alparslan Üniversitesi, diğeri Batman Üniversitesi.

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin kurumsal web sitesinde, 9 Şubat 2021 tarihi itibariyle Türkiye’de Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde toplam 99 Diş Hekimliği Fakültesi bulunduğu bilgisi paylaşılmış. Bu arada Türk Diş Hekimleri Birliği artık yeni fakülte açılmasına sıcak bakmıyor.

HİTÜ ÖZELİNDE NE OLUYOR PEKİ?

Çorum özelinde Hitit Üniversitesi’nin durumuna bir bakalım; Diş Hekimliği Fakültemiz 2018 yılında yani 3 yıl önce resmen kuruldu. Tıpkı Cumhurbaşkanlığı onayıyla kurulan üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri gibi.

4 Mart 2020 tarihinde Afiliasyon (işbirliği) Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte bu yönetmelikten yola çıkan örneğin Bursa Uludağ Üniversitesi 2020 yılında Diş Hekimliği Fakültesi’ni yapılandırmak için harekete geçti. Bizim gibi genç üniversiteler arasında yer alan Aksaray Üniversitesi ise yine aynı yönetmelik doğrultusunda kentte bulunan ADSM (Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi) ile bu yılın Nisan ayının ilk haftasında afiliasyon protokolü imzaladı, YÖK’ten onay aldı, İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdi, müdürlük Sağlık Bakanlığı’ndan izin istedi. Muhtemelen bakanlık onayı çıkacak. Ardından diş hekimliği fakültesinin öğretim üyeleri, öğrenci alınması gibi alt yapıyı ilgilendiren süreçler zamana yayılarak tamamlanacak.

BİZ NEYİ BEKLİYORUZ?

Hitit Üniversitesi Rektörü’nün afiliasyon yapması için Çorum’da illa diş hastanesi olması gerekmiyor. Aksaray ve Uludağ Üniversitesi örneklerinde olduğu gibi kentte yıllardır hizmet veren ADSM ile afiliasyon protokolü imzalanması ilk aşamada yeterli oluyor. Hemen akabinde YÖK ve Sağlık Bakanlığı onayları ile tıpkı tıp fakültemizde olduğu gibi süreç başlatılıyor. Söz konusu prosedürlerden sonra öğrenci alım aşamasına gelinmesi için belli bir öğretim üyesi sayısına ulaşılması gerekiyor. ADSM ile yapılacak olan anlaşma ile birlikte öğretim üyesi alt yapısı oluşturulması süreci başlıyor. Bu arada diş hastanesi tamamlandığında öğrenci alımına hazır hale gelmiş oluyor.

Tıp Fakültemizin 2012 yılında sadece bir öğretim üyesi ile başlangıç yaptığını, 2015 yılında öğrenci alımına kadar geçen süre içinde hem akademik hem de eğitim alt yapısını oluşturup Çorum’a sağlık hizmeti sunduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca diş hekimliği fakültesi için Tıp Fakültesi’nde yaşanan sorunların daha az yaşanacağı bir gerçek. Çünkü diş hekimliği ile tıp eğitiminde özellikle temel bilimler alanında önemli oranda ortak eğitimler olduğu malum. Bu anlamda tıp fakültesinin temel bilimler eğitimini veren mükemmel kadrosundan ve diğer alt yapı imkanlarından belli aşamaya kadar diş hekimliği fakültesi de istifade edebilecek.

Hiç şüphesiz bu konuda birincil derece sorumluluk üniversitenin rektöründe olmakla birlikte, pek çok alanda söz sahibi olduğunu bildiğimiz üniversitenin diğer başka üst yöneticileri de bulunmaktadır

VATANDAŞIN SORUNUYLA BİRAZCIK EMPATİ

Diğer taraftan diş sağlığı bozulan sokaktaki sade vatandaş artık apse yapan 20 yaş dişinin tedavisi için bile Samsun’un adres gösterilmesinden dertli. Diğer kapsamlı müdahale gerektiren tedavilerden hiç bahsetmeyelim. Cebinde parası, kalacak yeri var mı, onları da soran yok.

Bu hizmeti memlekete getirmekle sorumlu olanların diş problemi yaşadıklarında Çorum ve Çorum dışında son derece gelişmiş üniversite hastanelerinde veya bilumum resmi veya özel kliniklerde randevusuz, ihtimamla tedavi olma imkanları olduğunu, maddi sorun da yaşamayacaklarını tahmin ediyoruz. Ne güzel, hatta ne âlâ. Gariban Çorumlu’nun derdi işte, yine bizi gerdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
çorumlu 2021-06-02 08:23:14

veteriner fakültesi neyi bekliyor. bizden sonra kurulan ancak fakültelerine öğrenci alan bozok ve kastamonu üniversiteleri üsküdarı geçti. ta 92 de kurulan fakülteyi bi canlandıramadık.

banner165