Üretilen robotlar anlaşılmayan dil geliştirdi, robotların fişi çekildi.

Robotların İnsanlık tarihinin sonunu getireceği sürekli tartışma konusu olmuştur. Bu yazımızda yapay zekanın ilginç olaylarını inceleyelim yorumlarınızı alalım.

09 Kasım 2020 Pazartesi 14:27
Üretilen robotlar anlaşılmayan dil geliştirdi, robotların fişi çekildi.

Bilindiği üzere teknoloji günbegün gelişmekte ve her geçen gün bizlerin yaşantısına daha fazla etki etmektedir. Fakat teknoloji denildiğinde akla ilk gelen internet yada günlük hayatımızda bizlere yardımcı olan ürünler gelmemelidir. Bilindiği üzere teknoloji alanında kendi kanıtlamış bazı firmalar ve ürünleri ve yaptıkları her geçen gün daha çok merak edilmektedir. Bu anlamda kendini kanıtlamış olan Google, Facebook gibi yada Elon Musk gibi kişi ve yönetiminde olduğu firmalar insanlık tarihine ışık tutmakta ve gelişmelere ön ayak olmaktadır.

Bu yazımızda günlük kullanıma yardımcı olan teknolojik robotların gelişmiş versiyonlarını ele alacağız. Çoğu haberlerde görüntülediğimiz üzere bu teknolojik robotların daha gelişmiş versiyonları sürekli olarak tartışılmaktadır. En basit şekli ile bu tartışmaların çoğu iki ana madde de gizlidir.

  • Gelişmiş yapay zekada üretilen robotların insanlığın sonunu getireceğine olan inanç

  • İşçi kesiminin iş olanaklarının elinden alınması ihtimali

Bu maddeleri detaylandırmadan önce yapay zeka üzerine Intexcoin CEO’su ve Blockchain Teknolojileri Uzmanı Erdoğan Köse'nin açıklamasını hatırlayalım.

Intexcoin CEO’su ve Blockchain Teknolojileri Uzmanı Erdoğan Köse, yapay zekanın insan hayatına olumlu getirileri ile ilgili şunların altını çizdi: “Yapay zeka insan kaynağı da dahil tüm kaynakların optimum kullanılmasını sağlıyor ve daha da etkili olacak. İnsan kaynaklı tüm hata ve aksaklıkların önüne geçecek. İnsanı ilgilendiren her alanda çok önemli çözümler sağlayacak. Dünyanın ve evrenin anlaşılmasında çözemediğimiz problemleri hızla çözeceğiz. Yeni teknolojik keşiflere bağlı yeni ürünler hayatımıza girecek. Örneğin; sağlık sektöründe hasta takibi ve hastalıkların teşhisi ile çözümleri konusunda hata payını en aza indirecek. Kişiye özel analiz ile kişiye özel ilaç ve tedaviler mümkün olacak. Hatta hastalanma ihtimalimizi analiz ederek önceden tedbir almamızı sağlayacak. Gözle görülemeyecek kadar küçük robotları yutacağız ve onlar içimizde sorunlu yere ulaşarak tedavi edecekler.”
 

Bu bilgilendirme ile gelişmiş robotların hayatlarımıza etki edecekleri gayet açıktır. Bizlerde yakın zaman içerisinde yaşanan ilginç yapay zeka olaylarını inceleyelim. Bilindiği üzere yapay zeka insanlık tarihinin birçok alanında kullanılan ve en çok tercih edilenler arasında yerini alan teknojilik danışman ve yardımcı olarak görülmektedir. Fakat yapay zekanın bilinmeyen ve yakın zamanda gerçekleşen olumsuz olaylarını şu şekilde inceleyebiliriz.

Yapay zeka ve insanlığın sonu - doğukaradenizhaber ajansi

  • Facebook tarafından üretilen iki robot kendi aralarında geliştirdikleri farklı bir dil sonrası  facebook tarafından fişleri çekildi. Facebook bilindiği üzere Google benzeri olarak kendi yapay zeka ve ileri teknolojik robotları yayınlamaya çalışmaktadır. Üretilen ve kendi aralarında ticaret yapılması ön görülen iki robot konuşma dili olarak yüklenilen İngilizce haricinde farklı bir dil kullanarak iletişime geçmiş ve Facebook yöneticileri tarafından yapay zeka ve insanlık tarihine kötü etki edebileceği düşüncesi ile fişleri çekilmiştir. Robotların kapatılması, Tesla'nın kurucusu Elon Musk ile Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg’in aralarında yaşanan yapay zeka tartışmasını hatırlattı. Zuckerberg yapay zeka konusunda endişe edilecek bir şey olmadığını söyleyip, "Neden çekindiklerine anlam veremiyorum" demişti. Musk Twitter’dan "Mark ile konuştum, konu hakkındaki bilgisi sınırlı” demişti. 

  • 1997 yılında yapay zekanın satrançta Gary Kasparov'u yenmesi büyük ses getirmişti.

  • Bir Bilgisayarın Roman Yazdığı Gün  adlı roman milli edebiyat ödülünün ilk turunu başarıyla geçti.

  • Wando Holbrook, Araba parçası üreten bir firmada bir robotun kafa tasına zarar vermesi sonucu hayatını kaybetmiştir. Bu durum sonrası ailesi firmaya dava açmıştır.

  • Richard Lee'nin fotoğrafı pasaport yenilediği sırada yapay zeka tarafından rededilmiştir. Yapılan inceleme sonrası gözlerinin kapalı olması nedeni ile ırkçı davranan yapay zeka tarafından işlemleri onaylanmayan Richard Lee sorunun çözümü için yapay zeka yerine bir insanın görev almasını ve incelemesi istemiş ve sorun giderilmiştir.

  • Dünyanın en büyük fason üreticisi olan Foxconn’a bakalım. Şirketin Çin’deki fabrikalarında 1 milyondan fazla işçi çalışıyor. Foxconn 2011’de robot işçi kullanmaya karar verdiğinde elinde 10 bin robot vardı.

Yaşanan bu durumlar bizeyapay zeka ve insan robot ilişkisinin anlatıldığı ve Alex Proyas'ın yönettiği ve başrolünde Will Smith'in olduğu, 2004 yapımı bilimkurgu filmi. Isaac Asimov'un aynı adlı kısa öyküsünden uyarlananan Ben Robot filmini akla getirmektedir. Sizlerde üretilen robotların insanlığa etkilerini yorum olarak iletebilir ve bu yazımızı beğendiyseniz sosyal medya üzerinde paylaşarak bizlere destek verebilirsiniz.

Son Güncelleme: 09.11.2020 14:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.